În curând, primăriile vor fi „stat în stat”

În curând, primăriile vor fi „stat în stat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Dumitru Nicolae nici nu se entuziasmează şi nici nu se vaită, doar aşteaptă deciziile guvernamentale *

În cazul în care procesul de descentralizare a administraţiei locale se va materializa – adică va trece de etapa actuală, în care comisia de specialitate, din cadrul Ministerului de Interne, constituită în februarie 2008, va elabora normele metodologice, astfel încât primarii să şi fie în cunoştinţă de cauză când vorbesc de descentralizare - , primarul Dumitru Nicolae are gânduri mari cu câteva din clădirile reprezentative ale municipiului Galaţi.

În momentul în care procesul de descentralizare locală se va  finaliza, în subordinea primăriilor vor intra foarte multe direcţii şi unităţi, care în prezent sunt subordonate ministerelor. Deocamdată însă, informaţiile oficiale pe acest subiect sunt extrem de puţine şi  vin „pe surse”.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, în subordinea primăriilor ar urma să treacă oficii agricole, spitale, direcţii ale Registrului Auto, cinematografe, porturi şi aeroporturi etc. Totodată, administraţiei locale i se vor ceda atribuţiile de numire/eliberare din funcţie a directorilor din învăţământul preuniversitar.

Şi pentru asistenţă socială vor fi stabilite standarde de cost şi calitate, iar Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului vor fi reorganizate şi restructurate.

În domeniul transporturilor se va proceda la descentralizarea porturilor fluviale rămase în subordinea ministerului, inspecţiei rutiere şi metroului. Vor fi trecute în administrarea autorităţilor locale atât agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române, cât şi reprezentanţele judeţene ale Registrului Auto Român, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri din subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri, precum şi porturile fluviale şi fluvio-maritime şi aeroporturile de sub autoritatea ministerului.

Nu vor „scăpa”  de descentralizare plajele maritime şi fluviale, iar în domeniul sănătăţii – spitalele, ai căror directori vor fi numiţi tot de administraţia locală.     

Deşi se spunea că proiectele strategiilor sectoriale de descentralizare vor fi elaborate până pe 4 mai, deocamdată nu a apărut nimic oficial…

Primarul Dumitru Nicolae nu comentează prea mult. Confirmă, însă, că a trimis către Guvern o solicitare de preluare în administrare a cinematografelor care au mai rămas prin Galaţi – Grădina de vară, „Flacăra”, „Dacia” şi cel din Ţiglina I. Însă potrivit proiectului de descentralizare, Primăria ar urma să preia şi porturile maritime şi fluviale „cum, nu ştiu încă”.

Un singur dor are edilul-şef: „Aş vrea să luăm  Palatul Navigaţiei, acolo, odinioară, se organizau balurile. Palatul Navigaţiei este una din emblemele Galaţiului şi trebuie conservat”. O altă clădire reprezentativă pentru Galaţi este cea situată pe Domnească, la nr. 24 – pe care primarul doreşte să o consolideze şi să amenajeze, la parter, „Casa Cărţii”, dar şi Casa Mantu, clădire pe care municipalitatea intenţionează să o cumpere de la actualul proprietar, demers pentru care şi ministrul Culturii a promis sprijin, a mai anunţat, ieri, primarul Dumitru Nicolae:

„Se vor lămuri toate însă doar atunci când deciziile vor fi adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. Până atunci, nu ştim cum va fi”.

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.