FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ O seară, două oferte extraordinare!

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ O seară, două oferte extraordinare!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aşteptăm un extraordinar concert extraordinar, cu un nume-emblemă, nu numai unul dintre cei mai importanţi pianişti români ai secolului XX, dar şi ai lumii, maestrul Valentin Gheorghiu, gălăţean de-al nostru exportat pe scenele lumii! Maestrul va concerta alături de pianista Roxana Gheorghiu la pianul Steinway al teatrului, împreună cu Orchestra noastră, dirijată de Christian Câşleanu, cunoscut dirijor româno-german. Astfel, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului internaţional „Leonard”, astăzi 30 octombrie, de la ora 18,00, vom putea asculta în concert piese muzicale de mare emoţie: Franz  Schubert - Vals op. 9, Rondo op.138, Marş caracteristic op.121, Antonin Dvorak - Două dansuri slave op.72, Aram Haciaturian – Vals; Valsul Valurile Dunării al gălăţeanului faimos în lume, Iosif Ivanovici.

Concert de coarde cu “Forţa destinului” şi o simfonie mozartiană

În partea a doua a programului, vom urmări un concert susţinut de solişti violonişti veniţi din Germania. Unul, român născut la Münster, într-o  familie cu tradiţie muzicală, încă o marcă de excelenţă şi pentru ţara noastră: Sebastian Câşleanu. El va interpreta la vioară, acompaniat de Martha Windhagauer, la violă: Giuseppe Verdi - Uvertura “La Forza del destino” şi Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia concertantă pentru vioară şi violă.

Steaua descoperită de Enescu se întoarce acasă

Maestrul Valentin Gheorghiu s-a născut pe 21 martie 1928 la Galaţi, a urmat studiile muzicale la Bucureşti şi la Paris, fiind remarcat şi îndrumat de marele George Enescu, care ştiuse să vadă în micul gălăţean viitorul talent internaţional. Compozitor premiat, marele pianist debuta chiar de la 15 ani, într-un concert, desfăşurat la Ateneul Român, dirijat de George Georgescu, artist intrat în istorie. "Cu o modestie ieşită din comun, Valentin Gheorghiu rămâne modelul artistului pentru care actul de creaţie este scopul esenţial al existenţei sale. Deşi aflat la o vârstă venerabilă, Valentin Gheorghiu continuă să apară în concerte, în special alături de soţia sa, pianista Roxana Gheorghiu”, pianistă cu o carieră, de asemenea, precoce: studia pianul încă de la patru ani, pentru a ajunge profesor, după studii superioare muzicale, inclusiv la Cursurile internaţionale de la Weimar, aflăm de la organizatorii festivalului. Împreună cu soţul său, a alcătuit un duo de mare succes, concertând în ţară şi în străinătate, cântând la două piane sau la patru mâini, pe acelaşi pian.

Windhagauer şi de două ori Câşleanu

Violonistă germană născută la Nürnberg, Martha Windhagauer a început să cânte la vioară de la nouă ani, a fost „young student“, cursant precoce, la Conservatorul din oraşul natal, apoi a trecut la violă, elevă a renumitului profesor Thomas Riebl. În vară, a trecut examenul de Bachelor cu Excelenţă şi a început Masteratul la Conservatorul din München, la clasa vestitului profesor Hariolf Schlichtig. A fost premiată la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, concertând în Germania, Austria, Franţa, Italia, Elveţia, Korea şi China.

Violonistul Sebastian Câşleanu, care va cânta alături de orchestra teatrului, dirijată acum de fratele său mai mic, Christian, s-a născut într-o familie cu tradiţie muzicală – tatăl fiind violonist şi profesor la Academia de muzică din Rostock şi Concertmaestru al Orchestrei Beethoven din Bonn.  A început studiul viorii de la şase ani, cu tatăl său, la 14 ani era şi el „young student“ la Academia de Muzica din Köln, la clasa renumitului Prof. Zakhar Bron, apoi urmează Academia de muzică din Düsseldorf şi Academia din Köln - clasa prof. Mihaela Martin. A fost apoi elev, la Bucureşti, al celebrului pedagog şi muzician Ştefan Gheorghiu. Şi-a luat  Diploma de stat cu Excelenţă şi Diploma de Postgraduate la Universität der Künste, din Graz. Este conducătorul cunoscutului cvartet „Giocoso“ din Viena, cu concerte internaţionale.

Dirijorul Christian Căşleanu a absolvit Conservatorul Maastricht, studiind arta dirijorală şi pianul, a urmat cursuri de perfecţionare dirijorală cu maestrul Ovidiu Bălan la “Academia de Arte din Europa” şi la Universitatea de Muzică din Düsseldorf. A dirijat orchestre simfonice precum Limburgs Symfonie Orkest, Würtembergisches Kammerorchester Heilbronn, Rheinische Philarmonie Koblenz, dirijează frecvent la  Maastricht, Bonn şi Aachen.

Citit 1020 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.