Cum NU ne promovăm oraşul. Nu există suveniruri din Galaţi

Cum NU ne promovăm oraşul. Nu există suveniruri din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele trecute, profesoara Mihaela Popa a venit la redacţie cu o întrebare: de unde ar putea cumpăra pliante, ilustrate sau orice fel de suvenir cu Galaţiul pentru întâlnirea cu foştii colegi de facultate cărora doreşte să le ofere o amintire de suflet?

Să recunoaştem, nu o dată ne-am aflat, fiecare, în situaţia de a trebui să oferim cuiva un suvenir cu Galaţiul şi de a nu găsi nimic reprezentativ. Aşa că ne-am documentat pentru a-i oferi atât doamnei Popa, cât şi dumneavoastră, cititorilor, mai multe variante.

La Muzeul de Artă Vizuală se găsesc ilustrate cu reproduceri (foarte frumoase, de altfel), ale unor lucrări din patrimoniul instituţiei, la preţul de 1 leu bucata; calendare cu reproduceri (11 lei) şi cataloage de expoziţii, la preţuri între un leu şi 35 de lei. 

De la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii puteţi cumpăra seturi de 14 cărţi poştale (FOTO) cu imagini din Grădina Botanică, Grădina Zoo de la Gârboavele, Acvariumul, Planetariumul, Observatorul Astronomic -  la preţul de 20 de lei setul, magneţi cu clădirea Complexului sau Planetariumul (5 lei bucata), dar şi pliante cu expoziţiile deschise în cadrul complexului (2 lei).

La Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie, puteţi găsi 18 ilustrate la preţul de 0,7 lei bucata reprezentând bunuri muzeistice din patrimoniul instituţiei (FOTO 2), dar şi pliante şi cataloage de expoziţii (2 lei – 2,5 lei), cartea „Monumente religioase din municipiul Galaţi”, a profesorului Corneliu Stoica (2,5 lei), dar şi valoroasa „Istorie a oraşului Galaţi de la origini până la 1918”, a regretatului Paul Păltănea (65 lei, două volume), CD-ul „Ştefan cel Mare şi Sfânt – poliptic istoric”, 1504-2004 (50 lei), Revista „Danubius” şi multe altele.

Însă la niciuna dintre instituţiile de cultură amintite ilustratele nu înfăţişează imagini din Galaţi, ci au legătură strict cu specificul muzeului respectiv.

Cercul vicios al neîntâmplării

Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, deşi editează periodic nişte cărţi poştale de excepţie, în tiraj de câte 2.000 de exemplare, nu le poate comercializa.

A existat un acord prin care instituţia urma să colaboreze cu Poşta Română, pentru distribuirea acestora, însă demersurile celor de la Centrul Cultural au rămas fără finalitate, totul pierzându-se, probabil, în hăţişul legislativ care descurajează astfel de iniţiative.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional nu are fonduri pentru aşa ceva, iar Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” are un proiect în derulare, însă în momentul de faţă nu le poate oferi doritorilor nimic concret.

Primăria şi Consiliul Judeţului, singurele instituţii care deţin albume ale Galaţiului, CD-uri şi alte materiale promoţionale, nu le pot nici ele comercializa, însă le oferă gratuit delegaţiilor din străinătate şi din ţară care  vizitează oraşul. Gălăţenii şi vizitatorii „neoficiali” ai Galaţiului nu au însă acces la ele.  

Bine, bine, veţi spune, dar o ilustrată cu Galaţiul chiar nu putem cumpăra de nicăieri? Salvarea vine de la Librăria „Costache Negri”, unde se găsesc două variante, după modelul ilustratelor cu 4 sau 5 imagini – înfăţişând Biserica Greacă, Teatrul Dramatic, Muzeul de Artă Vizuală, Elicea, Biserica Precista, Şantierul Naval etc., la preţul de 0,65 lei bucata.

Atenţie, însă: librăria „C.Negri” nu mai este pe strada Domnească, lângă fostul Cinema „Republica”, ci s-a mutat la parterul blocului Paltin 1, scara 2, în Mazepa, în spatele Bisericii Precista.

La o altă librărie dintre puţinele care au supravieţuit în Galaţi, „Lumina”, momentan nu se mai găsesc astfel de ilustrate: „Noi le-am putea comercializa”, spune Costina Muşat, „însă nu avem de unde să le luăm. Pentru că mulţi oameni nici nu mai au noţiunea de librărie”, constată, cu amărăciune, un om care a rămas fidel cărţilor toată viaţa.

Aşadar, dacă doriţi să cumpăraţi pliante sau ilustrate cu Galaţiul, e mai greu decât aţi putea crede. Şi asta în condiţiile în care toată lumea are idei, proiecte, pe alocuri şi fonduri, însă întotdeauna intervine câte o chichiţă legislativă care face ca drumul de la intenţie la materializarea ei să fie cât se poate de anevoios.

Foto: Florin Matei, Angela Ribinciuc

Citit 2445 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.