UTIL/ Cât costă şi unde poţi să-ţi repari pantofii

UTIL/ Cât costă şi unde poţi să-ţi repari pantofii
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În zona centrală a oraşului mai funcţionează, încă, destule ateliere de marochinărie, cizmărie şi reparaţii haine din piele, ca de altfel şi în alte cartiere. Cei mai mulţi practicanţi ai acestei meserii sunt însă deja în etate şi, din păcate, din urmă nu vine mai nimeni. Nici meserie nu prea se mai face în şcoală, nici ucenicii nu prea se înghesuie să pună osul la treabă.

Iancu Gugoaşă, un gălăţean în vârstă de 64 de ani, are un atelier de cizmărie pe care îl conduce şi în care lucrează împreună cu soţia şi fiul său. Omul face marochinărie de la vârsta de 14 ani, iar ceea ce a pornit ca o ocupaţie temporară s-a transformat într-o meserie de jumătate de secol. "Aveam nevoie să mă calific şi asta mi-a plăcut. Am învăţat, am lucrat la patroni, iar de ceva ani buni am atelierul ăsta. Mă ajută soţia şi copilul, băiatul meu fiind şcolit tot pe cizmărie. Aşa e când îţi place meseria. Nu prea te mai uiţi la profit, chiar dacă şi el e important", ne-a spus domnul Gugoaşă. 

"Preţurile nu fac decât să reflecte calitatea"

Chiar dacă numărul celor care mai calcă pragul cizmăriilor e în scădere, dat fiind că acum oamenii preferă să arunce lucrurile stricate, în loc să le repare, nenea Iancu încă mai are clienţi fideli, care nu strâmbă din nas când văd preţurile. "Tinerii poartă toate plasticele acum, aşa că, atunci când se strică, le aruncă şi îşi iau altele. Dar mai sunt şi oameni care au o geacă de piele, un pantof bun, în care se simt confortabil, şi parcă nu i-ar face vânt. Mai rari acum, ce e drept. După '90 au fost câţiva ani în care treaba a mers foarte bine, pentru că era foarte multă pielărie", ne-a mai spus cizmarul.

Omul face de toate, de la schimbat tălpi cu tocuri, la vopsit haine din piele, ghete. Chiar şi cusături, fie ele manuale sau la maşină. Preţurile variază, în funcţie de lucrare. Pentru schimbarea unor tălpi cu tocuri la o pereche de pantofi, de damă sau bărbăteşti, de exemplu, preţul variază între 64 şi 85 de lei,  în timp ce vopsitul unei haine de piele poate costa între 30 şi 100 de lei. Vopsitul pantofilor, fie ei de damă sau bărbăteşti, costă între 20 şi 35 de lei, în timp ce vopsitul ghetelor poate ajunge până la 45 de lei.

Înlocuitul unui fermoar costă între 10 şi 20 de lei, în timp ce cusăturile manuale de jur-împrejur vă fac să scoateţi din buzunar o sumă cuprinsă între 30 şi 40 de lei. La cizmărie nu se repară doar haine sau încălţări din piele, ci şi din materiale sintetice. Ba chiar şi genţile pot fi lăsate la marochinărie, fie pentru vopsire ori înlocuire de fermoar. "Pe lângă astea, mai fac şi lărgiri de cizme pentru pulpa piciorului, pe suport special, sau lărgiri de pantofi pentru femei şi bărbaţi. Păcat că nu mai sunt materialele de altădată. Acum, pantofii se fac cu branţuri de carton, ceea ce pe vremuri nu exista. De asta se şi rup atât de repede", ne-a mai spus omul. 

Altă meserie pe cale de dispariţie

Ca şi geamgiii, cizmarii vor dispărea în câţiva ani. Cel puţin, asta spune Iancu Gugoaşă, care e de părere că nu vor mai fi oameni care să înveţe aceste meserii, dar nici materiale de calitate pe care să se poată lucra. Până atunci, însă, gălăţenii care vor să îşi repare hainele, genţile sau încălţările, chiar şi curelele de ceas, pot apela cu încredere la marochinierii cu experienţă din oraş.

Foto Florin Răvdan

Citit 14594 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.