Apă, două zile pe săptămână!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, în comuna Poiana se desfăşoară lucrări de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă. Până când lucrările se vor finaliza şi se va extinde la sută la sută capacitatea de depozitare a rezervorului de apă (exploatat acum la doar 35 la sută), localnicii din cele trei sate ale comunei primesc apă cu program – câte 5 ore pe zi, doar 2 zile pe săptămână!

Programul este aşa: luni şi marţi, primesc apă la robinet cei din satul Vişina, miercuri şi joi, cei din Huleşti, iar vineri şi sâmbătă, cei din Poiana.

„Nu este presiune pentru a asigura fără probleme apă la toată comuna, de aceea şi facem lucrări de modernizare. Banii pentru lucrări provin din taxele pe apă pe care le plătesc localnicii. Dar mai e de făcut staţia de clorinare, pompa…”, spune primarul Tudor Trofin, precizând însă că îi mai sunt necesare fonduri pentru finalizarea lucrării. Iar un ajutor din partea CJ ar fi binevenit…

Legea venitului garantat, proastă

Din cei aproape 2.000 de locuitori, câţi spune primarul că ar ieşi la socoteală, la recensământ, la primărie sunt înregistrate 135 de dosare de acordare a venitului minim garantat.

„Oamenii fac muncă în folosul comunităţii, eu m-am ajutat cu ei… Dar să ştiţi că legea e proastă!”, spune primarul.

„Dacă nu se modificau criteriile, cum erau până în 2004, treaba era bună, dar s-au modificat şi au început să primească ajutor şi cei cu până la patru vaci, cu maxim 3 ha de teren… nu e în regulă. Dacă s-ar reveni la prevederile iniţiale, mulţi nu ar mai încasa ajutor social”.     

Gunoiul se ridică o dată pe săptămână

De când comunelor li s-a interzis să mai ţină deschise gropile de gunoi şi Poiana s-a conformat. Acum, localnicii strâng gunoiul şi îl depozitează, care în pubele, care în saci, aşteptând să vină operatorul din Tecuci să ridice deşeurile.

Din toate gospodăriile din Poiana, 70 au pubele, restul pun gunoiul în saci. Gunoiul se ridică o singură dată pe săptămână, marţea, iar taxa de gunoi, plătită lunar este de opt lei de gospodărie, iar în cazul persoanelor juridice, este de 35 de lei.  

Restructurare şi protecţie socială

De când Guvernul a decis că primăriile trebuie să renunţe la o parte din personal, disponibilizând oameni, astfel încât să se reducă cheltuielile cu personalul, la Poiana nu au fost, totuşi, probleme.

Primarul a găsit soluţii să îşi păstreze toţi oamenii, nu a renunţat nici măcar la fiul său, care este contabilul primăriei. „Prin grilă avem 17 posturi şi tot atâţia angajaţi avem”, spune primarul, care, totuşi, a făcut ceva echilibristică pentru a-şi păstra tot personalul.

De pildă, din cei patru paznici, noua grilă îi impunea să renunţe la doi: „dar am în continuare patru, pentru că doi dintre ei sunt încadraţi pe alte funcţii, unul ca electrician şi unul responsabil cu alimentarea cu apă… Fac şi servicii de paznic şi astfel pot să îţi ţin încadraţi”.

O soluţie ce ar fi putut luată drept model la Negrileşti, unde reducerea de personal, susţinută de primar şi contestată de consilieri blochează comuna de aproape o lună.

Citit 477 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.