Greva USL îngreunează ridicarea imunităţii

Greva USL îngreunează ridicarea imunităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Greva parlamentară a celor 146 de deputaţi din USL ar putea îngreuna decizia de ridicare a imunităţii deputatului Mihail Boldea. Şi acest lucru întrucât în ambele foruri în care decizia va fi votată - comisia juridică şi, ulterior, plenul Camerei Deputaţilor - există deputaţi de la PSD, PNL şi PC, care, după cum se ştie, se află în grevă parlamentară. Acest lucru înseamnă că ei participă la şedinţe, dar nu votează. Iar ridicarea imunităţii se face cu votul a jumătate plus unul din numărul celor prezenţi la şedinţă. Practic, prin participarea la şedinţe a parlamentarilor USL, creşte considerabil numărul necesar de voturi pentru ridicarea imunităţii. Mult mai uşor s-ar vota această decizie dacă USL ar lipsi de la şedinţe.

Balotaj în comisia juridică

Comisia juridică este formată din 23 de deputaţi, printre care se afla până ieri şi Mihail Boldea. El a fost însă înlocuit în cursul serii de Silviu Prigoană. Dintre gălăţeni îi mai întâlnim pe conservatorul Bogdan Ciucă şi pe democrat-liberala Carmen Axenie. Dintre cei 23 de deputaţi, opt sunt PDL, cinci PNL, şase PSD, doi UNPR şi câte unul de la UDMR şi minorităţi. Dacă toţi parlamentarii ar fi prezenţi în comisie, numărul necesar pentru un raport pro-ridicarea imunităţii ar fi 12. În comisie, USL are 11 voturi, iar PDL, UDMR, minorităţile şi UNPR strâng 12, adică exact atât cât este nevoie. Dacă deputaţii USL nu ar fi prezenţi la şedinţă, raportul ar putea fi votat cu doar şapte voturi, adică ar fi suficient să ridice mâna numai cei din PDL. Pe de altă parte, trebuie reţinut faptul că raportul comisiei este consultativ; în plen, decizia se poate schimba.

Un obiectiv greu de atins în prezenţa USL

Dacă USL va participa la şedinţa de plen a Camerei, atunci pentru ridicarea imunităţii lui Boldea ar fi nevoie de 164 de voturi. Cum PDL are doar 120 de voturi, chiar şi cu voturile UDMR (20 mandate) şi UNPR (15), tot ar mai avea nevoie de nouă voturi, pe care le-ar putea primi de la minorităţi. Strângerea de voturi însă, se ştie, înseamnă negocieri şi schimburi… Pe de altă parte, dacă deputaţii USL nu ar fi prezenţi în şedinţă, dintre cei 327 de parlamentari în sală ar fi doar 181, iar majoritatea simplă înseamnă 91 de voturi. În condiţiile în care PDL are 120 de mandate, ridicarea imunităţii - aşa cum a promis-o, ieri, Emil Boc - ar fi foarte simplă.

Evident, acestea sunt simple scenarii. Experienţa a dovedit că niciodată, în astfel de condiţii, nu sunt prezenţi toţi parlamentarii, aşa că surprize mai pot apărea. Pe de altă parte, sunt şanse mari ca parlamentarii USL să absenteze, făcând ridicarea imunităţii mai uşoară, dar şi scăpând de orice responsabilitate publică în acest caz…

Citit 1421 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 23:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.