FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ Un maestru absolut, pe scena Muzicalului gălăţean

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ Un maestru absolut, pe scena Muzicalului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Leonard”, începută pe 25 octombrie, cu opera „Trubadurul” de Verdi, în distribuţie internaţională, va continua, weekend de weekend, cu câte unul sau mai multe spectacole, până pe 29 noiembrie. Următoarea propunere, pentru această săptămână chiar, este una de excepţie.

Vine maestrul Valentin Gheorghiu

Vineri, 30 octombrie, este programat un concert simfonic extraordinar, cu maestrul Valentin Gheorghiu, ilustru fiu al Galaţiului. Dirijor: Christian Câşleanu, din Germania.

Maestrul Gheorghiu, născut în Galaţiul nostru în 1928, celebru pianist şi compozitor de talie mondială, care a cântat la pian încă de la cinci ani, elev al marelui Mihail Jora, a fost recomandat Ministerului Culturii chiar de către Enescu, drept „un talent rar”, la nouă ani bursier la Paris, la 15 ani câta deja la Ateneu. Cu o carieră extraordinară pe scenele lumii, unul dintre cei mai importanţi pianişti români ai secolului XX, artistul era definit de pianista Cella Delavrancea drept „dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele lui sună din toate instrumentele unei orchestre”.

Alături de venerabilul maestru va evolua soţia sa, ieşeanca Roxana Gheorghiu, şi ea “studentă” a pianului de la patru ani, participantă la cursurile internaţionale de la Weimar. Profesoară de pian în şcoală şi universitate, împreună cu soţul său formează un duo de mare succes, la două piane sau la patru mâini, în concerte în ţară şi străinătate. A câştigat în ´94 Medalia Festivalului şi Concursului Internaţional “Dinu Lipatti”.

În program: Franz  Schubert - "Vals" op. 9, "Rondo" op. 138, "Marş caracteristic" op. 121; Antonin Dvorak - "Două dansuri slave" op. 72; Aram Haciaturian - "Vals"; Iosif Ivanovici - Valsul "Valurile Dunării".

Stele simfonice internaţionale

În partea a doua a programului, în concertul dirijat de Christian Câşleanu, artist  român cu o carieră strălucită în Germania, vom audia: Giuseppe Verdi - Uvertura “La Forza del destino”, Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia concertantă pentru vioară şi violă. Solişti: Sebastian Câşleanu (fratele dirijorului), la vioară, şi Martha Windhagauer, violă, ambii din Germania.

Cu multe premii internaţionale câştigate, Martha Windhagauer cântă, iniţial la vioară, de la nouă ani, a fost „young student“ la Consevatorul din Nürnberg. Ea şi-a dat examenul de Bachelor cu Excelenţă şi acum a început Masteratul la Conservatorul din München. Are o bogată activitate concertistică în Germania, Austria, Franţa, Italia, Elveţia, Coreea şi China.

Deşi născut  la Münster, în Germania, Sebastian Câşleanu este un român care a strudiat de la şase ani vioara, cu tatăl său, apoi, la Bucureşti, cu maestrul Ştefan Gheorghiu, celebrul pedagog şi muzician. La 14 ani, devenea „young student“ la Academia de Muzica din Köln, apoi a studiat la Academia de muzică din Düsseldorf. Este conducătorul cvartetului „Giocoso“ din Viena, cu numeroase concerte internaţionale.

Christian Câşleanu a absolvit Conservatorul Maastricht, studiind dirijatul şi pianul, a urmat cursuri dirijorale cu maestrul Ovidiu Bălan la “Academia de Arte din Europa”, dar şi la Universitatea de Muzică din Düsseldorf. A dirijat Orchestrele Simfonice din Balcani, Limburgs Symfonie Orkest, Würtembergisches Kammerorchester Heilbronn, Rheinische Philarmonie Koblenz şi dirijează în mod regulat orchestrele din Maastricht, Bonn şi Aachen.

Deschiderea FESTIVALULUI „LEONARD” a fost un triumf. Sala a fost neîncăpătoare

Citit 1543 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.