Cum a „lovit” gripa nouă la Galaţi?

Cum a „lovit” gripa nouă la Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la izbucnirea pandemiei de gripă nouă, Institutul Cantacuzino a confirmat 5 cazuri de gripă nouă la Galaţi.

Primul în cazul unei femei de 22 de ani, revenită în ţară din Marea Britanie. Au urmat: un tânăr de 28 de ani întors din Spania şi unul de 17, revenit la Corod din Canada.

Apoi a fost semnalată îmbolnăvirea unei femei de 22 de ani şi a fiului ei de şase, după ce aceştia îşi petrecuseră vacanţa în insula Creta.

Au existat, de asemenea, numeroase suspiciuni de infectare cu virusul gripal A(H1N1), infirmate insă, în urma testelor serologice.  Recent, a mai fost depistat un caz, al unui bărbat din Tecuci.

Ne ocolesc viruşii gripali

În săptămânile care au trecut, mii de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii. Totuşi, se pare că niciun gălăţean nu prezenta semne clinice că ar fi contractat vreun virus gripal, fie el de sezon sau A(H1N1). Evident, vorbim aici doar despre gălăţenii responsabili, care atunci când nu se simt bine se prezintă la medic…

5.700 de decese

În cursul săptămânii trecute, numărul de decese raportate către World Health Organization depăşise 5.700.

O situaţie clară a numărului de persoane infectate este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de realizat, dat fiind faptul că mai multe ţări au încetat să mai contabilizeze numărul îmbolnăvirilor de gravitate medie.  

Informaţii despre gripa nouă

Mortalitate - „Rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30 la sută, la nivel mondial, iar rata de mortalitate în cazul acestor îmbolnăviri poate ajunge la 2,5 la sută”.

După calculele noastre, dacă aceste aprecieri s-ar dovedi reale, în România ar putea fi răpuse de gripă circa 500.000 de persoane. Gândiţi-vă că judeţul Galaţi, mediu din punct de vedere al întinderii şi densităţii populaţiei, are 615.000 de locuitori. 

Tot potrivit aprecierilor specialiştilor, patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă nouă.

477 de cazuri - În ţara noastră, primul caz de gripă porcină a fost confirmat pe data de 23 mai. Până la începutul acestei săptămâni, numărul bolnavilor a urcat până la 477.  Numai vineri şi sâmbătă au fost confirmate 36 de cazuri noi, în Timişoara, Bucureşti, Suceava, Iaşi, Filiaşi, Craiova, Ploieşti şi Sibiu. 

Cum au contractat virusul?

În cursul săptămânii trecute s-au înregistrat, printre altele, trei cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1), la Bihor, Cluj şi Iaşi. Persoanele respective nu au călătorit în zone afectate de gripă nouă şi, cel puţin potrivit primelor date, nici nu au intrat în contact direct cu bolnavi. Din fericire, nici unul dintre aceşti bolnavi nu a ajuns la medic în stare gravă.

Cumpărăm vaccin!

„În cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă, s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern prin care Ministerul Sănătăţii să poată realoca o parte din sumele disponibile pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic.

Cele 1 milion de doze, care vor fi cumpărate în regim de urgenţă, se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare, Iaşi şi Bucureşti.

Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului”, se arată într-un comunicat oficial, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Citit 1407 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.