FUMATUL ar putea fi INTERZIS în spaţiile publice închise

FUMATUL ar putea fi INTERZIS în spaţiile publice închise
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În decursul acestei săptămâni, un proiect de lege, privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi în spaţiile de joacă pentru copii, închise sau deschise, va fi supus votului în plenul Parlamentului. Proiectul a trecut deja de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor. Deşi, conform legislaţiei, localurile publice ar trebui să aibă un spaţiu închis şi pentru nefumători, în România, regula nu este aplicată. Cert este că, odată ce Parlamentul va adopta noul proiect, fumatul şi utilizarea ţigărilor electronice vor fi interzise complet în localuri, în orice spaţiu de joacă destinat copiilor, în instituţii medicale, de învăţământ, de stat şi private, dar şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Legea mai prevede şi amenzi usturătoare pentru aprinderea unei ţigări într-un spaţiu unde fumatul va fi interzis. Dacă sunt prinşi, fumătorii vor plăti între 100 şi 500 de lei, iar patronii riscă o amendă de 15.000 de lei sau chiar închiderea spaţiului. 

„Urmăm modelul ţărilor din vest”

Până acum, sutele de tineri care se distrează în localurile sau în restaurantele din Galaţi şi-au aprins ţigara în orice circumstanţe. „Într-adevăr, pe mine m-ar deranja această lege. Eu îmi plătesc ţigările şi este strict problema mea, dacă o să am probleme de sănătate sau nu”, spune Şerban, un tânăr de 22 de ani. Un alt fumător, însă, consideră că România ar trebui să ia exemplu ţărilor din vest, care au o lege strictă în privinţa fumatului. „Legea aceasta este necesară şi trebuie susţinută, deoarece spaţiile publice sunt locuri în care nefumătorii nu au niciun fel de protecţie împotriva fumului de ţigară. Fumatul este un viciu şi trebuie tratat ca atare”, confirmă Cristi. De aceeaşi părere este şi Mihaela, fumătoare activă de câţiva ani: „Mi se pare o decizie corectă, atâta timp cât vor fi amenajate locuri speciale de fumat, afară, evident. Şi pentru familiile cu copii va fi mai uşor, pentru că minorii nu vor mai fi supuşi fumatului pasiv”.

„Sănătatea este extrem de preţioasă”

Am discutat şi cu un doctor pentru a vedea cât de nociv este fumatul pasiv pentru cei din jur: "De la fumatul pasiv  pot să apară nişte excitaţii ale receptorilor nicotinici, care există deja în organism şi asta produce dependenţa organismului, vizavi de nicotină. Apoi, sângele se impregnează cu toxine, în loc să se impregneze cu oxigen. Cu siguranţă, părinţii care fumează trebuie să se debaraseze de acest viciu, dacă facă vor să trăiască lângă copiii lor sănătoşi. Dacă nu, ei vor fi nişte oameni bolnavi, alături de copii bolnavi. Copiii au nevoie de ţesuturi de oxigen ca să se dezvolte, iar în absenţa lor se dezvoltă ţesuturi, care oricând pot să genereze cancer, modificări genetice, etc”, declară Dr. Liliana Pavel.

Citit 1966 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2015 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.