Legea 119 - capodopera acestui „măreţ” Guvern!

Legea 119 - capodopera acestui „măreţ” Guvern!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spune deputatul PNL de Galaţi, Victor Paul Dobre *  Dacă ar fi un fost militar, acum la pensie, deputatul spune că nu ar cere recalcularea *

Dacă în continuare sunt foşti militari (sau urmaşi, beneficiari de pensii) care nu ştiu că trebuie să ceară recalcularea pensiei, şi mai puţini cunosc cine este  responsabil pentru această Lege 119/2010. Legea a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, în şedinţa din 29 iunie, iar normele de aplicare au fost emise pe 21 iulie.

Deci, responsabil este Guvernul Boc, aşa cum confirmă şi deputatul PNL de Galaţi, Victor Paul Dobre, preşedinte al comisiei de muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor: „Legea a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, deci este în integralitate capodopera acestui <> Guvern”.

Cât priveşte faptul că foştii militari şi urmaşii acestora sunt, practic, obligaţi să ceară recalcularea pensiei (sub ameninţarea de a se trezi, de anul viitor, cu o pensie mai mică şi calculată <>), deputatul liberal crede că Guvernul a stabilit această modalitate tocmai pentru ca ulterior, pensionarii cu penii recalculate, să nu poată da în judecată statul pentru că le-a redus din pensii, în urma recalculării, un fapt anticonstituţional, confirmat ca atare în instanţele româneşti.

În schimb, dacă omul cere, în scris, recalcularea, statul nu mai poate fi apoi tras la răspundere că a decis, abuziv, reducerea pensiei, spune Dobre:

„Părerea mea personală este că  statul ar fi putut şi singur să facă această recalculare, nu să-i pună pe oameni pe drumuri să solicite asta… Iar dacă recalcularea pensiei ar însemna o creştere a acesteia, nu ar fi nicio problemă, dar este vorba despre o diminuare…  Şi, după cum se ştie, când s-a decis reducerea pensiilor, Curtea Constituţională a suspendat decizia, considerând-o neconstituţională, în virtutea faptului că pensia este considerată o proprietate. Însă, dacă un cetăţean cere singur recalcularea, este altă treabă…”.

O lege care se aplică… şi nu prea!

Să privim puţin cadrul legal. Vorbim de Legea 119/2010 şi HG 735/2010 (metodologia) pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, prima aprobată pe 29 iunie, cea de-a doua, pe 21 iulie. 

Cum legea spune că recalcularea pensiilor militare se face în termen de cinci luni de la data intrării în vigoare a HG, reiese că termenul limită de recalculare  ar fi la 21 decembrie! Aceasta este doar rezultatul unui simplu calcul matematic, deoarece, oficial, nimeni nu scrie, negru pe alb, termenul limită până la care trebuie să depui cererea de recalculare.

Singurul termen clar specificat îl găsim doar în Ordinul MApN nr. 101/2010: lunile august şi septembrie 2010, când, pe spatele taloanelor de pensie, beneficiarii au fost informaţi că trebuie să ceară recalcularea.      

Pare simplu, nu?

Dar, ca orice cadru legal stabilit în România ultimului an, totul este … relativ. Relativ cum a fost cu impozitarea/neimpozitarea tuturor pensiilor, relativ cum a fost cu plata/neplata asigurărilor de sănătate pentru cei care încasează drepturi de autor, iar lista poate continua. Dar să revenim… 

În timp ce mii de foşti militari cer, în scris, cuminţi, recalcularea, pentru că au citit pe spatele talonului de pensie că aşa trebuie să facă, instanţa de judecată din România spune că… recalcularea este ilegală! Vorbim despre Curtea de Apel Cluj care a dispus, pe 28 septembrie, suspendarea executării HG 735 din 21 iulie 2010.

Situaţie confirmată şi de către deputatul PNL Victor Paul Dobre: „Eu ştiu că instanţa a decis suspendarea HG-ului şi, din câte ştiu eu, cât timp o HG este suspendată, ea nu se aplică… Mi-e greu să cred că statul poate tăia sau diminua un drept, o proprietate… Şi chiar dacă ar face asta, ulterior, în instanţă, se poate ataca şi câştiga un astfel de caz”.

„Pe de altă parte, este greu să dau eu acum un sfat foştilor militari, căci nu aş vrea ca oamenii să spună apoi că au fost greşit sfătuiţi. Dar eu, personal, dacă m-aş aflat într-o astfel de situaţie, nu aş cere Guvernului să îmi recalculeze pensia, l-aş lăsa pe stat să  recalculeze şi, probabil, să îmi taie pensia”.

CITEŞTE ŞI Pe ultima sută de metri, recalcularea pensiei militarilor

Generalul în retragere Toma Munteanu comentează

A depus cerere de recalculare a pensiei şi generalul în retragere Toma Munteanu (FOTO), o figură cunoscută a Galaţiului, atât datorită mandatelor de consilier local pe care le-a avut, cât şi ca preşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor”.

„Am citit pe talon că trebuie să depun o cerere de recalculare şi aşa am făcut. Pentru perioadele de timp în care nu am mai reţinut exact numărul unităţii militare, am notat regimentul în care am activat. Centrul Militar, la rândul său, se interesează la arhivele militare şi se va confirma perioada”.

„Am fost militar 42 de ani şi 32 de zile şi am activat în 14 garnizoane din ţară, perioadă care şi-a pus amprenta asupra vieţii dar, din păcate, şi asupra sănătăţii mele”.

„Acum, cum să mă mai afecteze recalcularea? Înainte de a mă îmbolnăvi, poate, căci pensia o foloseam şi pentru alte bucurii ale vieţii, însă acum toţi banii sunt direcţionaţi numai către sănătate, deci… afectaţi vor fi, probabil, medicii!”, ne-a spus, făcând haz de necaz, generalul Toma Munteanu.

Citit 1572 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.