Surpare după surpare/ GALAŢIUL SE SCUFUNDĂ din cauza infrastructurii (FOTO)

Surpare după surpare/ GALAŢIUL SE SCUFUNDĂ din cauza infrastructurii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Strada Brăilei, în zona Trei Star, s-a tasat la nici două săptămâni de la reparaţie * Dacă nu vom construi un sistem de drenaj al apelor, blocurile riscă să intre în pământ  din cauza ochiurilor de apă subterane


Surpările sunt în oraş la ordinea zilei. La cât de des fuge pământul, serviciile publice nici nu apucă să astupe o groapă în asfalt că apare o alta, în altă parte. Practic nu există cartier al Galaţiului în care să nu fi apărut surpări sau tasări. Numai în ultimele două săptămâni, lăsând la o parte gropile de pe Faleză şi de pe Stadionului, au răsărit în oraş cel puţin patru noi puncte de interes.

Tasare după două săptămâni de la reparaţie

Nu mai departe de acum două săptămâni, pe trotuarul străzii Brăilei, în apropiere de Trei Star, s-a căscat un crater. Ecosal a astupat golul, iar Primăria a dat vina pentru prăbuşirea trotuarului pe „infiltraţiile repetate ale apelor pluviale”. Altfel spus, toate bune şi frumoase, nu este nimeni de vină, ci doar apa de ploaie. Luni, pe 2 februarie, în schimb, am sesizat că, în aceeaşi zonă, trotuarul s-a tasat din nou şi este pe cale să apară o groapă chiar mai mare decât cea anterioară. După cum pare a se contura, noul crater ameninţă nu numai o bună parte din trotuar, dar are toate şansele să afecteze şi carosabilul. De altfel, stâlpii de protecţie care delimitează şi apără trotuarul de zona carosabilă sunt deja înclinaţi.

Infiltraţiile apelor pluviale au mai creat săptămâna trecută alte trei goluri de pământ, una la Prefectură, alta pe Brăilei - în Ţiglina, în zona magazinului Vodafone, pe spaţiul verde, şi încă una aproape de gară. Toate au fost astupate, cel puţin provizoriu, şi sunt monitorizate. Toate "au avut cauze naturale".

Fenomenul tasărilor este din ce în ce mai vizibil şi în fostul Complexul Francezi. Acolo nu vezi numai doi-trei metri de teren înclinat, ci întregul Complex este în valuri, iar perspectiva creării unor hăuri care înghită după sine pământul cu tot cu clădire dă frisoane pe şira spinării oricărui trecător.

În Micro 19, cum dai din strada Brăilei pe Textiliştilor, te aşteaptă la colţ o canalizare care stă să prăbuşească cu totul. În jurul ei sunt numai găuri, una depăşeşte 30 de centimetri diametru, iar dedesubt te paşte hăul. Oricum, tot trotuarul din aria respectivă este deformat şi vizibil instabil. Zona nu este semnalizată în niciun fel. La câţiva paşi, pe Costache Conachi, la limita dintre trotuar şi carosabil, se află o altă surpare.

De ce ne înghite pământul

Problema tasării străzilor şi a surpărilor din Galaţi ar avea cel puţin patru cauze, spun specialiştii în construcţii, iar dacă municipalitatea nu va demara un plan de modernizare a infrastructurii, cu o reţea de drenaj a apei meteorice, oraşul nostru s-ar putea confrunta cu probleme mult mai mari, cum ar fi ruperea malurilor sau tasarea şi surparea blocurilor.

„În primul rând, Apă Canal nu deţine harta tuturor reţelelor de apă. Are numai părţi din această hartă. Neavând o perspectivă a întregii reţele, acestea nu pot fi întreţinute. În al doilea rând, vechimea reţelelor şi a racordurilor face ca apa să se infiltreze necontrolat, nu mai este captată de cămine. În al treilea rând, Galaţiul are o structură ca "o găleată". Pentru că nu are un sistem de drenare, apa meteorică, în loc să se ducă în cei trei emisari, Brateş, Cătuşa şi Dunăre, se strânge în pământ, creând pungi de apă subterane, iar aici putem da ca exemple strada Stadionului sau Faleza. Nu în ultimul rând, efectul acesta de tasare este cauzat şi de calitatea foarte proastă a lucrărilor de infrastructură din ultima vreme. Căminele de apă sunt realizate defectuos, nu sunt etanşe, impermeabile, iar după ce plouă se produc, pe lângă cămine, cărări”, ne-au explicat surse din domeniul construcţiilor.

 

Citeşte şi: De ce NU AU ASTUPAT autorităţile gălăţene GROPILE răsărite prin oraş înainte de NINSOARE (FOTO)

Citit 6827 ori Ultima modificare Luni, 02 Februarie 2015 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.