Iveşti - Agonia unui spital cu 124 de ani de tradiţie

Iveşti - Agonia unui spital cu 124 de ani de tradiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Guvernul a tăiat dreptul spitalului de a primi bani de la Casa de Asigurări, dar nu l-a închis * Autorităţile gălăţene au făcut un proiect de centru multifuncţional, care nu poate fi aplicat până când Guvernul nu închide vechiul spital * Mersul actelor s-a blocat şi momentan autorităţile aşteaptă * 11 oameni lucrează de aproape un an fără salarii *

Mai există sau nu Spitalul de Boli Cronice de la Iveşti, înfiinţat în urmă cu 124 de ani? Potrivit legii există, chiar dacă nu mai desfăşoară o activitate medicală susţinută, iar asistentele şi medicul au fost redistribuiţi către unităţi sanitare din Tecuci şi Galaţi. De aproape un an, spitalul a rămas o umbră a ceea ce a fost. Unsprezece oameni lucrează în continuare acolo, dar o fac fără salarii încă din primăvara trecută. Cei opt bolnavi din spital sunt îngrijiţi şi hrăniţi din sponsorizările Bisericii şi prin propriile contribuţii din pensii. Toate acestea în speranţa că Guvernul va aproba în sfârşit desfiinţarea spitalului şi autorităţile vor înfiinţa aici mult promisul centru medical multifuncţional.

Vă prezentăm astăzi o primă parte a poveştii triste a unui spital care trage să moară după ce a funcţionat mai bine de un secol. În cursul săptămânii viitoare, vom reveni cu poveştile adevărate ale oamenilor cărora restructurarea sistemului sanitar le-a adus numai suferinţă.

Niciun ban pentru actul medical

Odată cu emiterea Hotărârii de Guvern nr. 345 din 2011, spitalului din Iveşti i-a fost retras dreptul de a stabili relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Cu alte cuvinte, instituţia a rămas fără bani pentru salarii, medicamente şi materiale sanitare. Într-o astfel de situaţie, doar sume mari de bani de la investitorii privaţi ar fi putut ajuta spitalul să nu îşi piardă statul. Dar cum investiţia nu ar fi fost una rentabilă, nimeni nu a plătit, iar unitatea sanitară a intrat în declin.

„Victima” perfectă a restructurării sistemului

Cum s-a ajuns aici ne-a spus managerul spitalului, dr. Sorin Baican. „În 2011, s-a înfiinţat o comisie la nivel central care urma să stabilească modul în care trebuie restructurat sistemul sanitar românesc. În ceea ce priveşte Galaţiul, nu a fost agreată ideea comasării spitalelor din municipiu şi s-a ales soluţia restructurării Spitalului pentru Boli Cronici din Iveşti. Asta, în condiţiile în care CJAS ne deconta 1300 – 1400 de cazuri medicale rezolvate pe an, în valoare de circa un milion de lei. Economia făcută cu eliminarea celor 30 de paturi de la Iveşti din relaţia cu CJAS era una destul de mică şi nu rezolva problemele financiare ale sistemului sanitar. Serviciul de Ambulanţă trebuie să cheltuie acum mai mult decât înainte pe combustibil pentru a ajunge în zonă şi pentru a aduce bolnavul la spital. În plus, Ambulanţa poate doar să îi aducă pe bolnav la Galaţi, nu să îl şi ducă înapoi acasă. Aşa că cei bătrâni de multe ori preferă să nu sune la 112", apreciază dr. Baican.

La momentul sistării contractului cu CJAS, potrivit directorului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, Consiliul Judeţului (CJ), în administrarea căruia se afla Spitalul din Iveşti încă de la descentralizarea sistemului sanitar din 2010, a încercat să-l transforme în unitate medico-socială.

„Ca acest lucru să fie posibil, era nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii, care nu şi-a dat girul, dat fiind faptul că ar fi trebuit să asigure o parte din finanţarea instituţiei nou-create, iar acest lucru nu se dorea”, a precizat dr. Boldea.

Muncă voluntară de aproape un an

Situaţia spitalului a început să se înrăutăţească. În lipsa contractului cu CJAS, nu mai existau nici bani de medicamente şi materiale sanitare, dar nici pentru salarii. S-a recurs la redistribuirea personalului medical către unităţi sanitare funcţionale. „Medicul şi cei opt asistenţi medicali au fost îndrumaţi spre unităţi sanitare din Tecuci şi Galaţi. Au existat probleme destul de mari în acest sens, pentru că la Tecuci personalul de la Iveşti nu prea a fost bine primit. Am ajuns şi în situaţia ca cinci infirmiere să îşi ia negaţie, condiţii în care nu au mai primit o altă repartiţie şi au rămas fără serviciu. Dar nici nu prea aveau de ales: o asistentă sau o infirmieră care locuieşte în Iveşti nu poate face zilnic naveta până la Galaţi. În acest moment, la spital sunt 11 angajaţi care nu şi-au mai primit salariile din luna aprilie şi care îşi fac treaba zilnic, în speranţa că problema se va rezolva. Nu ştiu, însă, câţi bani îşi vor putea recupera din această perioadă de neplată, chiar dacă lucrurile se vor clarifica”, spune dr. Baican.

Ce soartă îi aşteaptă pe angajaţi?

Vicepreşedintele CJ, Tania Bogdan a precizat că problema plăţii pentru munca voluntară pe care au depus-o oamenii nu are rezolvare. „Consiliul nu poate plăti salarii şi cum fostul spitalul nu are nici contract cu Casa de Asigurări, angajaţii nu pot fi plătiţi. Problema este că au fost duşi cu vorba de preşedintele Consiliului, care a crezut prea mult în promisiunile Ministerului, sperând că  problema se va rezolva, iar spitalul nu se va desfiinţa. Va trebui să îşi asume acest lucru”, spune Tania Bogdan.

„Nu s-a putut închide cu totul Iveştiul din cauză că acolo erau încă bolnavi cu situaţii speciale, fără locuinţe, care nu puteau fi aruncaţi în stradă. Aşteptăm să vină hotărârea de desfiinţare de la Ministerul Sănătăţii, după că are vom putea efectua plăţile retroactiv şi îi vom putea trimite pe angajaţi în şomaj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

Lung e drumul birocraţiei

Pentru Iveşti, singura speranţă rămâne înfiinţarea în incinta spitalului a unui centru multifuncţional cu cabinete de consultaţii şi paturi care să asigure necesarul de internări de zi. În afara centrului multifuncţional, ar urma să funcţioneze în cealaltă jumătate de spital o secţie externă a Centrului Medico-Social de la Găneşti.

Vice-preşedintele CJ şi directorul-executiv al DJSP, Valentin Boldea, susţin că demersuri în acest sens s-au făcut deja şi că se mai aşteaptă doar emiterea hotărârii de Guvern care să stabilească desfiinţarea spitalului. Proiectul de hotărâre are nevoie de avize de la Ministerului Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cele două surse citate declară că undeva procesul de avizare s-a blocat. Unde anume, nimeni nu ştie deocamdată.

Consiliul Judeţului a emis o hotărâre de desfiinţare a spitalului din Iveşti în şedinţa din 29 septembrie 2011. Acest act era necesar pentru a permite emiterea hotărârii de Guvern care să definitiveze procesul de închidere a spitalului.

„Am trimis documentaţia de la Bucureşti în luna octombrie a anului trecut, dar până acum nu s-a emis hotărârea. Nu avem cum să intervenim cu succes, dat fiind faptul că nu facem parte din actuala Putere. După ce am trimis mai multe hârtii, o doamnă m-a întrebat de ce tai pădurile din România”, spune Tania Bogdan.

În aceste condiţii, autorităţile din Sănătate gălăţeană aşteaptă ca Guvernul să îşi facă vreme şi pentru spitalul din Iveşti şi să permită înfiinţarea în zonă a unei unităţi sanitare de care ar putea beneficia mii de locuitori ai judeţului.

Citit 2570 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2012 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.