Premii de excelenţă pentru oameni de cultură
Foto: Cornel Gingăraşu

Premii de excelenţă pentru oameni de cultură
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Gala Artelor, inventată de gălăţeni în 2016, este acum copiată în ţară, ne-au informat preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Sava David, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, la cea de-a IV-a ediţie, desfăşurată la sfârşit de an.

Într-un cadru elegant, a fost acordat Trofeul şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate unor plasticieni şi oameni de cultură.

Plasticianul Gheorghe Andreescu recunoştea: "Vânez premiul de foarte multă vreme, prin consecvenţa şi seriozitatea cu care fac această meserie", El s-a putut lăuda şi cu alt premiu, primit în aceeaşi zi, din partea Uniunii Arhitecţilor, unde a fost laureat alături de arhitectul Liviu Durbacă.

Aceleşi premii, pentru Cornelia Burlacu, profesor la Liceul de Artă, care acum două gale primea un alt Premiu de Excelenţă, "pentru cea mai bună reprezentare a Galaţiului la nivel naţional". Angela Ribinciuc, prezentatoarea galei, bogată şi în momente artistice deosebite, a dezvăluit că, lucrând la "Viaţa liberă", mulţi elevi i-au mărturisit ce inimă mare are profesoara.

A primit premiile istoricul şi criticul de artă Corneliu Stoica, autor a peste 20 de cărţi de artă esenţiale, "o persoană excepţională, mereu alături de artişti", care a mulţumit revistelor de cultură gălăţene care îi găzduiesc de vreo patru decenii cronicile. El a aruncat mănuşa către preşedintele Consiliului Judeţean, spunând că încă în anii ´70, Comitetul pentru Cultură şi Artă, apoi Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă achiziţionau lucrări de la artişti gălăţeni, alocând bani, nu mulţi, dar "cât pentru vreo două Dacii".

Nicolae Placicov, acuarelist tecucean, expus în colecţii din ţară şi străinătate, a fost de asemenea premiat. Au urmat premiul "pentru susţinerea şi promovarea artelor vizuale la nivel naţional", acordat preşedintelui Costel Fotea, care s-a implicat în ridicarea, "cu rezonanţă naţională", a uimitoarei clădiri a viitorului Muzeu de Artă. În sală a fost prezent şi arhitectul Dan Ujeucă, al cărui proiect a stat zece ani în sertare, deşi era premiat cu Locul I de Uniunea Arhitecţilor. "Felicitări, mi-aţi dat bătăi de cap!", i s-a adresat preşedintele Fotea. David i-a propus acum preşedintelui CJ să sprijine fondarea la Galaţi a unei bienale naţionale de arte, una "fără egal", cu câştiguri pentru judeţ şi oraş. Preşedintele CJ i-a răspuns preşedintelui filialei: "Din păcate, aflu că tot cei de la nivel naţional vor să ne ia şi vreo 17 opere de artă. Cum să le lăsăm să plece de la Galaţi? Nu avem voie! Şi am o rugăminte la dumneavoastră: să facem scut în jurul acestor opere! Eu nu sunt un artist, poate nu sunt om de cultură. Am învăţat pentru că m-a trimis mama la şcoală, dar cu ceva timp în urmă, când alţii nu credeau, mi-am propus să fac o construcţie mare". Iar celor din Cultură le-a spus că "au obligaţia" să păstreze legătura cu CJ, într-un judeţ cu educaţie şi cultură.

Preşedintele Fotea i-a rugat pe istoricul de artă Stoica şi pe directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, să îi mai amintească despre achiziţia de opere ale plasticienilor gălăţeni. Din 2005, muzeul, unic în ţară prin specificul modern, nu a mai putut achiziţiona opere gălăţene.

A urmat "un premiu la fel de preţios" pentru arhitectul Dan Ujeucă, cel care a proiectat şi noul sediul al Primăriei. "Am mai văzut la Lucerna un asemenea proiect îndrăzneţ, dar al nostru este mult mai spectaculos!" - a spus David.

De asemenea, i-au fost oferite premiile "celei mai prestigioase instituţii de învăţământ artistic din România, incontestabilă campioană en-titre la toate olimpiadele", Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", prin directorul Mircea Roşca. Majoritatea momentelor artistice ale Galei au fost de altfel susţinute de elevii instituţiei.

"Pentru susţinerea actului artistic" a fost premiat prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, care a ştiut să găzduiască la Facultatea de Inginerie tabere naţionale de sculptură în metal şi multe opere de artă monumentală. Fetecău, proaspăt preşedinte al Senatului Universităţii "Dunărea de Jos", s-a implicat şi în protejarea la facultate a frescelor lui Sabin Bălaşa.

Alte premii de la Gala Artelor

Actorul Vlad Vasiliu a primit aceleaşi premii, pentru întreaga sa activitate în Cultură. "Un actor remarcabil", mereu prezent la vernisaje, recitând.

Tot "pentru întreaga activitate în domeniul culturii gălăţene" a primit şi subsemnatul Diploma şi Trofeul, datorate ziarului "Viaţa liberă", care m-a suportat atâţia ani. Am profitat să dedic premiul dragilor mei profesori de la Liceul de Artă, precum doamna Angela Tomaselli sau regretaţii Nicolae Spirescu, învăţăcelul lui Mantu, Mihai Dăscălescu, Emilia Iacob, mama actorului Cristi Iacob, care se juca cu noi, Vasile Neagu, Constantin Dimofte sau Vasile Vedeş.

A fost premiat şi poetul Sterian Vicol, care promovează de trei decenii plasticienii gălăţeni, în revuista "Porto Franco".

Plasticianul Roland Pangrati a primit premiile "pentru conceptul novator în creaţia plastică", el aducând şi un influx japonez în plastica noastră.

Simona Pascale, cu multe expoziţii naţionale şi diplome de excelenţă, se află, acum, la al doilea trofeu gălăţean primit.

Sculptorul Lucian Jitariuc a fost recompensat "pentru contribuţia majoră la dezvoltarea filialei".

Premiul pentru debut: Ana Maria Cucoş.

Şi "un moment deosebit pentru o persoană deosebită", "artist de rang naţional", multă vreme profesoară la Liceul de Artă, plasticiena Angela Tomaselli, creatoare a mii de lucrări. Plecată de 27 de ani din Galaţi, unde a lucrat ca profesor tot 27 de ani, artista se consideră încă gălăţeancă! Şi a promis o expoziţie, în mai, la Galeria "Mantu".

Pentru "conservarea patrimoniului naţional şi universal", a fost premiat restauratorul focşănean Ion Chiriac, absolvent al liceului nostru de artă, "cel mai bun pictor de icoane din Europa", care a primit comenzi de icoane de la mulţi premieri europeni şi a pictat la Muntele Athos, ale cărui realizări au fost făcute "cu gândul la Galaţi".

Cele mai aşteptate premii au fost cele pe secţiuni. Pentru sculptură, alt premiu "externalizat", a fost oferit fostului elev al lui David, Sorin Purcaru, expus în Germania şi Elveţia, gălăţean mutat la Iaşi. Acum întors "acasă, alături de profesorii pe care i-a admirat", a spus premiantul. 

De asemenea, la secţiunea Grafică, internaţionalului Florian Doru Crihană, mereu pe drumuri, invitat la Paris, Veneţia sau Londra, nu i s-a aprobat demisia din Consiliul filialei, pentru că este "un ambasador adevărat".

Un "premiu cu totul special" i-a fost acordat managerului de la Mercedes Benz, Nelu Mocanu, pentru susţinerea necondiţionată a filialei UAP.

Citit 4167 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2019 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.