Panică veche la gripă nouă

Panică veche la gripă nouă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, 29 mai, la Prefectura judeţului Galaţi, a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog social, cea mai importantă temă discutată fiind măsurile de prevenţie luate de Direcţia de Sănătate Publică pentru evitarea îmbolnăvirilor umane cu virusul H1N1, sau noua gripă, cum i se mai spune.

Din partea DSP Galaţi, situaţia a fost prezentată de dr. Mariana Ioan, medic primar epidemiolog. Am aflat că activitatea permanentă a instituţiei se desfăşoară zilnic, în intervalul orar 7.00-15,00  iar în zilele de sâmbătă şi duminică, există permanenţă asigurată la sediul DJSP-SPP din str. Traian, nr. 19.

Cât priveşte supravegherea epidemiologică, aceasta se realizează prin culegerea de date de la cabinetele medicale individuale, spitale,  serviciul de Ambulanţă.

Totodată, se fac zilnic raportări privind numărul de cazuri de infecţii acute de căi respiratorii superioare, către Centrul de Prevenire şi Control Boli Transmisibile Bucureşti şi către Institutul de Igienă Iaşi (compatimentul epidemiologie).

În plus, se menţine acţiunea de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care trec prin prin punctele de frontieră de la Oancea şi Giurgiuleşti, dar şi prin punctul de trecere portuar Port Frontieră, aici fiind detaşat personal medical din spitalele din municipiul Galaţi. În toate cazurile suspecte se recoltează probe biologice (exudat nazal şi faringian), care sunt trimise la Centrul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului «I. Cantacuzino» Bucureşti, a mai anunţat dr. Mariana Ioan.

Pentru asigurarea intervenţiei în cazul apariţiei unui focar de infecţie, la nivelul DSP Galaţi sunt organizate echipe de intervenţie formate din medic epidemiolog şi asistenţi medicali din: serviciul de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile Galaţi (dr. Mariana Ioan, medic primar epidemiolog–tel/fax 0236 462856 , e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) şi din compartimentul Teritorial Tecuci (dr. Daniela Mircea, medic primar epidemiolog - tel/fax 0236 8200824, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

În concluzie, suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic. Mai prost stăm însă cu panica.

„În ultima perioadă de timp se remarcă o creştere a numărului de cazuri sesizate, însă ele sunt explicabile prin faptul că oamenii află, din mass-media, multe informaţii despre noua gripă şi se sperie, prezentându-se la doctor fie şi pentru un banal guturai. Panica de la nivel naţional nu este justificată”, ne-a declarat dr. Mariana Ioan.

Potrivit acesteia, la nivelul judeţului Galaţi s-a vaccinat 52 la sută din populaţia cu risc la îmbolnăviri, în cadrul campaniei de vaccinare desfăşurată în perioada octombrie 2008 - martie 2009. În toată această perioadă, la nivelul judeţului nu s-au înregistrat decât şase cazuri de gripă.

„Cazurile înregistrate în ultima perioadă sunt tratate în ambulatoriu, nu este vorba de gripă şi nici nu am înregistrat suspecţi de gripă”, ne-a mai declarat dr. Mariana Ioan.

Citit 878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.