Centura Tecuciului, lăsată pe… drumuri

Centura Tecuciului, lăsată pe… drumuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru tecuceni promisiunea construirii unui drum de centură este deja un laitmotiv electoral, aşa cum este pentru gălăţeni podul peste Dunăre. Deşi drumul de centură al Tecuciului nu datează din epoca preistorică (politică) a podului peste Dunăre, are şi el ceva vechime.

De patru ani, proiectul este plimbat între diverse instituţii locale şi centrale, din cauza orgoliilor şi ambiţiilor politice. De la judeţ la regiune, apoi la Centru şi iar la judeţ, din nou la Centru…

Prima dată când a apărut ideea construirii unui drum de centură a fost în 2004, când tocmai se inaugurase primul „sfert” al drumului – porţiunea care făcea legătura între intrarea dinspre Bârlad şi cea spre Focşani.

„Proiectul se plimbă, şi noi o dată cu el, din 2005, de când era domnul Toader [Mircea, liderul PD-L Galaţi] vicepreşedinte la CJ”, spune primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain. 

„Proiectul drumului de centură a fost, iniţial, „gândit pe Programul Operaţional Regional, prin programul Phare. Deşi proiectul a avut cel mai bun punctaj, când a fost evaluat la nivelul regiunii, în 2006, a avut loc o reevaluare şi la nivelul Ministerului Integrării, unde proiectul nostru a rămas eligibil, dar fără sursă de finanţare, iar proiectul de la Galaţi, Centrul de Afaceri, care la nivelul regiunii, era pe ultimul loc, ca punctaj, a fost preferat şi a primit finanţare”.

„Este o altă nedreptate care s-a făcut tecucenilor şi de aceea nu trebuie să ne mire când auzim că tecucenii sunt supăraţi pe gălăţeni”, spune primarul Tecuciului.

Prin ce miracol a obţinut finanţare Centrul de Afaceri, dacă era punctat atât de slab? „Prin «lobby politic»”, răspunde scurt Finkelstain. 

Schimbarea schimbării

„Am luat studiul de fezabilitate care se făcuse deja şi l-am depus la Ministerul Transporturilor pentru finanţare… Problema este că, ulterior, PD a ieşit de la guvernare, la minister a venit domnul Orban şi iar s-a schimbat lista cu priorităţi”.

Oricum, spune Eduard Finkelstain, cât au fost democraţii la guvernare, am reuşit măcar „să introducem proiectul printre cele 76 de proiecte la nivel naţional care au obţinut finanţare pentru realizarea proiectului tehnic, asta pe vremea când mai era doamna Boagiu [la Ministerul Integrării Europene]”.

Cum PD-ul ieşise de la guvernare, iar a rămas centura Tecuciului în aer… Aşa că „am depus, din nou, proiectul tehnic la Consiliul Judeţean, pentru a accesa fonduri prin Programul Operaţional Regional, pe axa II. Din motive pe care nu vreau să le mai comentez, a obţinut finanţare celălalt proiect - reabilitarea DJ Tecuci-Galaţi (care nu e drumul curent, pe care mergem toţi, ci este drumul care parcurge comunele Cudalbi, Matca, Piscu, Pechea) - şi nu centura Tecuciului…”

„Şi acum am discutat din nou cu domnul Toader, ca să readucem proiectul la Ministerul Transporturilor. Toader a făcut interpelare în Parlament  şi am aflat că obiectivul a fost prins în bugetul ministerului”.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă se va obţine finanţare pentru susţinerea programului naţional privind construcţia drumurilor de centură, poate va intra şi programul nostru, în septembrie 2009”, mai spune primarul Eduard Finkelstain.

Citit 942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.