Listarea la bursă a Hidroelectrica, probabil cea mai mare din Europa

Listarea la bursă a Hidroelectrica, probabil cea mai mare din Europa
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi probabil cea mai mare din Europa şi posibil chiar la nivel global, a declarat miercuri preşedintele BVB, Radu Hanga, în cadrul conferinţei "Reindustrializarea României 2023". "Chiar va fi un eveniment care ne va duce pe prima pagină a ziarelor. Şi nu e vorba doar despre România. Probabil că va fi o listare, vorbesc despre Hidroelectrica, ce ne va aduce mai aproape de statutul de piaţă emergentă pe lista Morgan Stanley Capital International", a precizat Radu Hanga.

În opinia sa, această listare va însemna și un flux suplimentar de capital către economia locală. Acesta a explicat că Bursa este un loc în care companiile capătă vizibilitate. "Sigur, când eşti o companie cu 100 de ani de istorie şi când eşti un brand cunoscut, asta poate că nu are atât de multă valoare. Când eşti însă o companie nouă, înfiinţată în urmă cu 5 ani, în urmă cu 10 ani, o companie care ştie ce greu e să construieşti o imagine, apreciezi altfel avantajele acestea", a mai spus Radu Hanga.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică.

Acţionarii companiei sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 19,94%.

Citit 564 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Mai 2023 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.