Şcoli modernizate şi închise

Şcoli modernizate şi închise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deja trei şcoli gimnaziale din Drăguşeni stau nefolosite, deşi s-au investit fonduri publice în ele * În acest timp, elevii fac naveta, zilnic, pe kilometri întregi * La toamnă, reforma va atinge şi Şcoala de Arte şi Meserii din Drăguşeni, dar şi şcoala cu tradiţie din Adam *

Când stai în spatele unui birou şi semnezi deciziile pentru „eficientizarea activităţii” este destul de greu să ai imaginea de ansamblu a efectelor acestor decizii. Nu poţi decât să faci statistică, să calculezi, să scazi şi să aduni şi apoi să iei hotărârea.

Starea şcolilor din Drăguşeni este exemplu perfect. Într-un fel sau altul, niciuna dintre cele 7 şcoli ale comunei nu a rămas neatinsă de reformele şcolare ale ultimilor ani.

Din păcate, însă, „croitoraşul” care a reuşit să dea peste cap cele 7 şcoli nu poate fi clasificat ca fiind unul „viteaz”, căci nu este nimic eroic în a pune pe drumuri elevi de 7-8 ani sau a condiţiona gradul de educaţie de banii pe care îi au (sau nu) părinţii în buzunare, pentru a le pune în traistă un pacheţel şi pentru a le cumpăra haine care să reziste la navetă.  

Trei şcoli desfiinţate, elevi puşi pe drumuri şi bani publici abandonaţi

În vara lui 2009, Inspectoratul Şcolar General Galaţi a decis desfiinţarea a 26 de şcoli gimnaziale din judeţul Galaţi, unităţi în care se ţineau cursuri simultane pentru elevii de la clasa I până la a IV-a. Decizia de desfiinţare a şcolilor a fost luată în urma unor calcule reci.

Nimeni nu a socotit însă disconfortul psihic al unui copil, care se trezeşte, zilnic, cu două ore înainte de a începe orele, doar pentru a avea timp să ajungă în  alt sat, căci şcoala din satul său a fost închisă.      

Printre cele 26 de şcoli gimnaziale închise au fost şi cele din trei sate ale Drăguşenilor: Ghingheşti, Ştieţeşti şi Nicopole.

„De anul şcolar trecut, şcoala din Ghingheşti a fost închisă, iar elevii vin la şcoala din  Drăguşeni. Cei din Ştieţeşti se duc la şcoala din Căuieşti, iar cei din Nicopole se duc la Fundeanu. Între Ghingheşti şi Drăguşeni sunt 6-7 kilometri, de la Ştiţeşti la Căuieşti sunt 12-13 km, iar de la Nicopole elevii vin cam 6 km până la Fundeanu”.

„Faceţi dumneavoastră un calcul economic despre câţi bani s-au cheltuit cu transportul elevilor, în urma desfiinţării acestor şcoli. Şi ce v-am spus se referă la elevii din clasele I-IV, pentru că  dintr-a V-a oricum nu mai învaţă în satele lor, ci tot aşa, fac naveta”, spune primarul comunei, Iancu Muntianu.

Mai mult, şcolile desfiinţate sunt „la parametrii celor din oraş, căci în perioada 2004-2008 s-au reabilitat 6 şcoli: Drăguşeni, Adam, Ştieţeşti, Căuieşti, Fundeanu şi Nicopole. Tot în aceeaşi perioadă s-au mai construit o şcoală nouă, la Ghingheşti, şi trei grădiniţe, câte una în Drăguşeni, Fundeanu şi Căuieşti. Plus mobilier, calculatoare…”, mai spune primarul.

Nicopole, bătălie pierdută pentru şcoală

Până la şcoala din Nicopole (FOTO 1), desfiinţată în 2010, ne-a condus Mirela, o fetiţă de 11 ani. A pedalat pe bicicletă, deplasându-se mai uşor decât maşina redacţiei prin hârtoapele uliţelor abia acoperite cu ceva piatră de râu.

„Eu învăţ la Fundeanu, că am trecut a V-a. Cei care sunt în clasa I şi până într-a IV-a, merg, ca şi mine, până la Fundeanu, că aici şcoala s-a închis. Eu am noroc, pentru că am orele după-amiaza”, ne şopteşte, timidă, fetiţa. Are noroc, deoarece pentru a ajunge la timp la ore, în satul vecin, elevii din cursul de dimineaţă se scoală din pat cu cel puţin 2 ore înainte.

Ne-o confirmă Mihaela, o fetiţă de 9 ani care locuieşte într-o casă dărăpănată, în Nicopole, chiar vizavi de şcoala frumoasă, modernă, care stă acum nefolosită. „E destul de lung drumul, mai ales iarna”, ne spune fetiţa, însă cu naivitatea vârstei nu ia asta ca pe un inconvenient.

Urmează restructurări la şcolile din Drăguşeni şi Adam

Comasarea celor trei şcoli gimnaziale nu este totul. „Din toamnă, se desfiinţează clasele a IX-a şi a X-a de la Şcoala de Arte şi Meserii din Drăguşeni. Nu ştiu ce se va întâmpla cu elevii, că erau câte două clase din fiecare. Hai, nu erau chiar 200 de elevi, dar pe aproape”.

„Unde se vor duce toţi aceşti elevi, căci până la Bârlad sunt 33 de km, iar până la Tecuci, 43 de km. Părinţii lor nu au bani să le plătească naveta, să înveţe carte pe acolo şi, atunci, mă întreb: nu vor abandona copiii aceştia şcoala? Şi ce se va alege din ei? Nu va creşte infracţionalitatea? Ăsta este rezultatul reformei în învăţământ”, spune, nemulţumit, primarul Iancu Muntianu.

Tot din toamnă, se va retrage personalitatea juridică a şcolii din satul Adam.

Ce spun autorităţile?

„Şcoala de Arte şi Meserii din Drăguşeni se va desfiinţa, precum toate aceste şcoli din ţară, este reforma începută de doamna Andronescu… Cei care au terminat clasa a IX-a şi trec a X-a vor continua la Drăguşeni, decizia îi va afecta pe cei care au terminat a VIII-a”.

„Se încearcă însă găsirea unor soluţii: cursurile teoretice să se ţină tot la Drăguşeni, urmând ca laboratoarele şi atelierele să se ţină la Tg. Bujor, la liceu. Trebuie văzut cum se va putea rezolva problema transportului elevilor, întrucât microbuzele şcolare se pot folosi până la clasa a VIII-a”, a declarat Onuţ Atanasiu, inspector general adjunct.

Cât priveşte retragerea de personalitate juridică a şcolii din Adam, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă a confirmat, motivând: „Şcoala nu îndeplineşte condiţia privind numărul de elevi, neavând un minim de 250”.

Citit 1298 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.