O nouă surpare la Elice - Se reia traficul de coşmar din ultimii doi ani?
Foto: Foto: Sorin Pană

O nouă surpare la Elice - Se reia traficul de coşmar din ultimii doi ani?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Banda întâi de mers dinspre Pescarul spre hotel Vega a fost împrejmuită exact vizavi de monumetul de la Elice, asfaltul din zonă fiind surpat. Moment bun pentru a ne reaminti că în ultimii doi ani, s-a circulat normal în zonă numai câteva luni. În rest, cele două mari avarii suferite de colectorul vechi de peste 100 de ani - pe 14 februarie 2010    şi pe 15 iunie 2011 - au provocat devierea circulaţiei în zonă şi congestionarea traficului rutier.

Vestea bună este că remedierea va fi făcută pe banii societăţii Vega, căci vorbim de o lucrare ISPA în garanţie până în decembrie 2012. Vestea proastă este că încă nu se ştie cât va dura lucrarea de refacere şi nici măcar care este cauza care a condus la surparea asfaltului. Abia luni, Vega va decoperta asfaltul pentru a vedea care este cauza avariei, a spus directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru.

Reamintim că din cele 74 de milioane de euro,  valoarea totală a proiectului ISPA (desfăşurat în perioada 2004-2011), circa 40 de milioane de euro au fost investite în reabilitarea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, realizate de consorţiul româno-portughez Vega ’93 - Soares da Costa - MonteAdriano.

Citit 3074 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 19:11

18 comentarii

 • postat de sorinacio gl.
  Duminică, 11 Martie 2012 20:15
  mai bine faceati pod peste zona cu pricina. va ajungea mai ieftin. si ca sa scoateti investitia mai repede , bagati si bariere si vreo patru cotete de taxare de-alea ca la pod la giurgeni deservite de niste politisti locali mai dolofani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de culi
  Duminică, 11 Martie 2012 13:10
  Cred ca proiectantul lucrarii a terminat "studiile ingineresti" la avicola SIVITA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Duminică, 11 Martie 2012 12:23
  De parca nu s-au mai executat atatea zeci de lucrari de reparatii, la tot felul de colectoare si conducte magistrale, prin orasul asta. Da, dar s-au executat in anii in care daca dadeai "buleala" venea baiatul de la Secu' si te intreba de sanatate sau erai chemat sa explici situatia d-lui Prim Secretar...
  0
  0
  Raportează
 • postat de nobila casta
  Duminică, 11 Martie 2012 09:10
  Incapatinat! ! Incapatinat dar hotarit, primarul ne- a atras inca din anii trecuti atentia, ca nu se va lasa dus din mandat pina nu termina programele ISPA. Acu nu-i vorba ca de tinut de cuvint s-a tinut. Ce conteaza ca intre timp "a terminat" si termoficarea si cultura si curatenia din acest oras.
  Vazindu-i incapatinarea demna de cartea recordurilor din Dobrogea , bunul Dumnezeu , i-a aratat de trei ori succesiv , ca trebuie sa puna punct acestei stari de lucru. Punctul s-a materializat de fiecare data sub forma unor gauroaie in zona zero a falezei, tratate vitejeste de capul urbei cu nepasare si complicitate la prostiile celor din primarie sau de la Apa Canal. In mod sigur, zilele urmatoare, o sa apara in zona Superman - Ciumacenco ,care pentru linistea noastra il va scutura de inca o "mantuiala", pe patronul Vega- i!!!!! Ori va dori sa-si puna halatul , sa-si ia trusa micului dentist si cu forte proprii , sa curete sa obtureze si sa plombeze groapa punct dar si mandatul sefului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de M.Stroila
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 20:52
  Multumesc Traveler! Atentie Kris! Adevarul e ca nu-mi plac exhibitionistii sau histrionii care,intre doua sieste, trancanesc patimas si cu rautate despre lucruri care le blocheaza aparatului de gandire .Si in principiu, cred ca e stupid sa palavragesti despre o rana despre care nu sti cum se poate inchide.Ma surprinde neplacut nepasarea cu care privesti pacatul.Am scris ca inginer de specialitate cu determinarea de a ma implica.Pentru ca,iata constat ca asediem lasitatea de a sti cat sti.In noi se desfasoara o drama complicata, in care se intalnesc strigatul cu tacerea, elanul cu nimicul. Vad ca ai numai certitudini nicio pica de indoiala.Nu realizezi ca la erijarea in slujba adevarului,orice minciuna este o virtute.Cat priveste primarul i l pretuiesc sincer pentru lucrurile bune pe care le-a facut si care le depaseste cu foarte mult pe cele rele.Realitatea ingrijoratoare este a inginerilor ,a specialistilor.Nu ma aventurez in alte consideratii.Daca am zis ce- am scris am facut-o pentru a sublinia inca o data ce mare e gradina lui DUMNEZEU.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cucu
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 13:25
  In galati nu exista DNA? prea multi bani s-au scurs in groapa aceea de la elice . cine sparge gasca?

  vrem sa stim cu cat se prelungeste contractul de garantie pentru ca iata ca nu prea si-au facut corect treaba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de valy.t
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 12:41
  asta e culmea nesimtirii.......asta denota faptul ca autoritatitile si toti cei care se ocupa de aceste probleme sunt incopetente.....ca se bag bani de 3 ori in acelasi lucru......interesele sunt la putere.....numai nenorociti......ramai fara cuvinte......tre' sa devii nesimtit si sa nu-ti mai pese de nimic, insa cand te gandesti ca cetatenii contribuie la aceste cheltuieli te apuca nervii....
  0
  0
  Raportează
 • postat de aura
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 10:28
  garantie pe naiba, asta asa de ochii lumii ca vin alegerile si ca sa nu fuga si bruma de alegatori pe care-i are Ciumi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 09:14
  Deci se poate si cu garantie, cu toate ca termenul e cam scurt pana la sfarsitul lui 2012!
  Dar sper ca aceasta garantie, nu inseamna de fapt, 2 rabe de pamant si un pospai de asfalt aruncat cu lopata din remorca, astfel ca imediat dupa ce da dezghetul in ian=feb 2013 lucrarea sa arate ca dupa razboi, si bineinteles nemaibeneficiind de garantie, o sa ramana asa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 09:07
  Sa vedem cu cine o sa remedieze lucrarea, jumatate din angajatii Vega au fost dati afara in primavara asta, la cine a ramas sigur o sa se mai surpe strada si in viitor
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 08:32
  Nicolae si Ciumi la puscarie. Si repede ca altfel ingroapa tot orasul. Cred ca si de data asta vor spune ca nu e aceeasi groapa si vor mai cheltui niste bani din buzunarul nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 08:31
  Nicolae si Ciumi la puscarie. Si repede ca altfel ingroapa tot orasul. Cred ca si de data asta vor spune ca nu e aceeasi groapa si vor mai cheltui niste bani din buzunarul nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kris
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 08:16
  Lasa-ne bah inginere, canta la alta masa, impreuna cu mumia de primar meritati ingropati
  0
  0
  Raportează
 • postat de Traveler
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 03:10
  Bravo Domnului Inginer Mihai Stroila. Explicatie perfecta. Pacat ca nu va ajunge pe masa celor care au impresia ca stiu ce trebuie facut. Incepind cu eroarea umana si terminind cu "compresarea" finantelor ptr. lucrare, ca sa nu mai spun ce este intre cele doua, exista toate ingredientele necesare ca aceasta problema sa persiste de inca 3-4 ori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ady
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 02:09
  sunteti VARZA!cei mai incompetenti din toata tara!primarie de nepoti obositi! v ati batut joc de orasul asta!la ivas e decopertat,pe faleaza se surpa iar si de abia a fost asfaltat,orasul e plin de gropi!o s ava treziti intr o zi cu o grenada in primarie
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghost
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 00:29
  Treaba facuta de mantuiala pentru ca sa se ia banii.
  Contracte date pe ochi frumosi ca de, trebuia ca domnii din primarie sa faca rost de bani pentru campania electorala.
  LA fel a fost si in zona reprezentantei Skoda (Ivas), s-a decopertat de 2-3 ori pana acum.
  Vine iarasi vara si in acea zona o sa fie iarasi praf, zgomot, mizerie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ing. Mihai Stroila
  Vineri, 09 Martie 2012 23:53
  Pentru DUMNEZEU ne facem de ras. Studiile, expertiza factorilor cauzali ce stau la baza avariilor repetate ocolesc realitatea.Motivatia cu nivelul ridicat al Dunarii,cu volumul de evacuare al apelor uzate prea mare , cu vechimea colectorului sau ca inaltimea stratului de acoperire ar fi prea mare sunt ridicole.Pacat de specialisti ce participa la astfel de complicitati. Nu pricep ca atunci cand profesionalismul si etica simpla sunt incalcate se razbuna.Arhanghelii astia fara carte nu indraznesc sa indrazneasca.Treaba proasta este ca ei au inceput sa creada in minciuna si cu adevarul nu mai poti sa-i convingi si se plictisesc voit,vai ce pacat,sa fie credinciosi realitatii si de aici sa porneasca refacerea. Cauza principala a repetatelor avarii este eroarea umana, urmata de neglijenta si alegerea tehnologiilor de remediere nepotrivite:costisitoare cu deranjarea patului de fundare si a stabilitatii aliniamentului.Eroarea umana consta in lovirea mecanica a colectorului (caderi de greutate si de la inaltime pe colector sa cu cupa utilejelor de sapare)in timpul lucrarilor din apropiere .Iar solutia trebuia sa se rezume la imbinarea cu manson din otel trecut peste colector in zona avariata.O astfel de avarie s-a petrecut la sfarsitul anilor '70 intre biserica si scoala 26 si s-a remediat intr-o zi si o noapte si nu a mai recidivat nici pana astazi.Trebuie stiut ca acest colector ,ca de fapt multe altele din acea vreme, este supra dimensionat astfel calculul hidraulic cel al incarcarilor,eforturilor si deformatiilor transversale au fost supradimensionate de la1,5 pana la 10 ori pentru stratul de acoperire.Dar cum aceasta constructie este foarte veche in timp au disparut documentatiile de executie initiale de asemenea si cartile de executie intocmite ulterior.In astfel de situatii se apeleaza la elementul OM si anume la memoria si experienta muncitorilor a mesterilor si a inginerilor care au lucrat la asa avarii s-au a locuitorilor din zona.Nu ne cade nasul. Apoi batranii dau valoare trecutului intrucat nu mai cred in prezentul nostru si nici in viitor.Pacat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Geo 20
  Vineri, 09 Martie 2012 22:19
  Ce noroc pe capu' nostru ca avem lucrare in " garantie "....Alte firma va rog la licitatie. Se poate ?!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.