Complexul “Siret”, bazarul cartierului Micro 16

Complexul “Siret”, bazarul cartierului Micro 16
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aprozar, bancă privată, amanet, farmacie, minimarketuri, coafor, magazinul meşterului, consignaţii ca în Depozit, chioşc de ziare (evident, al “Vieţii libere”), florării, o consignaţie-papetărie-librărie, un container, magazin pentru animalele de casă, baruri şi buticuri de cartier cu duiumul, un cabinet de stomatologie, patiserii, o gheretă unde se vinde pâine, un magazin de produse naturiste.

Cu de toate pentru toţi, spaţiul restrâns din Complex Siret pare un hipermarket în aer liber, prin care trec, zilnic, toţi locuitorii din zonă. Este, într-un fel, inima cartierului, dar şi oglinda lui.

În bazarul cu mărunţişuri din Complex şi străduţele par îngrămădite, aşa  înguste şi “capitonate” cu maşini parcate de o parte şi de alta. Iar construcţiile sau uşiţele răsar din te-miri-ce colţ. Ca dovadă, recent a început o extindere la parter de bloc.

Înghesuiala din cutia de chibrituri are o tristă amintire socialistă, dar o poleială strălucitoare de economie de piaţă, fie ea în criză sau nu. Cert este că în zonă nu guvernează niciun criteriu urbanistic şi cu atât mai puţin vreunul estetic.

Autobuze pe Aleea cu Bujori

Situaţia transportului în comun din Cartierul Micro 16 nu mai e un coşmar, ca pe vremuri. „Autobuzul 20, îl aştepţi de-nnebuneşti”, se spunea în urmă cu mai mulţi ani.

Acum, autobuzele, dintre cele mai noi introduse de Transurb în oraş, circulă la intervale rezonabile. De ajutor la nevoie sunt şi puţinele, dar utilele maxi-taxiuri. Totuşi, locuitorii din zonă ar vrea ca traseul 19 (cel introdus în loc de 20 barat) să meargă mai departe de Grădina Publică, adică până la Parcul CFR.

Viorel Severin, pensionar, ne-a făcut o altă propunere: „Eu stau la marginea cartierului, e departe şi staţia Complex Siret, şi ultima staţie a autobuzului 9. Ar fi foarte bine dacă s-ar prelungi un traseu 9, până la capătul Aleii cu Bujori (strada blocurilor cu nume de flori, n.r.)”.

Casieriţa Transurb de la Complex Siret, cu care am discutat, îi îndrumă pe gălăţeni, cu cererile validate de mai multe semnături, spre sediul societăţii.

„Cea mai amărâtă piaţă”

O piaţă unde găseşti de toate, la calitate bună, dar cu produse mai scumpe decât în alte zone, ca de exemplu, faţă de cele din Micro 17, 19 sau 39. Asta cred locuitorii din zonă despre piaţa din Complex Siret, o mică hală închisă, cu tarabe aerisite.

Pe dinafara halei au rămas însă destui comercianţi, iar cumpărătorii au păreri împărţite: să cumpere sau să nu cumpere de la ţăranii care şi-au aşezat zarzavaturile pe o foaie de ziar sau direct pe piatră?

„Am certificat de producător, dar nu mai am unde să vând ce scot din grădină. Au luat tarabele de afară şi nu mai avem ce să închiriem. E totul privatizat. În toate pieţele din oraş s-a făcut ceva, numai în asta nu. Plătim amenzi, să vedeţi cum fugim când auzim că vine controlul”, ne spune Petrică, un bătrânel vioi, care vine în piaţă din ’84, cu cele mai proaspete produse.

„A zis administraţia că face piaţă la „Mădălin” şi pentru noi, în Doja. De trei ani au zis, dar n-au făcut nimic pentru ţăranii care au o grădină. Eu stau pe drumul de centură, în apropiere, dar unii dintre noi vin şi de la Odaia Manolache. Să se dărâme cârciuma din apropiere şi să se facă şi pentru noi ceva”, adaugă interlocutorul nostru în timp ce ia cei 2 lei pentru două legături zdravene de ceapă. Şi apoi spune, dându-şi întreaga obidă pe faţă: „Piaţa asta a fost amărâtă de când o ştiu, nu se interesează nimeni de ea!”

Elena Ionaşcu, o altă grădinăreasă pricepută, cu certificat de producător, îl susţine la fiecare cuvânt. „Sâmbăta, duminica, ne adunăm pe pietre, aici, şi câte 40-50 de vânzători. Unde e piaţa de la „Mădălin”?”, mai întreabă şi aceasta.

Bodega, punct terminus al traseului 20

Permanent, în bodega din staţia terminus a traseului 20, îşi cântă amarul sau îşi îneacă bucuria cel puţin câte un petrecăreţ din cartier. De cele mai multe ori e de ajuns ca să iasă o scânteie de harţă sau un spectacol conjugal gratuit şi, bineînţeles, nesolicitat de spectatorii fără voie

„Doamnă, suntem oameni bătrâni, aici sau la celelalte baruri din jur vin boschetari care beau de dimineaţa până seara, la orice oră. Trec de la şcoală cu nepoţica mea, pe la ora 11,00, iar ei ies de la pahar beţi la ora asta. Vin poliţiştii destul de des, dar tot nu se cunoaşte”, ni se plânge, la capitolul ordine publică, o bunicuţă respectabilă, doamna Liza Angela.

„Cartierul e liniştit, doamnă, dar la bodega din staţie e jale, te zăpăceşte de zgomot”, povesteşte şi casieriţa Transurb care e de tură.

„Recent, l-au pocnit şi pe patron, e ca la circ. Odată, unul dintre muşterii era să intre cu maşina în toneta de bilete, după ce-a ieşit de la birt. Eu mă închid înăuntru dacă sunt probleme, dar la asta ce era să fac?”, întreabă retoric doamna de la Transurb.

Mizeria, pusă pe... tapet

Veşnic subiect de controversă, curăţenia cartierului, şi, în speţă, a oraşului, nu îi lasă indiferenţi pe locuitorii din Micro 16. Cele mai pretenţioase gospodine ar fi gata să se ia în răspăr cu cine afirmă că la Complex Siret se află în una dintre cele mai curate zone din Galaţi.

Dacă locuitorii cartierului nu se plâng de lipsa spaţiilor verzi, atunci resturile menajere de la festinul zilnic, împrăştiate pe lângă pubele sau containere nu le face bine. Ceea ce au învăţat gălăţenii e însă că mai trebuie să privească bârna din ochiul lor, înainte de a arăta cu degetul paiul din ochiul altuia.

„Doamnă, să nu se mai scormonească în containere, să nu se mai arunce pe lângă. Ecosalul vine şi face curat, de la 6,00 dimineaţa are program. Până seara nu se mai cunoaşte. Trebuie date amenzi oamenilor. Dacă îşi lasă gunoaiele în spatele consignaţiei, ce să mai vorbim de civilizaţie? Altfel nu o să rezolvăm niciodată”, ne-a spus, pe nerăsuflate, doamna Liza Angela.

De altfel, în timpul opririi noastre în zonă, unei echipe Ecosal i-a luat foarte puţin timp ca să răstoarne în maşină conţinutul unei pubele, dar mai bine de jumătate de oră ca să strângă toate resturile din jurul recipientelor.

Lucian Grigore, un tânăr de 25 de ani, ar vrea să fie luate, dacă mai există, toate pubelele mici de lângă blocuri, pentru că toţi copiii mai mici le răstoarnă, intenţionat sau nu, în joacă.

Totuşi, nu se poate păstra curăţenia fără ca toţi ceilalţi responsabili să-şi facă treaba nu în dorul lelii, ci ca la carte. Ca să vină de hac mizeriei ar trebui ca angajaţii primăriei „să măture pe străzi mai bine decât o fac momentan, pentru că în afară de ce aruncă omul pe jos, mai ia şi vântul din containere”, crede doamna Demetriade.

Gunoaiele, pe căprării?

La auzul denumirii pompoase „colectarea selectivă a deşeurilor menajere”, gălăţenii din Complex Siret s-au dat înapoi cu neîncredere. „Să le pui pe căprării, adică, nu?”, ne-a ajutat cineva.

Unul dintre interlocutorii noştri, Viorel Severin, a catalogat din start problema. „Să adune românul separat gunoaiele? Cred că s-ar da peste cap, nici în 10 ani n-ar învăţa”, a reacţionat scurt şi apoi a plecat grăbit, poate şi ca să nu-l întrebăm dacă şi dumnealui tot 10 ani i-ar trebui ca să se obişnuiască.

„N-o să mai prindem noi aşa ceva, doar copiii noştri, să ştiţi”, ne-a spus, resemnat, unul dintre pensionarii din cartier, după ce şi-a cumpărat o pâine.

Totuşi, autorităţile locale nici măcar nu le-au oferit gălăţenilor din zonă alternativa ecologistă. Nu de alta, dar cu cât începe mai repede numărătoare celor 10 ani, cu atât mai bine, nu?

Un supermarket de-adevăratelea

În curând, la marginea cartierului Micro 16, mai exact la intersecţia Str. Viilor cu Drumul de Centură, se va construi un supermarket în toată puterea cuvântului. Complexul Comercial Pelican, care va găzdui magazinele Cora, ar urma să fie gata anul viitor.

Blocurile, peticite şi inestetice

Doamna Demetriade are de reproşat ceva asociaţiilor de locatari şi municipalităţii: că nu interzic proprietarilor de locuinţe să aleagă ce culoare vor ei la izolaţiile termice făcute în afara apartamentului.

“Să nu se mai facă pestriţe, doamnă! Sunt inestetice, fiecare face cum îi trece prin cap”, şi-a vărsat oful locuitoarea unui bloc care, pesemne, arată peticit.

*    *    *

Micro 16, sau Ţiglina III, se întinde între Str. Gheorghe Asachi (unde se află stadionul Oţelul) - Str. Constantin Levaditti (alias Aleea cu Bujori) şi Cimitirul Sf. Lazăr – Str. Prelungirea Brăilei – Str. Gheorghe Doja. Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto), Şcoala 10, Şcoala 11, câteva grădiniţe, dar şi un centru de plasament se află în zonă.

Citit 5737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.