Obiective importante pentru Galaţi: Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei, revitalizate pe hârtie (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Obiective importante pentru Galaţi: Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei, revitalizate pe hârtie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei ar trebui să devină repere măcar pentru municipiul Galaţi, dacă nu pentru întreaga zonă turistică din care facem parte. Aşa tot promit autorităţile locale, în vreme ce gălăţenii constată că ambele zone se degradează pe zi ce trece. Şi se întreabă de ce nu se execută măcar reparaţiile şi întreţinerea care sunt de bun-simţ într-un oraş civilizat. Primăria se prevalează de faptul că a încheiat două contracte de proiectare pentru revitalizarea acestor zone cu bani europeni. Durata iniţială a contractelor a fost de opt luni, numai că acest termen a fost dublat, iar valoarea unuia dintre ele a fost majorată. 

„Faleza Dunării va îmbina un circuit cultural dat de monumentele de for public, unul sportiv și unul de promenadă, pe lângă multe alte posibilități de relaxare. În ceea ce privește Valea Țiglinei, se urmărește amenajarea peisagistică a întregului areal, cu trasee pentru diverse sporturi, locuri de joacă și multe altele pentru petrecerea timpului liber în mod activ”, promiteau autorităţile în ianuarie anul acesta, când au anunţat atribuirea contractelor de proiectare pentru cele două obiective de interes major. Proiectarea ar fi trebuit să dureze opt luni, şi au trecut deja 11. Tocmai de aceea am fost curioşi cum şi cât se (mai) lucrează la cele două documentaţii.

Contracte atribuite în ianuarie 

„Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”, acesta este scopul pentru care Primăria Galaţi a atribuit, pe 10 ianuarie 2022, un contract de proiectare Asocierii Expert Project Team SRL Iași - Arhideskvision SRL Galați - AMG Lorem Consult SRL Galați. Valoarea totală se ridica la 1.621.038 de lei fără TVA, iar termenul de realizare ar fi trebuit să fie de 8 luni, conform datelor din portalul achizițiilor publice. Numai că, printr-un act adiţional, durata contractului a fost prelungită de la 8 la 16 luni.

Cu aceeași asociere a fost semnat, tot pe 10 ianuarie 2022, şi contractul pentru serviciile de proiectare necesare investiţiei „Reabilitare și refuncționalizare teren degradat Valea Țiglinei”. Valoarea iniţială a fost de 825.000 de lei fără TVA, iar durata, de 8 luni. Numai că, prin două acte adiţionale, atât durata cât şi valoarea contractului au fost modificate. Astfel, s-a ajuns la un termen de 16 luni şi la un preţ total de 907.000 de lei fără TVA.

Ambele contracte au fost atribuite pe criteriul „cel mai bun raport calitate – preţ”. Iar misiunea Asocierii Expert Project Team SRL Iași - Arhideskvision SRL Galați - AMG Lorem Consult SRL Galați este de a realiza proiectele tehnice şi documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru fiecare dintre cele două zone. Şi nu sunt doar hârtii, ca multe altele, făcute, plătite şi îngropate prin sertare! Scopul celor două documentaţii este acela de a obţine, pentru execuţia lucrărilor, bani europeni în următorul exerciţiu financiar.

N-o să fie chiar ca la Dubai… ci pe-aproape

Neoficial se aude că documentațiile contractate sunt spectaculoase. Şi se vehiculează pentru punerea lor în operă, costuri de aproximativ 25 milioane de euro.

Numai că gălăţenii au văzut deja cum ar arăta „O Faleză ca-n Dubai”, într-un spectaculos proiect realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi - Radu Alexandru Mocanu, Mihai Roşcăneanu, Dragoş Năstase şi Marius Marcu - marii premiaţi la concursul de soluţii urbanistice organizat de primărie în 2019. După cum au văzut şi o Valea Ţiglinei transformată într-un pol de atracţie nu doar pentru gălăţeni, un proiect realizat de firma Tera Design Studio SRL, premiată în cadrul aceluiaşi concurs de soluţii urbanistice organizat de primărie.

Atunci am admirat desenele, ne-am entuziasmat… şi tot cu ce aveam am rămas. Tocmai de aceea am fost curioşi în ce stadiu se află documentaţiile şi când ar putea fi ele supuse aprobării Consiliului Local.

Ce spune Primăria Galaţi 

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că la această dată se lucrează în același timp la documentația de urbanism și la documentația tehnică pentru cele două proiecte de investiții, în vederea corelării datelor din proiecte cu Planul de Urbanism Zonal.

Pentru serviciile de proiectare necesare în vederea punerii în valoare a Falezei Dunării și a Văii Țiglinei s-a obținut finanțare europeană, prin Programul Operațional Asistență Tehnică, iar pentru lucrările de investiții se vor accesa bani europeni pentru cele două proiecte prin Programul Operațional Regional 2021-2027, fiind așteptate în acest sens ghidurile de finanțare”, ne-a transmis Biroul de Presă al administraţiei locale.

Ce planuri erau 

Reamintim că, în august 2020, Primăria Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi şi-au dat mâna în cadrul unui parteneriat menit să atragă fondurile europene necesare modernizării Falezei Dunării. Protocolul prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean, prin Muzeul de Artă Vizuală, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public - sculpturile în metal - și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent.

În proiectul dorit de autorităţi, Faleza ar urma să aibă trei circuite: unul de promenadă, unul sportiv, pentru alergare şi biciclete, şi unul cultural, al sculpturilor în metal. Pentru a fi ferită de inundaţii, trebuie consolidat şi extins taluzul dinspre Dunăre, spaţiile verzi vor fi reamenajate, la fel şi scările de acces la Faleza Inferioară. Proiectul prevede şi două parcări subterane, cu o capacitate de minimum o sută de locuri fiecare, construite în mal, pe piloni foraţi, dar şi o zonă de cafenele cochete, din elemente modulare. În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să plece de lângă viitoarea seră a Grădinii Botanice, preluând fluxul de maşini, către Turnul Tv.

În ceea ce privește Valea Țiglinei, se urmărește amenajarea peisagistică a întregului areal, cu trasee pentru diverse sporturi, locuri de joacă și multe altele pentru petrecerea timpului liber în mod activ.

Rămâne de văzut dacă şi când aceste planuri ambiţioase, ori altele şi mai şi, vor fi puse în operă. Cert este că starea în care au ajuns sculpturile în metal de pe Faleza Dunării este absolut deplorabilă. Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul de Artă ar trebui să colaboreze pentru curăţarea, vopsirea şi punerea lor în valoare, inclusiv prin iluminat. Ulterior, acest ansamblu artistic de o valoare inestimabilă ar trebui promovat, iar lucrările identificate şi prezentate prin QR-code. 

Foto: Anca Melinte

Citit 6386 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2022 11:50

17 comentarii

 • postat de Contribuabil
  Vineri, 09 Decembrie 2022 21:03
  86.124.119.***
  1 milion de lei, adică 10 MILIARDE /proiect !!!!
  Arhi...mult ! Pr'etenii știu de ce....
  1
  0
  Raportează
 • postat de damian
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 13:44
  85.186.244.***
  ......si metroul, cand?! sa avem si noi nod din ala multi-multi-modal, sa moara mortii nu alta
  1
  0
  Raportează
 • postat de Goron
  Marți, 06 Decembrie 2022 21:12
  46.97.169.***
  Foarte amuzant, voi nu sunteți în stare să terminați strada începută prin curtea poliției de frontieră și visați la viaduct între gradina botanică și turnul de televiziune?
  Nu sunteți în stare să întrețineți ce există deja (un pic de curățenie și o mână de vopsea) și visați la tot felul de proiecte fanteziste?
  Ori sunteți rupți total de realitate ori ne luați de proști!
  1
  4
  Raportează
 • postat de horia
  Marți, 06 Decembrie 2022 11:20
  213.233.110.***
  Înainte de toate trebuie eliminată cauza care surpă faleza : insula care " înghesuie " curentul Dunării în malul stâng !
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 05 Decembrie 2022 20:49
  82.176.202.***
  Daca se largeste "taluzul" de la Dunare acest lucru este benefic. Acum, in weekend, aproape 10% din locuitorii orasului, "se plimba" pe faleza inferioara, pe o banda de asfalt de cinci metri latime, in care se mai afla o imitatie de pista pentru biciclete si una pentru patine cu rotile.
  Parca sunt detinuti scosi la plimbare. Lipsesc doar hainele in dungi.
  1
  1
  Raportează
 • postat de mirel
  Luni, 05 Decembrie 2022 12:30
  136.255.134.***
  "analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să plece de lângă viitoarea seră a Grădinii Botanice, preluând fluxul de maşini, către Turnul Tv."
  ESTE 1 APRILIE SI NU STIU EU ? VIADUCT DE LA GRADINA BOTANICA PANA LA TURNUL DE TELEVIZIUNE CARE SA PREIA FLUXUL DE MASINI ???
  3
  14
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 05 Decembrie 2022 09:50
  5.2.205.***
  Faleza este manelizata maxim oricum, probabil se doreste si mai mult.
  3
  23
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 05 Decembrie 2022 09:48
  82.76.159.***
  Vor replanta teii scosi din radacini, vor pune ruginiturile din tabla pe locul unde au fost, adica bucatile de tabla sudate intre ele care reprezinta o adevarata "arta" si putin beton pe ici pe colo, unde a crescut iarba, va fi o imagine superba pe faleza. Oare in tarile civilizate cum arata o faleza la Dunare, de ce nu sunt in stare autoritatile sa preia modele, sa inteleaga arta frumosului?
  4
  19
  Raportează
 • postat de magis
  Luni, 05 Decembrie 2022 09:10
  89.121.200.***
  Decit sa se apuce Pucheanu sa rada copacii si sa betoneze faleza, cum a facut in tot orasul, mai bine sa o lase asa cum e.
  3
  31
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Luni, 05 Decembrie 2022 08:11
  5.13.207.***
  La promisiuni NU ne intrece mintea. Oare care o fi motivul pentru care are gandirea asa de futurista Pucheanu ? Oare sa fie din cauza a prea mult praf din ciment ? Ce ii trece prin cap DISTRUGE. Oare mai este mult pana in 2024 ? Nu de alta ca toti fac la fel, dar parca EL cu a lui SUPERECHIPA NU se mai opresc.
  4
  25
  Raportează
 • postat de Tecucean
  Luni, 05 Decembrie 2022 08:03
  86.120.171.***
  O să distrugă şi faleza

  La fel ca la P-uri

  Se cheltuiesc bani dar nu pentru crearea de noi locuri de muncă ci doar aşa se toacă bani ca să aibe firmele abonate

  Faleza are nevoie doar de multe bănci, sunt mult prea rare şi mai mulţi copaci, vara este umbră prea puţină pe alea mare
  4
  27
  Raportează
 • postat de Goe
  Luni, 05 Decembrie 2022 06:33
  5.13.136.***
  Faleza ca in Dubai ,voi nu aveti limite ganditi si visati la fel ca niste copii prescolari ! Voi nu sunteti in stare sa vopsiti sculpturile in metal si va ganditi la Dubai. Totul la noi se face ca afara : Faleza ca la Dubai, Strada Domneasca transformata in Walk of fame, etc . Stimati conducatori din Primaria Galati ,ceva ca la noi nu se poate face ? In afara targului de saracie cu haine si chinezarii de doi bani si a micilor cu mustar ,carnii prajite tinuta in saramura si spalata cu otet pentru a nu-i simti gustul se poate realiza ?
  3
  32
  Raportează
 • postat de Tony
  Luni, 05 Decembrie 2022 03:03
  5.13.233.***
  Daca incepi o lucrare si o termini in 5 ani e bine cum e cazul de la nespalata care are un 1 an si ceva si nici acum nu e terminata,
  2
  19
  Raportează
 • postat de Optimismul inoculat cu forța, nu ține.
  Luni, 05 Decembrie 2022 01:18
  109.166.134.***
  Avem ,,obiective'' ca să avem obiective....pentru prostime....nu ține, ne-am săturat în 32 de ani de obiective optimiste false, pentru muritori să înghită, pe fondul unei vieți de zi cu zi, tot mai sărace și fără speranță de mai bine.
  1
  25
  Raportează
 • postat de teo
  Luni, 05 Decembrie 2022 00:44
  5.14.134.***
  A ramas doar insula in forma de palmier din mijlocul Dunarii ca in Dubai.
  7
  60
  Raportează
 • postat de Din Galați
  Luni, 05 Decembrie 2022 00:40
  5.13.198.***
  Cel mai mare proiect pentru Galați: dărâmarea tuturor garajelor ce zac cu sutele prin toate cartierele. Nu e greu. E vorba de voință, dar nu se vrea.
  10
  62
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 05 Decembrie 2022 00:17
  5.13.211.***
  Deci, deci !!!... Analizam, procesam si betonam !!! Asta stie cel mai bune primaria lui pucheanu !!!
  14
  57
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.