Erori la malul apei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu mare interes urmăresc încăpăţânarea cu care conducătorii noştri – de aici, din plan local şi de acolo, de la Bucureşti – iau decizii din ce în ce mai proaste, încercând, cu aceeaşi obstinaţie, să ne explice cât de sclipitori sunt în momentele lor de deplină inspiraţie într-ale guvernării.

De fiecare dată însă, chiar înainte ca realitatea să demonstreze că decizia respectivă este greşită/imorală/ilogică etc, îmi vine în minte povestea regelui care s-a plimbat gol, prin oraş, în timp ce toţi curtenii îi lăudau hainele excelent lucrate!

În poveste există şi un curajos sau nebun, cum vreţi să îi spuneţi, care nu poate răbda ocara aruncată în obrazul întregului popor şi care strigă că „regele e dezbrăcat!”.

La noi însă, orbirea conducătorilor este într-atât de deplină, încât vocile celor care – încă – mai strigă că „regele e dezbrăcat” nici măcar nu mai contează. Căci nu este totuna să strigi şi să fii auzit…

După chipul şi asemănarea conducătorilor din Capitală, aşa se petrec lucrurile şi în plan local, pe malul Dunării! Nu mai este nicio deosebire, căci diferenţele, care, pe vremuri, dădeau valoarea personalităţii sunt acum puse la index, precum un fel de crimă de stat, considerându-se a priori că eşti duşman şi te opui bunul mers al lucrurilor dacă, din întâmplare măcar, nu eşti de acord cu învăţăturile trasate de Sus şi Jos.    

Nu este nevoie să vă amintesc prea multe decizii controversate luate, la Centru: acum se anunţă că se taie salariile, acum, că se acordă stimulentele, acum că se impozitează pensiile, acum că nimeni nu le ia banii din buzunare bătrânilor, acum că TVA-ul la produsele alimentare de bază scade, acum că este „o eroare” ce trebuie imediat remediată.

Pe acelaşi calapod şi cu aceeaşi nonşalanţă şi condescendenţă faţă de miile de oameni simpli care, până la urmă, resimt pe propria piele deciziile, tot aşa spun, se întâmplă şi la Galaţi, în legislativul nostru local, care este Consiliul Local.

Acum se grăbesc aleşii să aprobe participarea Primăriei la licitaţia Hotelului Faleza, acum descoperă că aşa ceva este ilegal; acum transformă SADP în societate pe acţiuni, acum  realizează că aşa ceva nu prea este „pe lege” şi transformă societatea în SRL; acum decid să închirieze, prin licitaţie publică, panourile publicitare, acum află că decizia nu este în regulă şi trebuie revenit asupra ei…

Iar când spun „acum” să înţelegeţi că este vorba despre perioade de timp cuprinse între o săptămână şi o lună! Decizii proaste, luate în pripă, fără ca cineva să îşi asume responsabilitatea, măsuri care, în loc să fie luate pentru cetăţean, parcă fac parte dintr-un diabolic plan de decimare a populaţiei!

Aşa cum s-a procedat şi în cazul legalităţii construcţiei lucrărilor de termoizolaţie a blocurilor. De ce, în loc să îl ajuţi pe om, îi scoţi bani din buzunar şi îl forţezi să piardă timp pe la cozi, pentru a intra în legalitate cu o lucrare pe care Primăria ar fi putut să o semnalizeze ca fiind ilegală încă de acum doi-trei ani, când se făcea efectiv?!

Să fim bine înţeleşi: nimeni nu este împotriva legii, iar dacă lucrarea trebuie autorizată, asta e!, însă de aici până a isteriza mii de locatari că îi amendezi pentru că şi-au îmbunătăţit confortul termic este o cale foarte lungă.

Un set de măsuri de intrare în legalitate – care, într-adevăr, să îi ajute pe oameni – ar fi trebuit stabilit tot în Consiliul Local. Însă greşelile făcute de acest for local legislativ, numeroasele hotărâri, modificate ulterior, arată slaba performanţă a aleşilor locali, dar şi a specialiştilor din Primărie, care se află, teoretic, în spatele lor.

Niciodată, parcă, aceşti conducători ai noştri nu au dat dovadă de o mai mare incoerenţă în gândire decât în acest mandat/această guvernare! Iar pentru o democraţie care şi-a sărbătorit deja 20 de ani de viaţă, astfel de comportamente puerile nu îşi au locul. Nici aici, pe malul Dunării şi nici dincolo, pe malul Dâmboviţei.      

Citit 883 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.