După ce preşedintele României s-a adresat românilor anunţând reducerea cu 25 la sută a salariilor şi cu 15 la sută a pensiilor, multe voci au acuzat că şeful statului vorbeşte ca şi cum ar fi prim-ministru României.
Că astfel de decizii ţin de premierul ţării şi că acesta ar fi trebuit să anunţe măsurile, nu preşedintele. Acuzele au venit şi pe frontul unei tăceri totale din partea prim-ministrului Emil Boc.
Prezent, sâmbătă, la Galaţi, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, i-a contrazis pe susţinătorii acestei critici:
„Conform Constituţiei, preşedintele este parte a puterii executive. Preşedintele şi-a asumat această dimensiune ca parte a puterii executive”.
„Preşedintele poate consulta Guvernul în probleme importante pentru ţară”.
„Aceasta este o problemă foarte importantă şi domnia sa a crezut de cuviinţă că trebuie să-şi asume public acest lucru şi eu cred că a făcut foarte bine pentru că, într-adevăr, în această perioadă dificilă în ceea ce înseamnă restructurarea sectorului public, trebuie o solidaritate a tuturor instituţiilor implicate în acest proces: Preşedinţie, Parlament, Guvern”.
Disponibilizări la minister pentru eficientizare
Pe de altă parte, ministrul Adriean Videanu consideră că fiecare ordonator de credite trebuie să îşi facă „economie în propria ogradă”, nu să aştepte deciziile Ministerului de Finanţe.
Restrângerea cheltuielilor, prin reducerea fondurilor alocate achiziţiilor publice, sau reducerea salariilor sunt doar o parte din măsurile ce se impun în această perioadă de criză.
De pildă, la fel, se poate demara o acţiune de reducere a birocraţiei din instituţii.
În acest context, Adriean Videanu (care a spus că nu are ce reproşa, la nivelul ministerului, în privinţa achiziţiilor publice) a anunţat că în această săptămână va recurge la un al doilea val de disponibilizări din minister.
„Eu nu am văzut un sistem defectuos la Ministerul Economiei privind achiziţiile publice, însă desigur că există loc de creştere a performanţei în fiecare domeniu”.
„Vă dau un exemplu: din 896 angajaţi câţi au rezultat din unificarea celor două ministere Economiei cu Ministerul IMM-urilor am ajuns la 750, iar miercuri vom ajunge la cinci sute şi ceva… şi vă dau garanţia că ministerul va funcţiona cel puţin la fel de bine ca şi până acum”, a anunţat, Videanu disponibilizarea a peste 200 de angajaţi.
Acesta a spus că fiecare instituţie publică trebuie să fie „flexibilă şi eficientă” şi că nu este normal ca pe un ordin semnat de un ministru să contrasemneze alţi zece angajaţi.
În acest context, Videanu a nominalizat şi alte ministere care, după părerea sa, sunt „stufoase” – ministerul Muncii, Educaţiei, Sănătăţii…
Soluţia ministrului - „sistem de subvenţii focusat”
Cât priveşte realizarea de economii în sistemul public, Adriean Videanu nu a dat cifre când a fost vorba de economia care s-ar face prin disponibilizarea angajaţilor din minister.
De asemenea, a evitat să dezvolte teoria potrivit căreia, tot în ideea realizării de economii, se va renunţa la acordarea de subvenţie pentru energia termică livrată populaţiei (atenţie, este vorba despre subvenţia plătită de la stat pentru toţi consumatorii casnici, nu de ajutoarele de încălzire acordate familiilor nevoiaşe).
Despre subvenţiile la căldură, nici un comentariu. Despre cele în agricultură însă, Videanu a vorbit pe larg.
Ministrul s-a declarat total împotriva „…oricăror subvenţii absolut ineficiente.
„În ultimii 20 de ani subvenţiile nu au produs nici un efect pozitiv. De exemplu, în agricultură s-au dat în ultimii 10 ani 30 de miliarde, ca subvenţii, dar din agricultură, la bugetul de stat, s-au făcut contribuţii de 400 milioane…”.
„Eu nu spun că agricultura nu are nevoie de subvenţii, dar trebuie să avem un sistem de subvenţii focusat (sic!)”.
În acest context, ministrul a dat exemplul subvenţiilor acordate pentru terenurile agricole lăsate pârloagă, „…pentru care cei care iau subvenţii nu plătesc nici măcar impozitul”.