Ce SANCŢIUNI riscă firmele care se ocupă de DESZĂPEZIRE

Ce SANCŢIUNI riscă firmele care se ocupă de DESZĂPEZIRE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Ecosal nu riscă aceleaşi sancţiuni precum ceilalţi prestatori, în caz că nu-şi face datoria


Firmele care au câştigat contractele de deszăpezire pe străzile municipiului Galaţi, Tancrad şi Veneta Coperture riscă să fie sancţionate cu sume de 500 de lei pentru fiecare utilaj lipsă, din cele comandate, dar şi să plătească daune în diferite cuantumuri pentru neexecutarea obligaţiilor asumate.

Cu toate că Ecosal este achizitor de servicii de deszăpezire, Serviciul este şi prestator, iar ca prestator nu riscă acelaşi sancţiuni prevăzute în contractul cadru prin care sunt achiziţionate acestea. Ca prestator, Ecosal riscă să nu îi fie recunoscute lucrările de către Primărie, dar după criterii diferite de cele aplicate firmelor contractate de Serviciu. „Primăria poate să plătească parţial, în funcţie de cum consideră beneficiarul că a fost prestaţia, dar nu se aplică aceleaşi cuantumuri prevăzute în contractul cadru. Relaţia noastră e reglementată prin HCL”, ne-a declarat şeful Ecosal.

Astfel, dacă nu respectă termenele şi obligaţiile asumate, prestatorul, respectiv Tancrad şi/sau Veneta, va trebui să plătească daune cuprinse între 0,05 şi 0,1 la sută pe zi din valoarea totală a comenzii. În cazul în care neexecutarea obligaţiilor asumate şi/sau care îi revin este parţială şi totodată necorespunzătoare, prestatorul datorează daune în cuantum de 5 la sută din valoarea totală a comenzii, iar serviciile şi lucrările nu vor recepţionate şi achitate.

„Avem câteva articole care reglementează aceste aspecte. Pentru fiecare utilaj care nu se prezintă în primă fază va fi o amendă de 500 de lei, după care începem cu procente în funcţie de anumite standarde ce ţin de cantitatea de zăpadă. De exemplu, dacă zăpada este sub o anumită cantitate, avem termene de maxim 24 de ore ca arterele să fie date la negru. Dacă depăşeşte acel cuantum, vorbim de 48 de ore. În funcţie de aceste termene, avem stabilite daune. Sunt prevăzute mai multe aspecte pe care trebuie să le îndeplinească şi pentru fiecare în parte există o penalitate”, a explicat directorul Ecosal.

Pentru a controla modul în care firmele îşi achită sarcinile, au fost gândite echipe comune compuse dintr-un reprezentant al Ecosal, unul al Primăriei şi unul al prestatorului.

„După 12 ore se încheie un proces-verbal care să stabilească prestaţia, nivelul de calitate atins şi, în funcţie de acest proces-verbal, se va face ulterior şi confirmarea lucrărilor în teren, pentru a nu mai apărea discrepanţe între ceea ce spun prestatorii, ceea ce observăm noi şi ce este dispusă să confirme Primăria”, a mai spus şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Ce zone vor fi deszăpezite şi de către cine

Reamintim că firma Tancrad îşi va pune utilajele în mişcare pentru zonele 3, 4 şi 5 de deszăpezire, Veneta Coperture pentru zona 1, iar Ecosal pentru zona 6. Fiindcă pentru zona doi nu s-a înscris nimeni în prima rundă de licitaţii, Ecosal a organizat o a doua, doar pentru aceasta. Potrivit şefului Ecosal, în cazul în care nu se va prezenta nimeni nici de această dată, sarcinile pentru eliberarea străzilor de zăpadă în acest perimetru vor fi preluate tot de Serviciul Public.

„Pentru această a doua zonă, pe data de 21 decembrie avem a doua deschidere a ofertelor, pentru că la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Sperăm ca de data aceasta zona să fie tentantă pentru cei care mai au utilaje şi ei să se prezinte. În cazul în care nu se va atribui nici atunci, va interveni Ecosalul cu utilajele care fuseseră degrevate de sarcinile de deszăpezire. Putem folosi utilajele noastre. Ba, mai mult decât atât, pentru că a mai fost făcută o licitaţie pentru închiriere utilaje, le putem folosi strict pe această zonă”, a completat şeful Ecosal.

Citit 2131 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.