Biserica "Mavramol", locul unde MERITĂ să veniţi (FOTO)

Biserica "Mavramol", locul unde MERITĂ să veniţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Lăcaşul de cult, cu o istorie bogată şi o arhitectură aparte, va avea hramul săptămâna viitoare, pe 15 august


Aşezată pe fundaţie din piatră, Biserica "Mavramol" - situată pe aleea cu acelaşi nume, la numărul 12 - rămâne un lăcaş duhovniceasc remarcabil şi o comoară arhitecturală în centrul oraşului nostru. Vremurile care s-au scurs de la finalizarea construcţiei iniţiale, din anul 1702, nu i-au fost întotdeauna prielnice bisericii. A fost începută de un domn, terminată de un altul şi pârjolită de turci nu o dată, ci de două ori. A fost reconstruită, la mijlocul secolul al XIX-lea, a supravieţuit comunismului, iar în anii din urmă tot mai mulţi au fost cei care au îngrămădit-o, construind lângă ea, luând decizii populiste şi lipsite de sens în ceea ce o priveşte sau neacordându-i atenţia pe care ar fi meritat-o ca monument istoric.

A trecut prin toate relele, a renăscut şi este, în continuare, ceea ce ar trebui să fie o biserică: un loc de rugăciune liniştit, frumos şi administrat cu har.

Istoria celor peste trei secole

Construcţia bisericii de pe aleea Mavramol, începută de Gheorghe Duca, Albaniotul, s-a terminat în anul 1702, sub domnia fiului acestuia, Constantin Duca. Domnul Duca o închină, la finalizarea lucrărilor, schitului Mavramol de la Constantinopol.

Direcţia Judeţeană de Cultură (DJC) Galaţi menţionează că, după 34 de ani, adică în 1736, biserica este pârjolită de turci şi refăcută de fiul lui Constantin Duca, adică de Grigore Duca.

Pe lângă biserică se deschide, în 1765, o şcoală elinească. Avarii serioase va suferi biserica şi în timpul războiului ruso-turc (1768-1774) şi al războiul ruso-austro-turc (1787-1792). Şcoala se întrerupe, se reia periodic şi se întrerupe iar, când, în timpul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din 1821, biserica este din nou arsă de turci.

Biserica de astăzi respectă planul original şi a fost construită între anii 1858-1861, potrivit DJC Galaţi, care are monumentul istoric înregistrat sub codul GL-II-m-B-03055.

Îngrămădită de pizzerie, ignorată de o parte a autorităţilor

Din păcate, biserica n-a fost ferită de lăcomia unora şi altora nici în capitalism. Lângă biserică a funcţionat, ani buni, pizzeria Da'Isi, care tulbura liniştea creştinilor. Chiar lăsând la o parte orice criteriu legat de moralitate, tot bunăstarea bisericii prima aici, fiindcă lăcaşul de rugăciune a fost ridicat acolo, în forma actuală, cu un secol şi jumătate înainte.

CITEŞTE ŞI: Pe urmele unui sfânt gălăţean, prin cătunul Zimbru

În septembrie 2011, pizzeria a fost demolată, cu mare scandal. Din fericire, liniştea locului s-a păstrat, cu toate că doritori de profit, în zonă, au mai fost, fără dar şi poate. Acum, în locul pizzeriei, construite pe locul unde se afla cândva cimitirul bisericii, se află un monument religios. Cu siguranţă că, în timp, locul va căpăta un aspect ceva mai bine integrat în peisajul urbanistic al segmentului de stradă.

ISPA a reîngropat un zid istoric al mănăstirii

Puţină lume îşi mai aminteşte, astăzi, că în timpul unor lucrări ISPA efectuate de Vega'93, pe segmentul de sub actuala staţie de taxiuri, în zona de întâlnire dintre străzile Bălcescu şi Brăilei, s-a descoperit un zid care aparţinea, cel mai probabil, mânăstirii Mavramol. Din nefericire pentru patrimoniul nostru, istoricii au ales doar să cerceteze rapid locul, în loc să insiste şi să deschidă în zonă un şantier arheologic în toată regula.

Zidul era orientat S-E - N-V. Pe latura de vest a săpăturii era un pinten din pietre de granit. Se remarca începutul unei hrube, un posibil capăt de intrare într-un tunel medieval de legătură. După cum informa "Viaţa liberă" la acel moment, e vorba, probabil, despre un zid construit din cărămizi de Livorno. În jurul mânăstirii ar fi putut exista tipicele ateliere meşteşugăreşti ale vremii, destinate oferirii de servicii pentru călătorii care treceau pragul mănăstirii.

Grecii, spre exemplu, îşi expun astfel de vestigii sub podele de sticlă groasă, peste care se poate trece, fără probleme, la pas. Din nefericire, la noi s-a ales soluţia definitivării lucrărilor ISPA şi a reîngropării zidului istoric. Cărămizile sunt, însă, tot acolo, în pământ, aşa că săpăturile şi cercetările arheologice sau chiar proiectul ca zidul să fie expus vederii publicului în anii care vin ar putea fi reluate. Am mai avea "o groapă", dar una cultural-istorică!

Mergeţi la biserică!

Una peste alta, v-am oferit doar câteva repere legate de biserica al cărei hram este "Adormirea Maicii Domnului", pe care şi-l va prăznui pe 15 august. Merită să mergeţi la Biserica "Mavramol" şi în zi hram, dar şi pe durata postului de dinaintea praznicului de pe 15 august şi nu numai.

Citit 14169 ori Ultima modificare Miercuri, 06 August 2014 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.