* În timp ce ieri, pe faleză, iarba plină de ţânţari era cosită doar de 6 oameni, la periferie se tundeau de mama focului câteva smocuri dintre garaje * „Toate zonele sunt importante!”, spune Primăria *
Dacă vedeţi prin oraş angajaţi ai societăţilor de salubrizare sau ai SADP cosind iarba prin locuri total neimportante, precum trotuarul de la Drumul de Centură (pe care trec doar vechile cliente ale Poliţiei Moravuri), pasajele bătătorite, pe pământ, dintre garaje (făcute „potecă” doar de câinii comunitari şi amatorii de grătare), sau pe sub gardul metalic despărţitor dintre liniile de tramvai de pe strada Siderurgiştilor (!), ei bine, să ştiţi că nimic nu este întâmplător în lumea asta şi, ca atare, totul are un rost!
Cu program şi dichis
După cum am aflat şi de la şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, Laurenţiu Jalbă, direcţia pe care o coordonează stabileşte zonele în care se taie iarba din oraş. Iar în această perioadă ne aflăm în plin proces de cosire a ierbii din cartiere.
„Acţiunea de cosire în cartiere a început în mai şi se opreşte la căderea primei brume, în octombrie. S-a început cu cosirea ierbii la intrările din oraş, pe Drumul de Centură, dar şi la intrările, dinspre Metro, pe Calea Prutului, la Gara 8, apoi s-a continuat în cartierele Ţiglina I şi II, Micro 16, Siderurgiştilor Vest, Micro 38-39, acum se află în Micro 13… Iarba se taie şi pentru estetică, dar şi pentru a nu mai prolifera ţânţarii sau alte insecte dăunătoare”, ne-a explicat şeful Direcţiei Tehnice.
Laurenţiu Jalbă a adăugat că iarba cosită nu se foloseşte în vreun scop anume, ci se duce la groapa de gunoi; asta, dacă nu se trezeşte vreun ins oacheş, cu iniţiativă şi cabaline în bătătură să ceară marfa…: „Nu dăm nicăieri iarba cosită pentru că nici nu ne-o cere nimeni… Grădina Zoologică nu ne-a solicitat aşa ceva”.
27 de motocositori
În total, în municipiul Galaţi, se ocupă de cosirea ierbii angajaţii de la Ecosal, de la RER (care subcontractează lucrările Ecosal), de la SADP şi chiar de la Transurb (cei care tund iarba dintre liniile de tramvai, de pildă).
Ecosalul are 12 motocositori (din care, ieri, avea pe teren 8), RER-ul are 5 (din care lucrau ieri 4), iar Serviciul Administrarea Domeniului Public (SADP) aveau, ieri, pe teren alţi 12 motocositori, din care 6 lucrau pe Faleză, iar şase, la Grădina Publică.
Că se taie iarba, este foarte frumos. Că există o planificare a cartierelor în care se coseşte, iar este de toată lauda. Însă că iarba colectată nu este folosită nicăieri – măcar vândută pe doi lei, la gospodarii din preajmă, de la Vânători sau Şendreni, ori donată organizaţiilor de protecţia animalelor, de pildă, nu este în regulă.
Cum nu pare în regulă nici să coseşti cu 6 oameni Faleza care, în această perioadă, geme de câţi ţânţari se ascund prin boscheţi, în timp ce alţi muncitori (comparabil ca număr cu cei de la Faleză) tund smocurile rare de iarbă, ivită, timid, printre garajele unei margini de oraş.
A, şi pentru că este criză, să nu uităm şi aspectul financiar: pentru cosirea a 100 de mp în cartier, Primăria plăteşte 2,23 de lei, pentru cosirea aceleiaşi suprafeţe în parcuri se plătesc 3,2 lei, iar aceeaşi suprafaţă în zonele de la stradă (scuaruri, trotuare etc) costă 4,49 de lei. Preţurile nu includ TVA.