Ciorbă de perișoare cu ciuperci

Ciorbă de perișoare cu ciuperci
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente: 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 felie de țelină, 1/2 ardei capia, 1/2 ardei gras verde, 100 grame de varză tocată, 1 ceapă galbenă, 4 căței de usturoi, 1 roșie mare, ulei de floarea-soarelui pentru călit, sare, piper, cimbru. Ingrediente pentru perișoare: 400 grame de ciuperci, 6 linguri de făină albă, oregano, pătrunjel tocat, sare, piper.

Preparare: Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumează, la nevoie. Ciupercile se curăță de pielițe și de filamente, se spală și se fierb timp de 10 minute, în apă cu sare. După acest interval, se strecoară și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă complet de apă. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt. Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc cu celelalte legume. Varza se spală și se toacă mărunt, apoi se adaugă în tigaie, la călit, cu ceapa, usturoiul și ardeii. Se spală roșia, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se pune în tigaie, la călit, cu celelalte legume. Se lasă tigaia la foc mic, până ce legumele se pătrund și scade puțin lichidul lăsat de roșie. Când rădăcinoasele din oală sunt aproape fierte, se adaugă legumele călite, se completează cu apă caldă și se lasă ciorba la foc mic, până ce sunt gata perișoarele.

Pentru perișoare, se tapotează ciupercile cu prosoape de bucătărie, pentru a absorbi apa în exces, după care se toacă fin, cu blenderul. Ciupercilor tocate li se adaugă sare, piper, oregano, pătrunjel tocat și făină. Se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare, și apoi se formează perișoare. Se oprește focul de la aragaz, se pun perișoarele în ciorbă și se fierb, la foc mic, până ce se ridică la suprafață. Atunci se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru și se presară pătrunjel tocat. Se ia oala de pe foc, se pune capacul, iar ciorba este servită după ce "se odihnește" timp de 10 minute.

Secrete culinare ale bucătarilor

Pentru a găti de "te lingi pe degete", este nevoie să respectăm, uneori, câteva trucuri culese de la bucătari, păstrate cu sfințenie în caietul bunicii și transmise din generație în generație. Iată câteva secrete pentru perișoarele cu ciuperci, care, respectate ad litteram, dau mâncărurilor gust delicios.

1.Nu căliți mult legumele, ca să nu se ardă și să devină amare. Înmuiați-le la foc mic și în ulei suficient, până ce devin transparente.

2.Pentru perișoare, tocați fin ciupercile, după ce ați absorbit apa de prisos din ele. Dacă vor fi apoase, va trebui să adăugați mai multă făină, ceea ce le-ar face mai puțin bune și mai tari.

3.Fierbeți perișoarele la foc mic, ca să nu se destrame, până ce se ridică la suprafață.

4.Serviți ciorba după ce "s-a odihnit", cu capacul pus pe oală, timp de 10 minute.

 

Citit 663 ori Ultima modificare Joi, 07 Decembrie 2023 13:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.