Expoziţii şi turişti la 40 de grade

Expoziţii şi turişti la 40 de grade
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sistemul de climatizare al complexului muzeal este defect * Rezultatul: o vizită de plăcere acolo se transformă într-un iad * În afară de disconfortul vizitatorilor, defecţiunea afectează şi integritatea exponatelor *

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi este, teoretic, locul ideal în care să îţi petreci, în mod plăcut, timpul, mai ales dacă eşti însoţit de copii.

La subsol, există Acvariumul, unde pot fi admiraţi peşti exotici de apă dulce sau sărată. La parter se poate admira colecţia de cristale de mină sau se poate urmări, timp de zece minute, un filmuleţ 3D, despre dinozauri.

La etajul întâi se pot vedea alte şi alte minuni: păsări şi insecte, în expoziţii permanente, iar la etajul al doilea se află Observatorul astronomic. Pentru final, la ieşire, vizitatorii îşi pot cumpăra suveniruri – brăţări, coliere, pietre deosebite – de la casa de bilete, iar asta nu este tot: se pot vizita grădina de afară, heleşteul cu peşti exotici şi broaşte ţestoase, dar şi serele de flori.

Cum nici preţurile biletelor de intrare şi vizitare nu sunt aşa de mari pe cât s-ar crede (6 lei – adulţii, 1,5 lei - copiii peste 5 ani, elevii, studenţii şi

gratuit: copiii sub 5 ani şi persoanele cu dizabilităţi), ce te-ar putea împiedica să îţi petreci timpul aici?

Un prim răspuns ar fi: căldura. Căci, deşi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi este un obiectiv în care, de-a lungul anilor s-au investit fonduri serioase, locale, naţionale şi europene, una dintre dotări nu doar că nu funcţionează, dar îi poate determina pe vizitatori să se jure că nu vor mai călca vreodată pe acolo, cel puţin nu pe caniculă.

Vorbim despre sistemul de aer condiţionat al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, care, din cauza defecţiunii chiller-ului („decedat” încă de la sfârşitul anului trecut), face ca temperatura din interiorul modernului complex să fie comparabilă cu cea din deşert.

Mai mult, la subsol, la Acvarium, căldura este şi mai insuportabilă, căci umiditatea din aer (de la acvarii) face să o ia razna cunoscutul indice de confort termic. Senzaţii pe care le-am simţit pe propria piele, duminică, atunci când am avut inconştienţa să cred că acest complex va fi o oază de relaxare şi răcoare pentru mine şi câţiva prieteni străini, care mă vizitau.

Cum Galaţiul nu are prea multe variante de petrecere a timpului liber pentru turişti, Complexul Muzeal a fost alegerea rapidă. Din păcate, nu am anticipat canicula, din interior şi seceta de idei a responsabililor în privinţa rezolvării unei probleme ce trenează de mai bine de jumătate de an…

Ciorbiţă cu mămăliguţă la casa de bilete

La parter, uşile de la intrare (dotate cu celulă fotoelectrică, pentru ca, în condiţii normale, să se deschidă doar pentru a intra vizitatorii, nu şi căldura de afară!) erau blocate pe „deschis” – probabil ca să intre, de afară, măcar o adiere de vânt, ca să se răcorească interiorul.

Am vrut să întreb de ce este aşa de cald în interior, la casa de bilete şi de vânzare a suvenirurilor, însă nu am îndrăznit să le deranjez cele câteva doamne care luau, la comun, masa de prânz (cu ceva mămăliguţă, puţină ciorbiţă, mă rog ce aveau şi dânsele!).

Am întrebat, în schimb, o altă  angajată care, asudând din greu, mi-au spus că „este defect chiller-ul de la sistem”. O informaţie greu de crezut, căci nici o lună nu a trecut de la ultima reuniune din sala de conferinţe a complexului, unde discursurile miniştrilor Tabără şi Borbely s-au făcut în bătaia alizeului răcoros artificial…

„În afară de sala de conferinţe, unde există un sistem independent de aer condiţionat, restul sistemului din complex este legat de acest chiller care este stricat de la finele anului trecut. Cum bugetul nostru a fost redus, ne-a fost imposibil să îl reparăm, însă am informat conducerea CJ [care administrează Complexul] şi aşteptăm un răspuns la finele acestei luni, poate o rectificare şi suplimentare bugetară”, ne-a spus directoarea complexului, Camelia Burluc, estimând valoarea reparaţiilor la circa 13.000 lei.

Totuşi, nici în sala de conferinţe nu este răcoare pe cât ar trebui să fie, dovadă numărul mare de evantaie folosite de către participanţii la dezbaterea publică, desfăşurată chiar ieri acolo (FOTO 1).

Iar căldura nu domneşte doar pe holuri şi în expoziţii, ci şi în majoritatea birourilor angajaţilor. Asta, ca să nu mai vorbim de colecţiile muzeului care, din cauza lipsei unei temperaturi scăzute şi constante, s-ar putea degrada în timp.    

Că este criză şi banii sunt puţini, e de înţeles. Dar că pentru un obiectiv modern precum complexul nu se găsesc bani pentru repararea sistemului de climatizare este ilar.

Aşa cum neserioasă este impresia pe care şi-o formează turiştii când sunt întâmpinaţi de angajaţi care mănâncă ciorbiţă la ghişeu…

Citit 818 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.