Ce ne omoară cu zile?

Ce ne omoară cu zile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi accidentele rutiere, dar şi cele de muncă * La nivel naţional, ne încadrăm în trend, la ambele capitole: deşi decesele nu au putut fi evitate, numărul lor este în continuă scădere *

Se moare pe şosele, dar nu mai mult ca în alte judeţe

Ca şi în cazul omuciderilor şi sinuciderilor, Galaţiul ocupă un loc de pluton atunci când vine vorba despre numărul locuitorilor care au căzut victime accidentelor rutiere, pe durata anului trecut. Cu alte cuvinte, se putea mai rău, dar era loc şi de mult mai bine.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Medicină Legală, În judeţul nostru s-au înregistrat aproape 10 decese la suta de mii de locuitori în urma producerii accidentelor rutiere.

Pe primul loc în acest top însângerat se află judeţul Ilfov, cu 28 de decese la suta de mii de locuitori, urmat de Ialomiţa, cu peste 27 de decese în accidente rutiere la suta de mii de locuitori.

Potrivit concluziilor raportului medicilor legişti, media de decese a fost depăşită cu mult şi în Constanţa, Cluj şi Timiş. La polul opus se situează judeţul Botoşani, pe raza căruia şi-au pierdut viaţa pe şosele, în cursul anului trecut, mai puţin de 6 locuitori la suta de mii.

Vaslui, Covasna şi Hargita sunt alte judeţe în care, potrivi medicilor, numărul deceselor în accidente rutiere se situează sub media pe ţară.

Oricum am pune problema, un lucru e însă cert: numărul de decese în accidente rutiere în 2009 este mai mic şi decât cel din 2008, şi decât cel din 2007.

În perioada 1989-2009, cele mai puţine decese pe şosele s-au produs în ultimul an de dictatură (2.365), iar cele mai multe în 1990 (4.605). Deh, libertatea are preţul ei!

Mai puţine accidente de muncă mortale

În 2009, la nivel naţional s-au înregistrat 292 de decese survenite în urma unor accidente de muncă. Numărul victimelor este în scădere faţă de anii precedenţi.

Galaţiul nu face excepţie de la regulă, potrivit informaţiilor prezentate de directorul-coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

Astfel, dacă în 2005 se înregistrau în judeţ 173 de accidente de muncă, dintre care 16 mortale, pe durata anului trecut au fost raportate 120 de accidente de muncă, dintre care 9 s-au soldat cu decesul unei persoane implicate.

La nivel naţional, în ultimii 17 ani, cele mai multe decese în accidente de muncă s-au înregistrat în 1996 (479 de cazuri), în 1995 (456 de cazuri) şi în 1994 (445 de cazuri).

Ani mai buni din punct de vedere al numărului de accidente de muncă mortale au fost 2001 (281 de victime) şi 2006 (284 de victime), urmat de 2009.

Sperăm din tot sufletul ca în anii următori să vă informăm că medicii legişti nu au raportat niciun deces cauzat de accidente rutiere sau de evenimente petrecute la locul de muncă.

Deşi, judecând după inconştienţa multora dintre şoferi sau a unora dintre angajaţi şi angajatori, ne cam îndoim că vă vom putea oferi veşti deosebit de bune, în viitorul apropiat. 

Citit 543 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.