Căpuşele sunt periculoase!

Căpuşele sunt periculoase!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai mulţi gălăţeni au avut nevoie, în cursul săptămânii trecute, de ajutorul medicilor, după ce sub piele li se cuibăriseră căpuşe. Chiar dacă mulţi sunt tentaţi să considere că o astfel de problemă este una minoră, care nu presupune prezenţă la medic, în realitate lucrurile stau tocmai pe dos!

Căpuşele pot fi purtătoarele unor boli grave, aşa că nu trebuie sub nicio formă să amânaţi vizita Urgenţe. Nu este recomandat nici încercaţi să vă operaţi sau să vă doftoriciţi de unii singuri, decât dacă nu aveţi acces la servicii medicale şi situaţia o impune.

Consecinţele ignoranţei, în astfel de cazuri, ar putea fi mult mai grave decât vă închipuiţi.

Evident, cel mai bine ar fi să evitaţi situaţia cu totul nedorită în care o căpuşă se adăposteşte sub pielea dumneavoastră, ca să se hrănească cu sânge.

E important, însă,  să ştiţi că o astfel de insectă poate să vi se ataşeze de piele (pe care ulterior să o penetreze) doar în situaţia în care  intraţi în contact direct cu ea, de regulă pe porţiunile de pământ  acoperite cu iarbă înaltă.

Cu alte cuvinte, nu e cazul să vă închideţi în casă şi să pierdeţi toată distracţia de la picnic-uri, grătare, drumeţii şi alte ieşiri în aer liber. Amintiţi-vă că o căpuşă nu poate nici să sară, nici să zboare, aşa că nu poate ajunge pe pielea dumneavoastră decât dacă nu sunteţi atenţi.

Ce boli aţi putea contracta?

Una dintre bolile care vă pasc, dacă nu mergeţi la timp la medic atunci când realizaţi că aveţi o căpuşă sub piele, este meningoencefalita, cunoscută de aproape toată lumea pentru consecinţele adesea foarte severe asupra organismului.

Vă expuneţi apoi riscului de a contracta diverse alte maladii, ceva mai dificil, dar nu imposibil, de diagnosticat – cum ar fi maladia Lyme , de asemenea deosebit de periculoasă.

Când mergem la medic?

Dacă în ciuda faptului că aţi fost prevăzători o căpuşă v-a intrat totuşi la propriu pe sub piele, cel mai bine ar fi să mergeţi la medic imediat ce realizaţi acest lucru.

Nu este indicat să interveniţi dumneavoastră pentru a o extrage sau să le delegaţi sarcina rudelor şi prietenilor cu care a-ţi ieşit la iarbă verde. Mai ales atunci când vă grăbiţi, există riscul să zdrobiţi insecta, fapt care creşte considerabil riscul de infectare la care vă expuneţi.

Dacă nu aveţi nicio posibilitate de a cere ajutor medical, încercaţi să extrageţi căpuşa evitând să presaţi corpul insectei care s-ar putea sparge sau ar putea elibera substanţe toxice în organismul dumneavoastră.

Cel mai bine ar fi, însă, să apelaţi la personalul medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, căpuşa va putea fi extrasă cu ajutorul unei pense, în deplină siguranţă şi în condiţii de igienă corespunzătoare.  

Citit 1021 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.