19 localităţi din Galaţi n-au accesat nici măcar un euro

19 localităţi din Galaţi n-au accesat nici măcar un euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivel naţional, Galaţiul este la mijlocul clasamentului la număr de proiecte şi pe la coada lui ca sume atrase *

Ieri, la Prefectură, a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social, ocazie cu care prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a prezentat un studiu extrem de interesant cu privire la fondurile europene atrase la nivel judeţean.    

În total, în judeţul Galaţi, au fost atrase 184,476 de milioane lei şi 102,953 de milioane euro, fonduri accesate prin programe de preaderare şi postaderare. Astfel, prin programele de preaderare s-au atras în total, 53,802 milioane lei şi 102,953 de milioane euro, iar prin programele de postaderare, s-au atras alte 130,643 milioane lei.

Banii au fost folosiţi atât în localităţile judeţului Galaţi – administraţii locale – cât şi de alte instituţii publice, precum CJ Galaţi, AJOFM şi cele două universităţi gălăţene.  

Bile negre, bile albe

Din păcate, nu toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul nostru s-au preocupat de atragerea de fonduri europene. Astfel, 19 comune apar la capitolul „bile nerge” – Brăhăşeşti, Buciumeni, Corni, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăguşeni, Jorăşti, Lieşti, Măstăcani, Priponeşti şi Rădeşti.

Există, însă şi exemple pozitive în judeţul nostru. La acest capitol au fost evidenţiate următoarele localităţi, cu numărul de proiecte accesat: Târgu Bujor (7), Slobozia Conachi (3), Folteşti, Fundeni, Iveşti, Nicoreşti, Oancea, Schela, Scânteieşti, Şendreni, Ţepu, Valea Mǎrului (2), dar şi Universitatea „Dunărea de Jos” (40), Universitatea „Danubius” (14) Agenţia Judeţeanǎ de Ocupare a Forţei de Muncǎ Galaţi (6).

Lipsă de interes şi de iniţiativă

Potrivit prefectului Claudiu Brânzan, „se constată o diferenţă evidentă din punctul de vedere al atragerii de fonduri europene atât între mediul urban şi mediul rural, cât şi între perioadele pre şi postaderare. Astfel, dacă la nivel urban au fost atrase fonduri substanţiale, în ambele perioade, în mediul rural rata atragerii acestor fonduri este foarte slabă”.

Motivul pentru această situaţie este în primul rând „lipsa de iniţiativă a reprezentanţilor autorităţilor publice locale – în perioada de preaderare, majoritatea proiectelor implementate prin programele PHARE şi SAPARD fiind realizate în parteneriat cu Consiliul Judeţului, care a redactat cererile de finanţare, a asigurat cofinanţarea necesară şi s-a ocupat de toate etapele aferente implementării”, dar şi „lipsa personalului calificat în redactarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană şi dezinteresul faţă de posibilităţile de finanţare aferente PNDR, principalul program ce ar putea duce la revitalizarea mediului rural.

În anul 2008, pe măsura 3.2.2 (cea mai importantă sursă de finanţare aferentă PNDR), în judeţul Galaţi s-a câştigat un singur proiect, de către Consiliul Local al comunei Smârdan (9.234.725 lei)”, a mai precizat prefectul judeţului Galaţi.

Se putea şi mai rău!

În cadrul Comisiei de Dialog Social s-a prezentat şi un clasament al judeţelor, în privinţa numărului de proiecte câştigate şi sume atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. 

Comparativ cu celelalte judeţe din ţară, Galaţiul se află pe locul 13 (din 32 de poziţii), pentru  numărul de proiecte accesate şi pe locul 33 (din totalul de 41), după suma atrasă. Campionul proiectelor accesate este judeţul Ialomiţa (73 de proiecte), iar din punct de vedere al sumelor atrase, primul pe listă este Clujul.  

Explicaţie foto: Prefectul a evoluat activitatea unităţilor administrativ-teritoriale în privinţa fondurilor europene atrase

Citit 1083 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.