Visul reabilitării termice la Galaţi

Visul reabilitării termice la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Păstrarea căldurii în blocuri ne face să ne treacă apele de nervi * Conform discuţiilor de ieri, 30 martie, ale autorităţilor locale, nici măcar legislaţia nu este clară * Bugetul local al Galaţiului nu poate susţine reabilitarea blocurilor * La Tecuci, pot fi anvelopate doar două blocuri! *

Reabilitarea termică a locuinţelor, discutată ieri în cadrul Comisiei de Dialog Social, din cadrul Prefecturii Galaţi, a ridicat un număr atât de mare de întrebări şi observaţii, încât a demonstrat că lucrurile nu sunt deloc simple, aşa cum par, la o primă vedere.

Nu sunt norme metodologice! Ba da!

Pentru început, directorul executiv din cadrul Prefecturii, Vasile Pârlog, a prezentat un scurt „istoric” al legislaţiei privind reabilitarea termică a locuinţelor, pomenind şi de legea anterioară (care prevedea împărţirea costurilor – câte o treime - între Guvern, Primărie şi asociaţiile de proprietari), dar şi de cea actuală; OG 18/2009 care prevede ca suma totală să fie suportată în proporţie de 50 la sută, de Guvern, 30 la sută, de autoritatea locală şi 20 la sută, de asociaţii. Totodată, ordonanţa mai prevede că autoritatea locală suportă şi costurile de proiectare şi expertizare a clădirilor ce urmează să fie anvelopate.

„În termen de zece zile de la publicarea ordonanţei, care a apărut în Monitorul Oficial pe 18 martie, ar trebui să fie publicate normele metodologice. Ele încă nu au fost publicate, dar cred că e o chestiune de zile”, a spus Vasile Pârlog.

Lipsa normelor metodologice a fost folosită ca argument al… aşteptării şi de către city-managerul municipiului Galaţi, Florin Popa. Mult mai informat părea Gheorghe Pavel, şeful serviciului asociaţiilor de proprietari din Tecuci, care ştia că „în această dimineaţă au apărut normele”, însă cel care a clarificat necunoscuta a fost inspectorul Mihai Negru, din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Galaţi: „normele metodologice au apărut pe 27 martie, publicate în Monitorul Oficial nr. 194”.

Inspectorul a atras atenţia autorităţilor şi asupra a cel puţin trei probleme care apar o dată cu apariţia normelor metodologice, dintre care cea mai importantă este că OG 18 se bate cap în cap cu Legea 50 în privinţa autorizaţiilor de construcţie pentru reabilitarea termică a imobilelor.

Astfel, spunea Mihai Negru, OG 18 precizează că autorităţile locale emit aceste autorizaţii, în timp ce Legea 50 prevede exceptarea de la autorizaţii de construcţie a acestui tip de lucrare. „Este necesar  să fim lămuriţi ce aplicăm – Legea 50 sau OG 18?”, a punctat singura persoană cu adevărat informată la zi dintre participanţi.

Un apartament „îmbrăcat” – 2.500 de euro

Cum prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a solicitat primăriilor municipale să prezinte situaţia, city-managerul Florin Popa a expus datele din municipiul Galaţi.

„Anul trecut, când exista şi atunci cadru legal, am primit solicitare din partea a 38 de blocuri, în vederea finanţării expertizei şi pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Am trimis situaţia la minister, dar nu am primit răspuns nici astăzi”.

„În acest an, am primit solicitări din partea a 203 blocuri, din care dosare complete conform OG 18 (adică asociaţii care să facă dovada că dispun inclusiv de suma de bani necesară, 20 la sută din valoarea totală) sunt 55. În proiectul de buget local pentru 2009, am prevăzut o sumă necesară realizării expertizării blocurilor, a auditului şi studiului de fezabilitate pentru fiecare tip de bloc în parte. În Galaţi sunt cinci tipuri de blocuri, iar în total s-a alocat suma de 200.000 de lei”, a spus Florin Popa, precizând că banii alocaţi nu se referă şi la cuantumul de 30 la sută pe care ar trebui să îl suporte Primăria în cazul reabilitării.

Acesta a adăugat că reabilitarea termică pentru un apartament cu două camere ar costa în total aproximativ 2.500 de euro, iar dacă se socotesc şi banii pe care Primăria ar trebui să îi aloce pentru studii, expertiză şi proiecte, s-ar ajunge la o sumă „aproape imposibilă pentru bugetul nostru, care este grevat şi de alte investiţii”.

Calculul a fost completat şi de directorul Prefecturii, Vasile Pârlog, care a socotit că pentru reabilitarea termică a celor 120.000 de apartamente (?!) din Galaţi, ar fi necesară o sumă de aproximativ 75 milioane de euro, „cam tot bugetul local pentru investiţii pe următorii trei-patru ani”.

Nu am reuşit să aflăm dacă, într-adevăr, în oraş sunt atâtea apartamente, în condiţiile în care datele primăriei indică faptul că în oraş sunt 1.638 de blocuri. Un lucru însă e clar: nu sunt bani pentru reabilitarea termică!

Şi la Tecuci situaţia  este neagră; potrivit lui Gheorghe Pavel, în bugetul local a fost alocată „infima sumă” de 50.000 de lei, bani cu care s-ar putea reabilita termic (şi s-ar efectua studiile necesare) doar vreo … două blocuri!

… Şi necunoscutele tot apar!

La lipsa fondurilor locale se adaugă şi alte necunoscute. „Trebuie înţeles că o reabilitare termică a blocului fără izolarea conductelor de la subsol nu aduce decât o creştere pe jumătate a eficienţei energetice. Mai trebuie gândită problema balcoanelor, pentru că dacă vorbim de anvelopare, teoretic, trebuie închis balconul”.

„Apoi, vor apărea probleme la împărţirea cheltuielilor, pentru că unii gălăţeni şi-au pus deja termopane, alţii, nu. În plus, trebuie făcută analiza energetică a clădirii, pentru că sunt clădiri cărora li s-au pus pereţi termoizolatori de 5 cm, care este un fel de frecţie la picior de lemn!”, a mai spus reprezentantul Inspectoratului în Construcţii. 

După atâtea discuţii care anunţă marea nebunie ce va urma în privinţa reabilitării termice, autorităţile locale nu au putut decât să … decidă, în purul stil românesc, constituirea unui comisii. Nu chiar o „comiţie”, ci un modern „grup de lucru”…

Citit 1411 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.