Noul Parlament European va fi mai puternic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Europarlamentarii îşi vor putea ajuta mai mult ţara * Sănătate transfrontalieră, etichetare până în farfurie * Europarlamentari cu salariu fix şi condică * Centrul EUROPE DIRECT ne va informa  în continuare *

Tema europeană, aproape absentă din campania electorală, a fost însă abordată pe larg, marţi, în cadrul unei informări cu date proaspete la Centrul EUROPE DIRECT al Consiliului Judeţului Galaţi. Coordonatorul  centrului, Camelia Epure, a prezentat, de data aceasta ziariştilor, tendinţele pentru mandatul de cinci ani care va începe după alegerile europarlamentare din cele 27 de state ale Uniunii.

Camelia Epure a vorbit despre priorităţi legislative ale viitorului mandat PE. Legat de criza economică, se va stabili pragul de solvabilitate pentru bănci. Se va legifera din nou emisia de CO2.

În atenţie: eficienţa energetică a clădirilor, deci n-a trecut „moda”! Se va discuta despre folosirea resurselor energetice regenerabile, dar şi despre normele de siguranţă pentru centrale atomoelectrice.  Alte teme: drepturi pentru utilizatorii transportului în comun, rovignete pentru vehicule grele pe drumurile europene, care să elimine alte taxe dacă vehicolul tranzitează în 12 ore teritoriul unui stat, etichetarea strictă, inclusiv pentru provenienţa alimentelor din restaurante, sănătate publică trasfrontalieră, adică ne vom putea opera în străinătate pe banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Am aflat că şi europarlamentarii semnează condica, deşi nu lucrează numai opt ore, că primesc salariul parlamentarilor din ţara de origine (următoarea măsură ar fi să se uniformizeze salariul, acum cuprins între 2.000 şi 11.000 de euro, la 6.000 sau 7.000 de euro), că nu reprezintă în Parlamentul European ţara de origine (pentru care pot face însă lobby), ci grupul parlamentar politic la care sunt afiliaţi.

Grupurile stabilesc ce se va vota pe marginea iniţiativelor legislative ale Comisiei Europene – singurul for cu drept de iniţiativă legislativă. Conferinţa şefilor de grupuri are, printre altele, puterea de a stabili ordinea de zi, importantă atunci când vrei să grăbeşti sau să opreşti adoptarea unui proiect.

În următorul mandat, urmează ca Parlamentul European să ajungă pe picior de egalitate cu Comisia Europeană, ba chiar să conducă, pentru anumite tipuri de decizie. Deci şi influenţa europarlamentarilor noştri – bineînţeles, prin intermediul grupurilor politice europene la care sunt afiliaţi, va fi mai mare!

În sfârşit, am aflat că România este pe un loc fruntaş: la petiţii către forurile europene. Pe locul trei, însă după două ţări onorabile: Germania şi Spania.     

Centrul EUROPE DIRECT ne-a asigurat că ne va informa constant în privinţa noutăţilor din PE.

Citit 703 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.