Jubileul Muzeului Brăilei „Carol I”. Galaţiul, prezent din plin la salba de evenimente

Jubileul Muzeului Brăilei „Carol I”. Galaţiul, prezent din plin la salba de evenimente
Gardă de onoare... istorică - cu brăileni şi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

140 de ani de la înfiinţarea Muzeului Brăilei "Carol I" şi 540 de ani de atestare documentară a judeţului Brăila au însemnat, în organizarea impecabilă a muzeului, cu sprijinul autorităţilor, cu parteneriate însemnate în ţară, cu participare numeroasă a managerilor direcţiilor de cultură din judeţele învecinate, a directorilor de muzee şi a altor instituţii de cultură din Moldova, Bucureşti şi chiar din Cahul, începând cu vineri, 20 august, patru zile pline ochi de acţiuni culturale care au atras mult public. Direcţia pentru Cultură Galaţi, Muzeul de Istorie, cel al Spiritualităţii Creştine, cele două universităţi gălăţene au fost invitate şi reprezentate la vârf.

„Vreau să vă dezvălui tâlcul acestei expoziţii de basoreliefuri - noi am numit-o Memoria chipului", a spus managerul muzeului brăilean, dr. Costin Croitoru, în deschiderea evenimentului, în holul flancat de basoreliefuri cu chipuri istorice dăruite de Asociaţia Frontiera Gălăţeană, străjuite de „ostaşii" vii, în uniforme din toate epocile - voluntari de la filiala gălăţeană a Asociaţiei Culturale Tomis - Constanţa şi Tradiţia militară - Bucureşti.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, între voluntarii gălăţeni:

Asociaţia Frontiera Gălăţeană, condusă de col. (r) Didel Bădărău, a dus astfel de basoreliefuri în ţară şi peste Prut, iar acum şi la Brăila. De faţă au fost şi doi secretari de stat: dr. Liviu Brătescu, de la Ministerul Culturii, şi Adrian Dupu, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova al Guvernului.

Rivali şi prieteni buni

Dr. Croitoru (care îmbracă deseori uniforme de epocă, ca şi copiii familiei), un doljean, a urmat facultatea la „Dunărea de Jos” şi a lucrat câţiva ani ca muzeograf la noi. Fondarea Muzeului Brăilei, prin decret regal, chiar în anul recunoaşterii internaţionale a Regatului Român, s-a bazat pe documentaţia înaintată Guvernului chiar de către gălăţeanul prin adopţie V. A. Urechia, pe atunci ministru al Culturii, a precizat managerul. Schimburile culturale între cele două oraşe, odinioară rivale, au tot crescut în aceşti ani! Acum, muzeul brăilean găzduia o expoziţie de excepţie Florian Doru Crihană.

În sala plină, directorul Croitoru a conferit oaspeţilor şi colaboratorilor speciali medalia jubiliară "Județul Brăila - 540 de ani / Muzeul Brăilei Carol I - 140 de ani" şi superbul album "Brăila Modernă. Cărți poștale ilustrate".

Jubileul muzeului s-a încheiat cu vernisajul expoziției permanente "Ana Aslan" şi al unei expoziţii a Institutului Polonez - Bucureşti, cu femei excepţionale din cele două ţări, începând cu brăileanca de geniu Ana Aslan. Am revăzut cu plăcere şi expoziţia cu decoraţii adusă de ing. Marius Diaconu, cunoscut creator de replici ale vechilor uniforme, inclusiv pentru filme istorice.

Seară poloneză la Muzeu:

Am reţinut, printre altele, cuvintele dnei Ana Hărăpescu, directorul executiv al DJC Brăila: după exemplul brăilean, muzeele să iasă în stradă la propriu şi mai atractiv, modern, pentru tineri şi copii, nu tot la modul îngheţat, doar aşteptând publicul să le deschidă singur uşa. Mai mulţi vorbitori au remarcat revigorarea muzeului, în doar câteva luni. A existat şi o propunere pentru Ministerul Culturii: muzeul să capete titulatura şi atribuţiile de muzeu naţional. Directorul DJC Galaţi, dr. Cătălin Negoiţă, l-a felicitat pe managerul muzeului brăilean, apelând şi la ajutor. Ca organizator al unui tradiţional colocviu internaţional dedicat istoriei presei, speră ca acei 160 de oaspeţi să fie bucuraţi cu un tur pietonal al Brăilei, care mai păstrează 2.200 de venerabile imobile.

Col. (r) Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele filialei singurei asociaţii de reconstituire istorică din ţară care acoperă chiar toate epocile, Tomis - Constanţa, primind acum  medalia şi albumul, a declarat: "Suntem la dispoziţia dumneavoastră, vă rugăm din tot sufletul: folosiţi-ne! Suntem cei care fac legătura între specialişti şi marea masă a populaţiei."

Citit 1811 ori Ultima modificare Vineri, 03 Septembrie 2021 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.