Criza şi nevroza

Criza şi nevroza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o lume tot mai agitată şi mereu plină de probleme, psihicul nostru este, inevitabil, expus riscurilor. Suprasolicitarea constantă, expunerea prelungită la stres, decepţiile şi chiar factorii de natură genetică pot cauza o nevroză, care nu este întotdeauna uşor de vindecat.

O boală cu manifestări diverse

Simptomele care pot indica o nevroză sunt dintre cele mai diverse, în funcţie de tipul afecţiunii. Spre exemplu, o nevroză astenică se poate manifesta printr-o oboseală cronică, dureri de cap, somn neodihnitor sau insomnie.

„Mai exact, o insomnie care apare la începutul somnului poate să indice o tulburare anxioasă. Pe de altă parte, o insomnie la orele 1-2 noaptea poate să însemne o tulburare depresivă”, ne-a explicat directorul Spitalului de Psihiatrie, dr. Nicolae Virgil Draşoveanu, medic primar psihiatru. În plus, „dacă insomnia persistă o noapte sau două, n-ar trebui să fie o problemă, dar când continuă o săptămână sau mai mult, ar cam trebui să te pună pe gânduri şi să te determine să vii la consult”, a apreciat medicul psihiatru.

Simptomele deja descrise pot fi dublate de o hiperexcitabilitate afectivă, care îl face pe pacient să izbucnească repede în hohote necontrolate de plâns sau de râs, dar şi de una senzorială, din pricina căreia pe suferind îl va scoate din sărite până şi foşnetul foilor de ziar, scârţâitul uşii şi chiar contactul pielii cu hainele proprii.

În paralel, capacitatea de concentrare şi puterea de memorare scad, iar individul va fi din ce în ce mai nervos şi mai nesigur pe sine. Nu sunt excluse, în astfel de situaţii, nici tulburările de vedere.

Evident, acestea sunt doar indicii privind afecţiunea cu pricina, pentru că un diagnostic corect îl poate stabili doar medicul specialist.

Parcă şi mai mult rău, pe plan social, pot cauza nevrozele de tip obsesivo-fobiac. În aceste cazuri, cel afectat îşi dă seama, de cele mai multe ori, că a căzut pradă amintirilor obsesive sau fobiilor şi încearcă să lupte împotriva lor din toate puterile. În anumite cazuri, în lipsa consilierii medicului specialist, acest efort îl poate istovi pe bolnav. Capacitatea sa de socializare ar putea avea serios de suferit, iar situaţia sa familială şi profesională s-ar putea înrăutăţi rapid.

Există şi o formă de nevroză isterică. Bolnavul riscă, în acest caz, să fie afectat de crize violente, pe durata cărora conştiinţa sa se îngustează, iar organismul suferind nu îi mai permite să perceapă decât o parte a realităţii care îl înconjoară. După ce efectele crizei se risipesc, el îşi va aminti doar parţial cele întâmplate. Acest tip de manifestare impune, în mod evident, urmarea unui tratament strict.

Extrem de supărătoare, atât pentru pacient cât şi pentru cei din jur sunt şi formele clinice ale nevrozelor. Pacientul care suferă de pe urma unor astfel de afecţiuni poate prezenta, pe lângă simptomele obişnuite, diverse ticuri şi, uneori, suferă de balbism (devine bâlbâit).

Recuperarea trebuie să înceapă la timp

„Nevrozele se pot trata cu succes, cu o condiţie - să nu fie foarte vechi. Atunci e mai greu. De aceea, pacientul trebuie să vină la medic, dacă simte într-adevăr că ceva în neregulă”, ne-a explicat dl dr. Draşoveanu.

Cât durează tratarea unei nevroze instalate de puţină vreme? Poate fi nevoie de o perioadă de spitalizare, câteva zile, să spunem, la începutul tratamentului, după care recuperarea poate continua acasă”, a precizat medicul psihiatru. Totul depinde, însă, de la caz la caz.

Citit 3433 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.