Privatizarea malului Dunării - o picătură într-un ocean de hoţii

Privatizarea malului Dunării - o picătură într-un ocean de hoţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe măsură ce investigaţia noastră avansează, descoperim că „ingineria” s-a făcut cu sprijinul autorităţilor! * Mii de hectare „teleportate” din alte judeţe sau de la sat la oraş, prin păgubirea statului * Cititorii insinuează că demersul „Vieţii libere” nu va avea succes pentru că „prea mulţi au băgat degetele în miere” *

Controversata privatizare a malului Dunării (despre care „Viaţa liberă” a scris zilnic în ultimele trei săptămâni) este efectul unui mecanism diabolic de deturnare a terenurilor de stat cu potenţial imobiliar. Acest mecanism, care a vizat mii de hectare de teren din judeţul Galaţi, are la bază persoane care par să se fi sfiit să dea mită, să facă trafic de influenţă, să ameninţe.

Pe măsură ce avansăm în investigarea acestui caz, descoperim o adevărată filieră a mafiei imobiliare, în care ar putea fi cuprinşi şi angajaţi ai unor instituţii ale statului, fapt ce complică imens situaţia. Nu de alta, dar ni se pare greu de crezut că vom putea să obţinem sprijin de la cei care au pus umărul (şi nu degeaba!) la privatizarea malului Dunării.

Modul cum s-a procedat este o lecţie de abilitate. Mii de hectare de teren au fost „teleportate” la Galaţi din alte judeţe, sau din zone cu potenţial imobiliar insignifiant în zone cu potenţial imobiliar exploziv. Punctele-cheie în  această mega-afacere sunt Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Romsilva - Direcţia Silvică Galaţi.

Un angajat al Direcţiei Silvice ne-a dezvăluit - sub rezerva anonimatului – că schimburile de terenuri au fost o modă în ultimii 15 ani.

„Oameni cu  păduri aflate în locuri izolate au făcut schimb cu Romsilva pentru păduri aflate la şosele principale sau aproape de oraşe. Totul s-a făcut pe baza unor procese verbale de evaluare care ţineau cont de potenţialul forestier al terenului, nu de valoarea de piaţă. Dacă o să verificaţi, o să vedeţi că s-au dat la schimb terenuri ce nu făceau nici 10 cenţi pe metrul pătrat pentru terenuri de 40-50 de euro pe metrul pătrat. Jaf curat!”, ne-a mărturisit sursa care, cum spuneam, ne-a rugat să-i protejăm identitatea.

Omul ne-a dat şi câteva exemple concrete, despre care vom scrie în perioada imediat următoare, după ce vom face verificările necesare.

Privatizarea malului Dunării este însă doar o picătură într-un ocean de hoţii. Aşteptăm cu nerăbdare ca organele de cercetare penală de la Galaţi să se autosesiseze şi să demareze o anchetă serioasă în ceea ce priveşte mafia imobiliară păstorită de angajaţii statului. Tare ne este teamă, însă, să nu aşteptăm degeaba...

Nu puţini dintre cititorii care ne-au scris sunt foarte neîncrezători că se va face dreptate, deoarece se pare că ar exista persoane din sistemul Justiţiei care au beneficiat de schimburi (avantajoase!) de terenuri pe amintita filieră. Nouă ne vine extrem de greu să credem astfel de speculaţii, dar suntem datori să investigăm şi acest aspect. Să vedem ce surprize ne va rezerva viitorul!

Citit 1266 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.