Nu există control parlamentar real asupra serviciilor secrete – declară fostul raportor NATO Costel Gheorghiu

Nu există control parlamentar real asupra serviciilor secrete – declară fostul raportor NATO Costel Gheorghiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, gălăţeanul Dan Nica,  ar urma să desfiinţeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului, celebra unitate „Doi şi-un sfert”, după ce şeful acesteia şi adjunctul său au fost chemaţi la DNA. Când dai afară şoferul, vinzi şi maşina?… Ştirea a făcut vâlvă şi a stârnit reacţii din partea tuturor celor care ştiu cât de cât despre ce este vorba.

Am vorbit ieri cu un alt gălăţean, fost vicepreşedinte la Comisia de Apărare a Senatului (calitate în care l-a avut preşedinte la comisie chiar pe Radu Timofte, viitor director al SRI), fost raportor NATO şi senior adviser la OSCE, Costel Gheorghiu.

El a făcut parte  din prima comisie de control a unităţii. În 1992, când a participat la control, a avut în aceeaşi comisie un senator PRM, fost comandant al Securităţii pe graniţa cu Iugoslavia, zonă fierbinte, om care „ştia să lucreze cu băieţii”. Aşa a aflat destul despre serviciile secrete, care îl îndreptăţesc azi să declare că nu există cu adevărat un control parlamentar asupra acestora!

„Controlul parlamentar nu există, este o vrăjeală şi, mai rău decât atâta, este un paravan! Depoziţiile în faţa comisiilor  de control nu sunt făcute sub jurământ şi n-au niciun fel de greutate.” Cât despre „lucrători” – „Indiferent ce haine punem pe ei, tot ăia rămân; fără să arunc vreo pată asupra lor.”

„Doi şi-un sfert” = „moştenitoarea Securităţii”

Gheorghiu a făcut şi un istoric al unităţii în discuţie  acum: „Doi şi-un sfert, adică Unitatea Militară 0215, a fost înfiinţată  pe 2 martie 1990 prin ordinul ministrului de Interne Mihai Chiţac (condamnat recent în procesul Revoluţiei de la Timişoara, n.red.), care a devenit, efectiv, moştenitoarea Departamentului Securităţii Statului. Armata nu a luat decât documentele Securităţii din decembrie până în martie; moştenirea Securităţii a luat-o Unitatea 0215 din cadrul Ministerului de Interne”.

„În ordinul de înfiinţare a acestei unităţi figura, printre punctele principale, şi colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii. Care la ora aia nu exista – s-a înfiinţat după evenimentele de la Târgu Mureş, din 14 – 18 martie. De unde şi importanţa acestei unităţi în jocul politic”.

Poliţia-Poliţiei nu dispare complet

„Desfiinţarea serviciului s-ar putea să nu însemne de fapt nimic decât doar să dispară nişte însemne pe nişte hârtii. O poliţie fără poliţie interioară nu cred că există!” - spune, sceptic, Gheorghiu.

Dar cum se explică gestul dur al ministrului Nica? „Cred c-a fost o chestie la supărare şi enervare a dlui viceprim-ministru Dan Nica, pentru că i-a fost băgată sub nas o hârtie prin care a fost numit un om care era sub cercetare penală. Reacţia e de înţeles: asta îţi dă impresia, ca ministru, că de fapt nu tu conduci ministerul! Când l-a numit pe şeful DGIPI, nu i-a spus nimeni că acela era în anchetă de un an şi jumătate, nu de ieri! Reacţia sa rămâne însă de discutat…”

Mai există şi alte posibilităţi: „Preşedintele, având SRI-ul, având SIE, având şi Direcţia de Informaţii a Armatei (nota bene: dl Croitoru [fostul şef al Statului Major al Aviaţiei] a fost gonit după Ciorogârla), serviciul ăsta lipsea…” 

Gheorghiu vine în continuare şi cu un silogism privind… lanţul trofic de la Interne: „Cine ne apără de hoţi? Poliţiştii. Cine ne apără de poliţişti? Doi şi-un sfert. Cine ne apără de Doi şi-un sfert? Procurorii din Direcţia Generală Anticorupţie. Cine-i numeşte pe procurorii din DGA? Dl preşedinte Traian Băsescu”.

„Concluzie intermediară: Trăian Băsescu ne apără de hoţi. Dar cine ne apără de Traian Băsescu? Trebuie să ne apărăm singuri…”

Citit 2093 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.