ISTORIA ALTFEL. 9 Mai - triplă aniversare

ISTORIA ALTFEL. 9 Mai - triplă aniversare
Cel mai cunoscut luptător din Războiul de Independență: Peneș Curcanul (Constantin Țurcanu, în centru)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Că istoria o scriu doar învingătorii este o axiomă la care ar trebui să aibă acces toată lumea. Ce înseamnă tripla aniversare de 9 mai puteţi descoperi mai jos...

9 Mai 1877 - Ziua Independenței României

1875 a fost anul în care au izbucnit răscoale în Balcani: Herțegovina, Bosnia, apoi Bulgaria, Serbia și Muntenegru declanșau războiul împotriva Imperiului Otoman.

Iminența declanșării unui război între ruși și otomani a determinat guvernul român să negocieze cu reprezentanții Imperiului Rus condițiile trecerii armatei imperiale spre Dunăre. Cele două guverne au semnat convenția prin care românii acordau "liberă trecere" trupelor țariste, iar Imperiul Rus garanta apărarea și menținerea integrității teritoriale a României.

Guvernul român a hotărât pe 6 aprilie 1877 să mobilizeze preventiv armata permanentă și teritorială, cât și cea de rezervă. România a mobilizat peste 125.000 de oameni, din care efectivele armatei operative au fost de 66.000 de soldați, 12.300 de cai și 190 de tunuri. Au fost mobilizați, în vederea instruirii, aproximativ 14.000 de tineri din contingentul anului 1877 și membri ai milițiilor - aproximativ 33.000.

Pe data de 9 mai (pe stil vechi) 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României în uralele Parlamentului. C.A. Rosetti, președintele Camerei, rostea următoarele cuvinte: „Camera, mulțumită de esplicările guvernului asupra urmărilor ce a dat votul ei de la 29 Aprilie anul curent, ia act că resbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor nóstre cu Pórta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficiale”.

9 Mai 1945 - Ziua Victoriei

Hitler era deja mort din 30 aprilie, puțintel carbonizat împreună cu frau Eva, în bunkerul care le servise drept adăpost în evenimentele care duceau Germania spre înfrângere. Armatele sovietice, sub comanda mareșalului Jukov - cu acordul Vestului - cuceriseră și distruseseră Berlinul. Dar...

Într-un dispreț total față de imensele sacrificii umane și materiale ale Uniunii Sovietice aliate, câteva zile mai târziu, pe 8 mai 1945, puterile vest-europene declarau cu emfază că „Ieri la 2:41 dimineaţa, la cartierul generalului Eisenhower, generalul Jodl, reprezentantul Înaltului Comandament German, şi marele amiral Doenitz, desemnat şef al statului german, au semnat actul capitulării necondiţionate a întregului teritoriu german terestru şi maritim şi aerian, în faţa Forţelor Aliate şi, în acelaşi timp, în faţa Înaltului Comandament Sovietic. Ostilităţile se vor încheia oficial la un minut după miezul nopţii, în această noapte”.

Stalin a fost extrem de furios că i s-a luat dreptul de preemțiune la declararea victoriei lui, cuceritorului Bârlogului Fiarei. Concesivi, Aliații au găsit o... găselniță: din cauza diferenței de fus orar, Moscovei i s-a permis să declare capitularea Germaniei în 9 mai, adică fix după miezul nopții. Ceea ce a devenit o sărbătoare-simbol pentru toate statele aservite URSS, adică 15 țări, și s-a generalizat abia în 1965, și nu peste tot între sovietici.

În urma Tratatului de la Ialta (4-11 februarie 1945, cu câteva luni înainte de capitularea Germaniei naziste, când soarta conflagrației mondiale era deja previzibilă), România a pierdut războiul: Churchill, Roosevelt și Stalin au convenit ca românii să fie aruncați în brațele URSS. Ca urmare, țara a fost aservită politic și administrativ, a devenit o colonie economică și a trebuit să plătească colosale despăgubiri de război rușilor, deși scurtase războiul cu luni de zile și economisise Aliaților sute de mii de vieți și zeci de miliarde de dolari în cheltuieli de război.

De la stânga la dreapta, Churchill, Roosevelt și Stalin. La brâul ofițerului cu fireturi din spatele lor, sabia cu care s-a tăiat Europa în două

9 Mai 1950 - Ziua Europei

De fapt, Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949, iar în 1964 a ales această dată pentru a celebra propria înființare.

Liderii comunităților semnatare au decis să stabilească Ziua Europei la 9 Mai 1950, în celebrarea Declarației Schuman, fost ministru al Economiei din Franța. Prin această declarație, Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni din Franța, Germania de Vest și alte state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, eveniment considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 Mai ca sărbătoare abia în octombrie 2008.

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene

 

Citit 1229 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Septembrie 2023 12:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.