Primăriile îngroaşă rândurile şomerilor

Primăriile îngroaşă rândurile şomerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că nu mai au bani pentru plata lor, primăriile îi concediază pe însoţitorii persoanelor cu handicap * Sistemul funcţionează cu acordul tacit al statului

Tot mai mulţi primari din judeţul Galaţi adoptă decizia de a desface contractele de muncă însoţitorilor persoanelor cu handicap, din cauză că nu mai dispun de bani la bugetele locale pentru plata acestora.

Pentru a asigura, totuşi, protecţia persoanelor cu handicap, dar în acelaşi timp, pentru a nu mai sărăci bugetul local cu plata dărilor la stat pentru însoţitorii (care până mai ieri erau angajaţi ai primăriei, cu carte de muncă), edilii au găsit soluţia: asistenţii sunt concediaţi, putând beneficia de şomaj şi, în acelaşi timp, bolnavii primesc de la primărie o indemnizaţie fixă de 525 de lei.

Din indemnizaţia primită de bolnav, o parte (sau toată, depinde de înţelegerea făcută) ajunge la acelaşi însoţitor care până mai ieri era angajatul primăriei.

Cu diferenţa că astăzi însoţitorul este, oficial, şomer, iar banii pe care îi ia la mica înţelegere cu bolnavul nu îl mai obligă să îşi asume şi anumite responsabilităţi faţă de persoana pe care o îngrijeşte.

Sistemul prinde din ce în ce mai mult contur, căci, prin concedierea însoţitorilor, primăria îşi reduce cheltuielile, însoţitorii beneficiază de bine, de rău, de o protecţie socială, iar bolnavii nu rămân de izbelişte pentru că, în general, relaţia asistent-pacient este una de rudenie. Şi toate acestea, cu aprobarea tacită a statutului, deşi în mod normal ar trebui să se sesizeze că prin acest sistem zeci de oameni angajaţi până mai ieri la stat încasează în continuare bani publici, fără însă a plăti şi taxele şi impozitele cuvenite…  

Paritate între asistenţii şomeri şi cei angajaţi la stat

După ce, de la 1 august, Primăria municipiului Galaţi a desfăcut contractele de muncă a 164 de însoţitori ai persoanelor cu handicap, de la 1 septembrie numărul asistenţilor-şomeri a crescut semnificativ. Toţi cei 31 de asistenţi personali care aveau contracte de muncă cu primăria oraşului Tg. Bujor au rămas, de la începutul lunii, fără job.

„Ei au, conform legii, dreptul de a cere indemnizaţie de şomaj, în timp ce primăria nu mai are bani decât pentru a achita bolnavilor acea indemnizaţie de 525 de lei”, spune primarul Ştefan Arfire, care a informat prefectul încă de acum o lună despre intenţia de a concedia asistenţii şi că, până acum, „nu a primit niciun răspuns”.

La Tecuci, însă, cei 134 de asistenţi încă mai sunt plătiţi de primărie, spune edilul Eduard Finkelstain, lucru care se întâmplă şi cu cei 11 asistenţi de la Bereşti, ne-a asigurat viceprimarul Tănase Bârlădeanu.

12 din 23 de primari şi viceprimari chestionaţi au răspuns că nu mai au fonduri pentru a plăti asistenţii personali, motiv pentru care au adoptat diverse soluţii: fie au trimis însoţitorii în şomaj, fie i-au concediat pur şi simplu, urmând ca oamenii să primească bani din indemnizaţiile plătite de primării bolnavilor, fie pur şi simplu nu îşi plătesc oamenii, în speranţa unor rectificări bugetare pozitive.

Unde sunt probleme şi unde nu?

Pentru că sunt voci care spun că numai primarii anumitor partide întâmpină dificultăţi în a achita plata asistenţilor (fapt care ar indica, spun aceleaşi surse, gradul de „gospodărire” a administraţiei locale, sau, din contră, gradul de „persecuţie” bugetară la care ar fi supuşi din cauza culorii politice), vom preciza şi partidele din care fac parte edilii, concluziile putând să le trageţi singuri dumneavoastră.

Cele 12 comune în care sunt probleme cu însoţitorii persoanelor cu handicap sunt: Oancea (PNL), Nicoreşti (PNL), Fundeni (PNL), Munteni (PNL), Rădeşti (PSD), Schela (PSD), Poiana (PSD), Vârlezi (PC), Slobozia Conachi (PSD), Băleni (PSD), Braniştea (PNL) şi Ghidigeni (PC). În general, însoţitorii au fost trimişi în şomaj sau urmează, de la 1 octombrie (Poiana), însă acolo unde ei nu ar fi beneficiat de indemnizaţie, din cauza lipsei vechimii, mai sunt păsuiţi o lună-două.

Aşa se întâmplă în cazul a trei persoane de la Braniştea, care vor fi concediate abia din octombrie, ne-a spus viceprimarul Vasile Doljenco (PDL), dar şi cazul unui angajat din Băleni, singurul neconcediat din 16, câţi erau până în vară. O altă situaţie aparte este cazul celor 22 de însoţitori din Schela care au acceptat să rămână angajaţi ai primăriei deşi nu şi-au încasat salariile din august, spune primarul Maricel Petrea: „şi anul trecut nu i-am plătit cinci luni, după care am primit banii restanţi de la bugetul de stat”.       

În alte 11 primării încă mai sunt resurse pentru plata însoţitorilor. Vorbim de Independenţa (PC), Priponeşti (PC), Iveşti (PSD), Smulţi (PC), Jorăşti (PSD), Bălăbăneşti (PSD), Cavadineşti (PDL), Smârdan (PSD), Scânteieşti (PSD), Umbrăreşti (PSD) şi  Nămoloasa (PSD). Chiar şi primarii care încă mai plătesc salariile spun că este posibil să nu reuşească acest lucru chiar până în ultima lună din an.   

Citit 794 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.