Performanţe recunoscute acasă, dar şi în lume | Poveştile de succes ale gălăţenilor din diaspora în 2018 (FOTO)

Performanţe recunoscute acasă, dar şi în lume | Poveştile de succes ale gălăţenilor din diaspora în 2018 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

O gălăţeancă din Marea Britanie a devenit "Cel mai bun student al anului în Europa Universitar", iar o gălăţeancă din Spania, două din Grecia şi un gălăţean din SUA au fost aleşi între cei 100 de români valoroşi de pretutindeni, premiaţi pentru excelenţă în cadrul "Galei 100 pentru Centenar". Compania unui gălăţean din America a câştigat Premiul Timmy 2018, pentru cel mai divers şi inovativ loc de muncă în domeniul tehnologiei, trofeu care, în anii trecuţi, le-a revenit celebrelor companii Facebook, LinkedIn, Venmo şi TripAdvisor! Cea mai impresionantă performanţă gălăţeană a anului 2018 i se datorează, însă, unei tecucence stabilite în Italia, care a câştigat două medalii pentru România: aur european şi argint mondial la patinaj artistic pe role!

Sunt doar câteva dintre cele mai frumoase poveşti de succes pe care le-aţi putut citi, de-a lungul anului 2018, în pagina dedicată diasporei de ziarul "Viaţa liberă", și pe care merită să vi le reamintim.

Campioana

Un aur european şi un argint mondial la patinaj artistic pe role sunt medaliile pe care România i le datorează unei tecucence stabilite în Italia de la vârsta de un an – Daria Alexandra Matei. Campioană naţională a Italiei la acest sport, Daria, care va împlini 16 ani peste câteva zile, are dublă cetăţenie, dar a ales să reprezinte România la competiţiile internaţionale! Performanţele excepţionale ale tinerei sportive au fost recompensate cu premiul de excelenţă în cadrul "Festivalului internaţional Propatria - tinere talente româneşti", înmânat de ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.

Elevă la Liceul Linguistic (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal, Daria parcurge zilnic o sută de kilometri pentru a se antrena.

Visul ei este să devină campioană mondială şi, într-o bună zi, să poată împărtăşi, ca antrenoare, din experienţa ei şi celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România!

Excelenţă cu tricolor

Medalia „Benjamin Franklin”, care de-a lungul timpului a fost decernată de Institutul Franklin oamenilor de geniu Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates, a ajuns pe pieptul profesorului Adrian Bejan prinsă în culorile tricolorului românesc. Ceremonia a avut loc pe 19 aprilie 2018, în Philadelphia, ocazie cu care Institutul Franklin a lansat un film şi un eseu despre Adrian Bejan, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, creaţii în care a precizat că este din România! Şi ţara natală i-a recunoscut valoarea acestui gălăţean care a uimit lumea devenind primul român laureat al prestigiosului Institut Franklin! Adrian Bejan a fost premiat în cadrul "Galei 100 pentru Centenar".

În cadrul acestui eveniment menit să recunoască meritele românilor cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, au mai fost premiate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Silvia Marcu - cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei, Monica Săvulescu-Voudouri - consacrat scriitor al diasporei, traducătoare din literatura olandeză şi sociolog, dar şi Liliana Sarafidou – a cărei activitate se poate rezuma în: 24 de autocare proprii de ultima generaţie, birouri în mai multe oraşe ale Greciei, în Atena, Salonic, Larisa, în insula Creta şi în peninsula Peloponez, care acoperă transportul de persoane şi de colete de pe întreg teritoriul Greciei, dar şi birouri în cele mai mari oraşe ale României.

„Cel mai bun student al anului în Europa Universitar”

Acest premiu i-a fost acordat, la cea de-a noua ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate, gălăţencei Claudia Gabriela Mitrofan, studentă la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Cu nespusă modestie, gălăţeanca, absolventă a Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, le-a dedicat premiul tuturor studenţilor români care muncesc din greu ca să-şi reprezinte cu demnitate ţara. Aşa cum face şi ea, de peste nouă ani: a plecat în Anglia, pentru a studia Biochimia (în urma obţinerii unei burse de studiu) la Universitatea "East Anglia", apoi, tot graţie unei burse, a finalizat un Doctorat în Ştiinţe Medicale la Universitatea Cambridge, după care a ales să aprofundeze Medicina, pentru că visul ei cel mai mare este să se poată întoarce acasă în România, pentru a ajuta la dezvoltarea cercetării!

Diversitate şi inovaţie

Digital Authority Partners, compania înfiinţată de gălăţeanul Codrin Arsene, a câştigat Premiul Timmy 2018, pentru cel mai divers şi inovativ loc de muncă în domeniul tehnologiei din Statele Unite ale Americii. Un trofeu care, în anii trecuţi, le-a revenit celebrelor companii Facebook, LinkedIn, Venmo şi TripAdvisor! Gălăţeanul care, la doar 31 de ani, conduce prima afacere românească din America premiată cu această distincţie, este convins că CV-ul este o modalitate învechită şi irelevantă de angajare, aşa că şi-a format o echipă de 50 de oameni extrem de talentaţi, care trăiesc în toate colţurile lumii - Zimbabwe, Belgia, România, Singapore, India şi Argentina - angajaţi în funcţie de potenţialul lor, în urma testelor pe care le-au luat!

România, promovată la mii de kilometri

Chiar dacă mii de kilometri îi despart de România, gălăţenii n-au uitat de unde au plecat şi încearcă să-şi promoveze patria şi în ţara în care s-au integrat pe deplin. Iată doar câteva exemple.

Pe 1 Decembrie 2018, în premieră, drapelul României a fost arborat oficial în Ţara Galilor datorită unei gălăţence, Diana Stroia, consul onorific al ţării noastre în Wales. Festivităţile au continuat la Lord Mayor’s Mansion Cardiff - reşedinţa lordului primar al oraşului Cardiff, cu un concert de muzică clasică românească susţinut de violonista Adriana Cristea şi de pianista Mina Beldimănescu, expoziţia „Semne Cusute”, prezentarea proiectul de pictură „Bucovina - Ţara Galilor 2019” şi colinde creştine româneşti, cântate de copii şi tineri români stabiliţi în Ţara Galilor.

Şefă de proiect Diaspora TV Switzerland, Camelia Ştefania Capraru, gălăţeancă de origine, prezintă ştirile pentru românii din Elveţia şi realizează emisiuni culturale.

În 2018, Sala Carroccio, din cadrul Primăriei Generale a Romei a găzduit primul eveniment organizat de o asociaţie românească: lansarea cărţii autobiografice „Paşii Vieţii” - lecţie de viaţă a unei femei căreia soarta nu i-a dat altă alegere decât să fie puternică. Aceasta este gălăţeanca Anna (Anita) Nuţu, preşedinta şi fondatoarea Asociaţiei „Arte e Curiosità… e non solo”.

Fascinată încă din adolescenţă de cultura arabă, Elena Albohaisi, absolventă de studii economice şi juridice, a ales, din dragoste, să trăiască în Fâşia Gaza şi a reuşit să se integreze în comunitate. Colaboratoare a Sallam Center for Languages din Gaza - o adevărată şcoală multilingvă cu o tradiţie de 50 de ani, Elena nu ezită să poarte rochia tradiţională palestiniană, asortată cu o înflorată basma românească.

S-au întors acasă

Nu trebuie uitate poveştile gălăţenilor care, în 2018 au revenit acasă. Unii de tot, alţii pentru a celebra evenimente importante sau pentru a dovedi ce lucruri excepţionale sunt capabili să facă.

Mihăiţă Buţurcă, de profesie sudor naval, a descoperit apicultura în Italia şi, în urmă cu doi ani, s-a reîntors acasă, la Tîrgu Bujor, unde a pus în practică tot ce a învăţat. Şi-a deschis o mică afacere apicolă, căreia nu i-a dat numele lui, ci pe al locului în care s-a născut - Apicultură Miere Dealu Bujorului.

Gălăţeanca Medea Felina, finalistă la Românii au Talent, a venit din Italia în România ca să-şi facă nunta cu alesul inimii, un brăilean căruia i-a dăruit, deja, o fiică. Visul tinerei familii este să se întoarcă definitiv în România.

Din cauza unui grav handicap cu care s-a născut, gălăţeanul Marian Başa nu şi-a putut folosi niciodată mâinile. Dar asta nu l-a împiedicat să înveţe să scrie, să picteze şi să gătească, folosindu-şi picioarele. Marian Başa, artist plastic şi speaker motivaţional pentru persoanele cu dizabilităţi din Barcelona, a oferit o uluitoare lecţie de viaţă la "Chefi la Cuţite".

Un concept de răcire a roboţilor care operează pe suprafaţa planetei Venus, unde temperaturile ajung la 460 de grade Celsius, era, în primăvara anului 2018, cea mai nouă propunere de contract primită de gălăţeanul Călin Tarău, de la NASA JPL. Pasionat de trenuleţe electrice, dr. ing. Călin Tarău, absolvent şi fost lector al Facultăţii de Mecanică - specializarea Nave, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, creează tehnologii pentru controlul termic al sateliţilor, roboţilor planetari şi al unor nave spaţiale, fiind unul dintre contractorii preferaţi de NASA. Despre toate acestea le-a povestit studenţilor doctoranzi şi foştilor colegi, în cadrul conferinţei cu tema "Spacecraft thermal control".

Citit 5409 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2019 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.