OPINII - Viaţa Liberă Galaţi

Conflict regional, efecte globale

Scris de Marți, 16 Aprilie 2024
După valul de rachete și drone iraniene care s-au abătut asupra Israelului, întreaga lume face eforturi uriașe pentru a apăsa ”frâna” acestui conflict regional care are potențialul de a deveni un război de amploare. Într-un conflict precum cel din Orientul Mijlociu, mizele sunt uriașe. Acest lucru s-a văzut și din…

Pământ în flăcări

Scris de Duminică, 14 Aprilie 2024
Atacarea Israelului de către Iran ar putea fi scânteia care să declanşeze un conflict global major, practic un al treilea război mondial, cu implicaţii a căror amploare, greu de estimat în momentul de faţă, ar putea fi catastrofală. Uciderea mai multor ofiţeri de rang înalt de către aviaţia israeliană într-un…

Cum are grijă Statul de banul lui

Scris de Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
Mai deloc, dacă ar fi să judecăm după felul în care sunt făcute legile, în așa manieră încât cel care fură un ou din avutul public să fie rapid încartiruit, foit, anchetat și judecat, iar cei care bagă mâna până la umăr se descurcă, cu Justiția la degetul mic.Cu ani…

Ziua rezerviștilor

Scris de Vineri, 12 Aprilie 2024
Ciudat cum o "simplă" mobilizare ca rezervist îți poate schimba, instantaneu, părerea pe care o ai despre tine însuți. Până luni, mă consideram un tip în general ok, la 56 de ani, deci în floarea vârstei și a experienței, cu vreo trei-patru chile în plus (dar nimic dramatic), cu urmele…

Generaţia primului vot

Scris de Joi, 11 Aprilie 2024
Am avut o întâlnire, gazdă primitoare fiind Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia", prin Filiala Nr. 2 "Paul Păltănea", cu mai mulţi elevi de clasa a XII-a de la câteva licee din Galaţi. Despre întâlnirea în sine, am vorbit într-un articol separat, dar acum mă opresc asupra unui aspect care m-a surprins…

Galațiul și liderii politici pe care-i merită

Scris de Miercuri, 10 Aprilie 2024
Deși ne-ar plăcea să contăm la nivel național și european mai mult decât reușim să o facem, ca municipiu și județ, realitatea ne mai trezește. Iar în aceste zile, este chiar realitatea candidaților politici care ne cer - deocamdată! - semnături. Dar cât de curând ne vor pretinde încrederea și…

Învățământul românesc şi camerele video inutile

Scris de Marți, 09 Aprilie 2024
În urmă cu câteva zile, am fost întrebată, printr-un chestionar pe whatsapp, dacă sunt de acord, ca părinte, ca în clasa în care învață copilul meu să fie montate camere de luat vederi. O astfel de inițiativă ar avea ca obiectiv monitorizarea permanentă a comportamentului elevilor, atât în pauze, cât…

Negocierile și balanța războiului

Scris de Luni, 08 Aprilie 2024
În ultimele zilei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să-și convingă partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice să fie mai activi în a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei. S-a vorbit chiar de un plan de 100 miliarde de euro, pe cinci ani, de ajutorare a Kievului. Din păcate,…

Coada de la IREG, un simbol al bătăii de joc

Scris de Sâmbătă, 06 Aprilie 2024
Printre numeroasele lucruri pe care noi, gălățenii, le vom lăsa moștenire copiilor noștri, unele mai bune, altele mai rele, se pare că se va număra și coada de la IREG. O știți bine, fiecare dintre noi a văzut-o cel puțin o dată-n viață când a trecut prin zonă, fie vară,…

Toate drumurile NATO duc spre Europa

Scris de Vineri, 05 Aprilie 2024
Dacă se mai îndoiește cineva că principiul apărării colective este unul ”demodat”, așa cum păreau a considera în ”vremurile bune” unii dintre liderii europeni – ar fi bine să pună în balanță realitățile geopolitice și de securitate de astăzi în comparație cu situația de acum 75 de ani, când primele…

E (aproape) război, Ioane!

Scris de Joi, 04 Aprilie 2024
În momentul împărţirii banilor europeni pentru spitale, în 2022, a fost un scandal monstru. Numeroase unităţi medicale n-au "prins" lista celor 49 de spitale eligibile pentru suma de 2,45 miliarde de euro alocată investiţiilor în sănătate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), printre acestea numărându-se şi corpul nou…

Când doctorul e surd, doar popa te mai scapă

Scris de Miercuri, 03 Aprilie 2024
În Medicină există un principiu: vezi doar ceea ce știi și cauți ceea ce cunoști. După el, slujitorii lui Hipocrate se presupune că ar trebui să meargă pe căi oarecum bătătorite, lucru care ar contrazice flagrant inovația și evoluția în diagnosticarea și tratarea bolilor. Din fericire, nu se întâmplă mereu…

Când domnul Goe merge la teatru

Scris de Marți, 02 Aprilie 2024
Toate companiile de spectacole, mă refer aici la teatrele de mai mari sau mai mici dimensiuni, în formatul lor clasic sau modern, încearcă să atragă cât mai multe generaţii în săli, dar mai ales spectatori tineri şi foarte tineri, care sunt, evident, publicul adult în formare pe care se vor…

Când uiți sau n-ai cei șapte ani de-acasă

Scris de Luni, 01 Aprilie 2024
Vremea bună din weekend le-a deschis gălăţenilor apetitul pentru ieșitul în aer liber, în special în zona pădurilor de lângă oraș. Evident că, după atâta stat în casă, nu se poate acum ieși în natură fără să sfârâie grătarele, udate din belșug cu bere. Nimic rău până aici, mai ales…

Viitoarea lege a pensiilor - confuză și discriminatorie

Scris de Sâmbătă, 30 Martie 2024
Nu afirmăm noi acest lucru, ci Blocul Național Sindical (BNS), care a dat publicității, recent, un punct de vedere al organizației față de modificările legislative ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. BNS atrage atenția că obiectul de reglementare și scopul urmărit de art. 46 alin.(2) din Legea…

Pericolul iminent de la poarta școlii

Scris de Vineri, 29 Martie 2024
Un subiect controversat al vremurilor actuale este consumul de droguri în rândul adolescenților. O minte "ilustră" a unui şef dintr-un minister anunța recent, în direct la un post național de televiziune, că România a pierdut deja lupta cu acest fenomen și făcea apel la părinți să-și supravegheze mai mult decât…

Naționala de fotbal, un nesfârșit studiu de fezabilitate

Scris de Joi, 28 Martie 2024
Mă uit la fotbal și citesc despre fotbal de peste 40 de ani. Tatăl meu mi-a arătat când încă eram "junior" cărțile lui Ioan Chirilă, pe care le-am citit și răscitit apoi din scoarță-n scoarță. Pe la 14-15 ani, puteam recita campioanele mondiale din 1930 încoace și pe cele europene,…

Majorarea pensiilor în septembrie, între promisiuni şi calcule

Scris de Miercuri, 27 Martie 2024
De câteva săptâmâni bune, aproape că nu există zi în care reprezentanţi ai Ministerului Muncii să nu se laude cu majorarea pensiilor din luna septembrie, prin intrarea în vigoare a punctelor de stabilitate. Date de aplicare sigure, exemple de calcul din care reies cifre neverosimile, o altă indexare importantă în…

Legi avem, cap ne mai trebuie

Scris de Marți, 26 Martie 2024
Zilnic, pe drumurile din Galați, iese, "la control", cel puțin un șofer beat sau drogat. Sau amândouă. Tot aproape zilnic, un om, sau mai mulți, cade victimă unui accident rutier, care, cu puțin ghinion, este produs în condițiile în care un șofer a tras la măsea fără să-i pese că…

Băieţi, ne mişcăm şi noi mai cu entuziasm… electoral

Scris de Luni, 25 Martie 2024
„Prima condiţie ca să treci un examen este să te prezinţi la el”, aşa mă dăscălea tata de câte ori mă perpeleam de emoţii în sesiune, pe vremea când eram studentă. Pe acelaşi principiu aş putea spune şi eu: „Prima condiţie pentru ca nişte lucrări începute să fie executate şi…

Toate drumurile duc la reactoare

Scris de Sâmbătă, 23 Martie 2024
După o perioadă destul de îndelungată în care lumea a considerat că energia nucleară este prea riscantă pentru a fi folosită... în scopuri pașnice, iată că drumurile economiei duc tot spre reactoarele nucleare. Reținerile unei bune părți ale opiniei publice sunt de înțeles. Efectele catastrofelor de la Cernobîl (1986) și…

De ce numele firmelor amendate nu sunt făcute publice

Scris de Vineri, 22 Martie 2024
O știre publicată recent de „Viața liberă”, despre o patiserie din Galați care a fost amendată de Garda de Mediu, a stârnit (din nou) o furtună de reacții în mediul online. Poate că la mijloc a fost și valoarea mare a amenzii, de 50.000 de lei, poate că a contat…

Galațiul SF

Scris de Joi, 21 Martie 2024
„Bună ziua, sunt Anca și, în ultima vreme, scriu SF-uri. Pardon, citesc și scriu despre SF-uri”, așa îmi vine să mă prezint de o bună bucată de vreme. În vremea copilăriei și a adolescenței mele, să citesc „SF-uri” (science-fiction) însemna literatură de anticipație. Științifico-fantastică. Făceam cunoștință cu universuri uimitoare, civilizații…

A fost odată un bacalaureat

Scris de Miercuri, 20 Martie 2024
Pentru că în 2024 este la modă să îți ceri drepturile (sau ceea ce crezi tu că sunt drepturi) în stradă, asociația unor elevi dintr-un oraș din România educată a făcut petiție scrisă către Ministrul Educaţiei să se schimbe, pe ici-pe colo, sau mai bine să se desființeze de tot…
Pagina 1 din 149