Recviem pentru fratele Vieru

Recviem pentru fratele Vieru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A apărut numărul 2 din „Axis libri”, semn că revista Bibliotecii „V. A. Urechia” este o întreprindere serioasă, ce-şi asumă la modul cert un viitor şi un renume.

Publicaţia se deschide cu editorialul profesorului Ilie Zanfir, directorul instituţiei, cu titlul „Tradiţie şi Reformă” şi se continuă cu articole de specialitate ale bibliotecarilor.

Iată câteva dintre ele: „Relaţia cu Publicul la Biblioteca V. A. Urechia”, de Florina Diaconeasa, „Porţi de acces: achiziţia şi completarea”, de Titina - Maricica  Dediu, „Publicaţiile periodice – surse importante de informaţii pentru utilizatori”, de Vioeta Moraru,  „Sala de lectură, locul ideal pentru documentare, cercetare şi recreere”, de Silvia Matei,  „Secţia Împrumut la Domiciliu pentru Adulţi”, de Violeta Opaiţ, „Catalogul electronic OPAC”, de Catrina Căluin, „Sistemele automatizate: de la TinLib la TinRead”, de Cătălina Ciomaga, „Carte românească veche (1508 – 1830)”, de Valentina Oneţ.

Urmează, apoi, în economia revistei, prezenţa „externilor”. Ni se oferă  interviul „Nedelcu Oprea – o viaţă în slujba cărţii”, realizat de Ghiţă Nazare, „Dansul lui Zorba”, de Th. Parapiru, sau „150 de metri de piliculă”, proză de Nicolae Bacalbaşa.

Putem citi poezie cu Florina Zaharia şi Aurel Stancu.

Mai remarcăm  cronica la recenta carte a lui Teodor Parapiru, „Grancariciu, satul global”, semnată de Ivan Ivlampie sau „Arta teologiei la Heidegger”, de Sergiu Tofan.

La arte plastice, Cristian Paul Bedivan semnează „Despre creşterea şi descreşterea imaginii”. Interesante notiţele lui Paul Sân-Petru despre alungarea Cantacuzinilor din Băleni.

Avem şi „150 de ani de la Unirea Principatelor”, articol semnat de Cristian-Dragoş Căldăraru, precum şi „82 de ani de şcoală superioară (şi peste 50 de ani gălăţeană) de ştiinţa alimentelor şi tehnică piscicolă”, de Virgil Guruianu.

Constantin Frosin oferă traduceri în limba franceză din Mihai Eminescu şi Marin Sorescu.

Nu este neglijată religia, preotul Eugen Drăgoi publicând „Darul sfinţilor capadocieni”, şi nici politica, reprezentată de  europarlamentarul Adriana Silvia Ţicău.

La evocări, Letiţia Buruiană scrie despre Paul Păltănea, iar, despre Lică Rugină, Adi Secară semnează „Scriitorul, la vremea lui…”.

Revista se termină, împlinindu-se, cu Grigore Vieru. Acad. Mihai Cimpoi semnează „Grigore Vieru: carte de învăţătură”, iar Viorel Dinescu „Recviem pentru fratele Grigore”.

Citit 951 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.