„Să ajungă banii europeni şi în „colţul ruşinii”!”

„Să ajungă banii europeni şi în „colţul ruşinii”!”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În nordul judeţului, oamenii încep să schimbe vechii primari cu oameni în floarea vârstei, oameni de afaceri care promit condiţii mai bune de trai. După ce, în 2012, Negrileştiul l-a schimbat pe Viorel Răcăşanu cu Alexandru Fuică Haisler, anul trecut şi Munteniul a renunţat, după 24 de ani, la managementul lui Virgil Arghiri pentru a aduce în fruntea comunei un manager din agricultura locală: Dănuţ Oprea.

Comuna Munteni a avut, din 1992 până în 2016, un singur primar: pe medicul veterinar Virgil Arghiri. Le-o fi plăcut oamenilor felul lui de a face administraţie, că altfel nu l-ar fi votat de şase ori, lăsându-l 24 de ani în fruntea comunei. Ca să vă fie şi mai clar cât de mult înseamnă şase mandate consecutive de primar, vă reamintim că tocmai Virgil Arghiri declara, pentru "Viaţa liberă", că, în 2012, l-au putut vota şi localnicii care s-au născut în primii săi ani de mandat. Liberalul de cursă lungă Arghiri a candidat şi anul trecut, dorindu-şi al cincilea mandat. A pierdut, însă, în faţa candidatului PSD, Danuţ Oprea, mai tânăr şi mai experimentat în afaceri.

Noul primar e un om ocupat, pe care nu-l prinzi cu una, cu două, la discuţii. Dar, când îl găseşti, are ce îţi povesti. „Înainte să fiu primar, am fost fermier, aici, în Munteni. Acum, de afacerile familiei se ocupă fiica mea. Am candidat după ce, ani la rând, m-am tot uitat la administraţia noastră şi am făcut comparaţie cu cele din comunele învecinate, din jurul Tecuciului. Iar comuna asta se transformase, zic eu, într-un colţ al ruşinii, din cauză că, din 1990 încoace, se atrăseseră fonduri europene doar pentru o bucată de drum din extravilan. Atât! Se întindea piatră pe drumuri şi nimic mai mult. Iar când am candidat, asta mi-am propus: să aducem bani europeni la Munteni”, a declarat primarul Danuţ Oprea.

Din administraţia precedentă, comuna avea alimentare cu apă, alimentare cu gaz şi drumuri pietruite. Insuficient, din punctul de vedere al votanţilor, se pare.

„Canalizarea o vom face, zic eu, repede. Avem documentaţie întocmită pentru reţea, cu staţie de epurare proprie. E vorba despre un proiect de un milion de euro”, a declarat primarul.

În plus, primăria Munteni pregăteşte, prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), un proiect de 8,7 milioane lei pentru modernizarea a cinci kilometri de drumuri comunale. Iar într-o lună ar trebui să înceapă lucrul la un proiect de reabilitare a căminului cultural. S-a lucrat pe baza unui proiect din administraţia Arghiri, spune actualul primar, care a fost îmbunătăţit.

Cine este Dănuţ Oprea

În vârstă de 51 de ani, primarul comunei Munteni, Dănuţ Oprea, este un fermier cunoscut în nordul judeţului. A absolvit cursurile Liceului Agricol din Tecuci în anul 1984 şi a lucrat, ca şef de fermă, la Tecuci şi Matca. Şi-a început afacerile, în agricultură, lucrând cele câteva hectare de teren ale părinţilor şi, în 2006, şi-a înfiinţat propria societate. Până să devină primar, exploataţia sa agricolă ajunsese la sute de hectare. Dănuţ Oprea este căsătorit şi are o fiică. Cât timp va fi primar, aceasta, de profesie economist, îi va administra ferma.

Cine face afaceri la Munteni

Pe lângă o mulţime de pierde-vară, în comuna Munteni cresc şi oameni cu drag de muncă. De la intrarea în comună, pe stânga, pe câmpurile din satul Frunzeasca, se văd solarii întinse pe sute de metri. Investiţii mari, muncă multă, cu câştiguri pe măsură. Nici de cultivatori de cereale şi plante tehnice nu duce lipsă comuna. Şi nici de societăţi cu cifre de afaceri de milioane de lei. Una dintre societăţile care are active în comuna Munteni este ABC SRL din Tecuci, cea mai cunoscută societate gălăţeană producătoare de borş de putină. E investiţia omului de afaceri Emil Dicu, un absolvent de CNVA şi inginer format de Universitatea Dunărea de Jos şi care, în anii din urmă, preferă să apară puţin spre deloc în presă. Fără vorbă multă, însă, îşi conduce bine afacerea. Potrivit raportărilor către Finanţele Publice, în anii din urmă societatea a avut un parcurs bun în afaceri. În 2013, cifra de afaceri a ABC SRL era de 3.351.313 lei, iar profitul net ajungea la 856.646 lei. Anul următor a adus o cifră de afaceri mai mare, de 3.928.429 lei şi un profit net de 854.886 lei. Iar în 2015, cifra de afaceri a ABC SRL a crescut încă o dată, ajungând la 4.166.990 lei, în vreme ce profitul a fost de 822.387 lei.

În satul Ungureni îşi are sediul Societatea Agricolă Înfrăţirea, a fermierului Emil Popa, cel mai important crescător de vaci din rase de carne din judeţ. Cu un efectiv de circa 60 de vite din rasa Charolaise, Emil Popa spune că a ajuns să echilibreze balanţa veniturilor şi cheltuielilor şi îşi propune să îşi continue activitatea fără să îşi crească semnificativ şeptelul.

Şi tot la Munteni are afaceri şi familia Prună, care, în anii din urmă, înregistra cel mai mare efectiv de porcine din judeţ. Anul trecut, atât Neculai Prună, cât şi Marius Gabriel Prună (fiul lui Neculai Prună) au avut probleme cu legea, fiind reţinuţi într-un dosar de evaziune fiscală prin care, susţineau procurorii, ar fi prejudiciat statul cu 21 de milioane de euro. Contactat telefonic cu puţin timp înainte de reţinere, Marius Gabriel Prună declarase, pentru “Viaţa liberă”, că efectivele sale sunt de circa 14.000 – 15.000 de capete. Ulterior, potrivit unei informări a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, efectivul Suintes SRL scăzuse la 2.813 capete, iar cel mai mare crescător din judeţ devenise Fermsuin SRL, societate în care acţionar este fostul deputat George Scarlat şi care avea 7.000 de capete.

Marilor societăţi agricole şi de industrie alimentară li se adaugă şi altele, cu cifre de afaceri mai mici, dar importante pentru că asigură locuri de muncă în comună.

Citit 3177 ori Ultima modificare Marți, 04 Aprilie 2017 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.