Galaţiul devine CAPITALA EUROPEANĂ a muzicii ROCK (PROGRAM)

Galaţiul devine CAPITALA EUROPEANĂ a muzicii ROCK (PROGRAM)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În perioada 17-19 iunie, vor concerta pe stadionul "Dunărea" nu mai puţin de 15 trupe din România, dar şi din şapte state riverane Dunării


Galaţiul devine timp de trei zile capitala europeană a muzicii rock. Pe 17, 18 şi 19 iunie, pe stadionul "Dunărea", se va desfăşura a treia ediţie a Danube Rock Festival, eveniment aşteptat cu sufletul la gură de fanii acestui gen de muzică din oraş, dar şi din ţară. Vor concerta nu mai puţin de 15 trupe din România, dar şi din ţări europene şi dunărene.

Capete de afiş sunt şi alte grupuri care au mii de fani în România şi nu numai: Pasărea Rock, Alternosfera, Zdob şi Zdub, Lună Amară, Bucovina. Vor evolua, de asemenea, trupe româneşti mai tinere, dar cu priză la public: Fameless, Dirty Shirt, Fried Friend, dar şi Platonic Band, fondată de gălăţeanul Nicu Patoi, unul dintre cei mai buni chitarişti din România. De peste hotare vor veni Siluet (Bulgaria), Ozone Mama (Ungaria), Nord (Croaţia), Pan Bay Bastards (Austria), Repetitor (Serbia).

Prezentator va fi Dan Helciug, solistul de la „Spitalul de urgenţă”.

Bilete pentru toate buzunarele

Festivalul este organizat de Teatrul Muzical „N. Leonard” din Galaţi, în colaborare cu Fundaţia Culturală Phoenix şi, bineînţeles, Primăria  Galaţi.

Din acest motiv, biletele sunt pentru toate buzunarele - 21,6 lei preţ întreg şi 10,4 lei cu reducere pentru elevi şi studenţi şi grupuri mai mari de 20 de persoane în toate cele trei seri. Un abonament pentru toate cele trei zile costă 33 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi procurate şi de la casa de bilete a Teatrului Muzical în fiecare zi, între orele 8,30 şi 16,00, dar şi direct de la intrarea pe stadion, în toate cele trei seri de festival.

Fără băuturi „la pachet”

Pentru a evita înghesuiala, accesul pe stadion se va face începând cu ora 17,00, concertele urmând să înceapă la ora 18,00. Recitalurile trupelor vor dura între 30 şi 90 de minute fiecare, în funcţie de importanţa artiştilor şi de reacţia publicului.

Având în vedere durata îndelungată a concertelor, organizatorii au pregătit standuri cu apă, răcoritoare, cafea, îngheţată, bere şi produse alimentare, precum şi un număr suficient de toalete ecologice.

„Nu va fi permis accesul cu cuţite, arme, artificii, substanţe periculoase, obiecte contondente. Organizatorii roagă publicul să nu vină cu băuturi din afară, având posibilitatea de a le achiziţiona la spectacol”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Programul complet al festivalului

Organizatorii au definitivat şi programul festivalului pentru cele trei seri. Astfel, vineri, 17 iunie, în prima seară de festival, vor cânta Fameless, Siluet (Bulgaria), Luna Amară, Ozone Mama (Ungaria) şi Pasărea Rock, formată din o parte din membrii formaţiei Phoenix. 

Sâmbătă, 18 iunie, Rock la Dunăre va continua cu Dirty Shirt, Spitalul de Urgenţă, Nord (Croaţia), Pann Bay Bastards (Austria) şi Alternosfera din Republica Moldova.

Duminică, 19 iunie, în ultima seară, ne vor încânta Fried Friend, Platonic Band (în care evoluează la chitară nepreţuitul nostru gălăţean Nicu Patoi), Repetitor (Serbia), Bucovina şi Zdob şi Zdub.

Alternosfera - cea mai bună trupă de rock alternativ

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar două persoane din formula iniţială, Marcel Bostan - voce şi clape şi Marin Nicoară - chitară, clape. Alături de ei, pe scenă, la Galaţi, vor urca şi Sergiu Aladin - chitară, clape, Eugen Berdea - percuţie şi Serghei Krasnov - bass.

În primii ani, formaţia îşi caută tematica şi stilul, experimentează cu diverse instrumente, acumulează experienţă şi înregistrează primele demo-uri. Primul album "Oraşul 511" a fost lansat în mai 2005, iar denumirea albumului provine de la garajul nr. 511, unde formaţia îşi avea sala de repetiţie. Albumul include piesa “Wamintirile”, care a „invadat” posturile de radio şi televiziune din România.

Doi ani mai tarziu, Alternosfera lansează "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică". Prin acest album Alternosfera pune punct perioadei romantismului liric în creaţia sa, iar în toamna lui 2008 lansează EP-ul "Flori din groapa Marianelor".

Din 2012, până în 2015, trupa a lucrat la un triptic - "ePIsodia" - care cuprinde albumele "Virgula", "ePIzodia" şi "Haosoleum".

Alternosfera practică un metal alternativ melodic, cu clapa care "duce" toată melodia. Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, având însă şi conotaţii sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unică în momentul de faţă pe piaţa muzicală basarabeană, contextul lor de influenţe variind de la anii '80 la grunge-ul Seattle-ului anilor '90. Vocea lui Marcel Bostan este bogată ca inflexiuni, având şi o linie lirică dezvoltată şi exersată, cât şi puterea de a "urca" foarte mult. Melodicitatea lor specifică este dată şi de faptul că majoritatea pieselor au "lead"-ul de pian clasic.

Formaţia a obţinut în 2015, pentru al doilea an consecutiv, premiul Best Romanian Alternative Rock Band, în cadrul concursului organizat de către site-ul de rock nr. 1 din România – Metalhead.

Pasărea Rock, renăscută din legendara trupă Phoenix

Cele câteva apariţii ca „supergrup” ale lui Baniciu, Kappl şi Ţăndarică au fost bine primite de public, încât în 2014, din cenuşa grupului Pasărea Phoenix, aceştia fondează Pasărea Rock, formulă în care au susţinut deja nenumărate concerte.

Baniciu, Kappl şi Lipan au deschis concertul Deep Puple (Cluj-Napoca), în 2013, au participat la Festivalul Folk You, ediţiile Vama Veche şi Bucureşti, la spectacolul „Centenar Maria Tănase” şi au susţinut un concert la Târgu Mureş.

Mircea Baniciu este vocea inconfundabilă a Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu ai celui mai titrat album rock românesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan Țăndarică - spiritul viu şi energia ritmului dezlănţuit. Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, însă involuntar şi irezistibil s-au simţit atraşi de formula care i-a consacrat.

Proiectul Pasărea Rock are următoarea componență: Mircea Baniciu - solist vocal, chitară; Josef Kappl - chitară bass, voce; Ovidiu Lipan Țăndărică - tobe, percuție; colaboratori: Sorin Voinea - clape, voce; Nicu Patoi - chitare.

Zdob şi Zdub bat toba din 1994

În anul 1994 s-a fondat formaţia Zdob şi Zdub, grup de hardcore şi folclor românesc şi moldovenesc, stiluri îmbinate de membrii trupei într-un mod original, care, în spectacolele live, fac publicul să încingă adevărate hore şi să petreacă până după bis. Componenţa formaţiei este Roman Iagupov - voce,  Mihai Gincu - bass chitară, Sveatoslav Starus - chitară, Andrei Cebotari - tobe, Valeriu Mazilu - trompetă, cimpoi, Victor Dandeş - trombon şi instrumente populare.

Băieţii de la Zdob şi Zdub au avut onoarea să cânte în deschiderea concertelor susţinute de multe formaţii cu renume mondial, cum ar fi Rage Against the Machine sau Red Hot Chili Peppers.

Pe lângă festivaluri, muzica trupei Zdob şi Zdub a putut fi ascultată şi apreciată în cadrul unor concursuri precum Eurovision, unde în 2005 a ocupat locul al şaselea, dar şi la televiziuni, având apariţii pe scena de la MTV Europe. Premiaţi au fost, de asemenea, şi de unele reviste şi posturi de radio.

Trupa a marcat 18 ani de la înfiinţare printr-un album produs în Germania, „Basta Mafia!”, în limba engleză, pentru care au lansat apoi şi o variantă în limba română.

Tupa Bucovina, între folk şi rock

Bucovina este o formaţie de folk metal tradiţional din România, care s-a înfiinţat în 2000, la Iaşi, avându-i în componenţă pe Crivăţ şi pe fostul basist Harbard. La scurt timp, bateristul iniţial a fost înlocuit de Mishu, care de atunci a devenit un membru permanent al formaţiei.

După ce Harbard a părăsit trupa, Bucovina a intrat într-o perioadă de pauză, generată şi de implicarea lui Crivăţ şi Mishu într-un nou proiect deathgrind intitulat Vena Cavă.

În 2005, Bucovina se întoarce pe scena metal şi este întâmpinată cu entuziasm de fanii genurilor folk, viking şi pagan al metalului. La bass îl cooptează pe brazilianul Paolo Cito, care s-a mutat în România. Ulterior, acesta decide să părăsească trupa şi să se stabilească în Suedia. Primul album Bucovina este deja compus, alături de Paolo Cito. Albumul de debut a fost bine receptat de către public, formaţia lansând apoi un al doilea material discografic, în 2010 - "Duh" - mai bine ancorat în muzica folk tradiţională, având şi un concept teoretic şi muzical mai puternic. În 2013, Bucovina lansează albumul "Sub stele", pentru ca în 2015 să revină în atenţia publicului cu noutăţi discografice, "Nestrămutat" fiind ultimul lor album. 

Florin Tibu (Chivăţ) la chitară şi vocal, Bogdan Luparu la chitară şi voce, Bogdan Mihu („Vifor”) la percuţie şi Jorge Augusto Coan la chitară bass vor cânta şi încânta publicul gălăţean cu piese devenite hit-uri: „Valea Plângerii”, „Şoim în văzduh”, „Bucovina, inima mea” sau „Ultima iarnă” (piesă de pe noul album).

Luna Amară, cenzurată la TV

Luna Amară este o formaţie de muzică rock, originară din Cluj-Napoca şi fondată în 1999 sub numele de Tanagra Noise de către Nick Fagadar (voce, chitară), Gheorghe Farcaş (chitară bass). La scurt timp, alţi artişti au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta (interpretată de Mihnea Blidariu).

Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000. În 2004 are loc lansarea primului album, "Asfalt", care reuneşte piese rodate în cinci ani de concerte live, fiind considerat "un album dureros, incitant, incomod, o palmă peste obrazul prostiei tihnite".

În acelaşi an, trupa apare pe prima pagină a mai multor cotidiene naţionale, datorită unor probleme de cenzură ivite la Cluj, Bacău şi Alba-Iulia, dar şi datorită unei interpretări pline de semnificaţii politice la Stufstock Vama Veche, în direct la TVR1. În 2005 şi 2007, Luna Amară participă pentru prima oară la Sziget Festival din Budapesta. Alte albume care le-au adus o mulţime de fani în toată ţara sunt "Loc lipsă" (2006), "Don't Let Zour Dreams Fall Asleep" (2008), "Pietre în alb" (2011), "Live la Conti" (2014).

Dirty Shirt, o apariţie originală

Dirty Shirt au câştigat finala Wacken Battle Romania şi s-au clasat pe locul al doilea în Germania, la cel mai mare festival de metal din Europa - Wacken Open Air. Trupa este considerată una din cele mai originale apariţii pe scena rock din România, combinând stiluri diferite: pe o bază metal-industrial-hardcore se adaugă elemente preluate din folclorul românesc, funk, electro, progressive. Versurile formaţiei sunt în diverse limbi.

Fameless, din ce în ce mai faimoasă

Fameless este o formaţie românească de rock, formată în martie 2015 la Timişoara, de către Tiberiu Albu, câştigătorul concursului Vocea României, de la ProTV, în 2014. Deşi foarte tânără, trupa are deja lansate două single-uri: "Show Me How to Live" şi "For the Love of God". Trupa are la activ numeroase concerte, dar şi apariţii TV şi la radio.

Citit 18335 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.

Infractori găsiți și încarcerați la Galați

Trei persoane care se sustrăgeau executării pedepselor pe care le primiseră în urma comiterii unor f ...

Liderii PSD Galați, apel la statul român pentru salvarea Combinatului

Liderii politici ai Partidului Social Democrat - filiala Galați au publicat, vineri, 4 iulie, o scri ...

Salariații Casei de Pensii Galați au oprit spontan lucrul. Noi proteste împotriva Guvernului

A fost protest spontan, vineri, și la Casa Județeană de Pensii (CJP) Galați. Aproape 30 de salariați ...

Liberty a repornit Laminorul de Tablă Groasă

Combinatul siderurgic Liberty Galați a anunțat, vineri, repornirea Laminorului de Tablă Groasă (LTG) ...

Noi exerciții militare în poligonul Smârdan

Instituția Prefectului - Județul Galați anunță că, în perioada 7 iulie - 2 august 2025, Poligonul Ce ...

„Regina nopţii”, selectată la Festivalul Naţional de Teatru

Spectacolul „Regina nopţii”, al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, a fost selectat în Fes ...

Contrabandă cu freon la Oancea

Poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea efectuează cercetări în privinţa unui ...

Direcția Județeană de Mediu trage un semnal de alarmă

În plină campanie de recoltare a cerealelor păioase, Direcția Județeană de Mediu Galați avertizează ...

Cum se renovează cu bani europeni pe strada Eroilor (FOTO)

De-atâta muncă susţinută a picat răsturnat panoul european, iar cel de şantier a dispărut cu totul! ...

CAPACITĂȚI DE PRODUCERE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE DE ENERGIE PENTRU CONSUM PROPRIU ÎN COMUNA COSMEȘTI, JUDEȚUL GALAȚI

24.06.2025 COMUNICAT DE PRESĂprivind începerea proiectului Beneficiar: Comuna Cosmești, județul Ga ...

19,5 milioane de lei pentru modernizarea Colegiului „Costache Negri”

Consolidare, eficientizare energetică, reabilitare şi modernizare - acestea sunt planurile Primăriei ...

Spectaculosul pod peste Siret, aproape de finalizare (FOTO)

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis, sâmbătă, imagini cu podul peste râul Siret, ...

Angajări pe bandă rulantă la Primăria Galaţi

Primăria Galaţi a mai lansat trei concursuri de recrutare pe lângă cele pe care le derulează deja, ş ...

Unde ajung banii încasaţi de Primăria Galaţi din vânzările de terenuri. Întrebări şi suspiciuni în şedinţa Consiliului Local

Venituri de 573.349 de euro, adică 2.849.544 de lei, atât a calculat consilierul local PNL Eduard Ci ...

Cărțile electronice de identitate, disponibile și pentru gălățeni

Noile documente care conțin un cip ce va permite accesul la 11 servicii digitale le sunt acum dispon ...

Cu ce important oraş spaniol se „înfrăţeşte” Galaţiul

Primăria municipiului Galaţi a cheltuit, recent, 9.000 de lei fără TVA pentru trei bilete de avion p ...

NATO înființează în România un hub pentru livrări militare

Un nou centru NATO pentru coordonarea livrărilor militare către Ucraina este în pregătire pe teritor ...

Șeful adjunct al Marinei ruse a fost ucis într-un atac ucrainean

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul șefului Marinei ruse, care a condus, de asemenea, o brigadă ...

Armata rusă își accelerează înaintarea în Ucraina

Armata rusă a realizat în iunie cele mai mari progrese ale sale pe teritoriul ucrainean după luna no ...

Danemarca extinde recrutarea militară și la femei

Parlamentul danez a adoptat o reformă care extinde sistemul de recrutare militară prin tragere la so ...

Cireșele - beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Cireșele, fructele de sezon care aduc savoare începutului de vară, nu sunt doar un desert natural pe ...

Băuturile răcoritoare pot pune în pericol sănătatea copiilor mici

Pe fondul temperaturilor ridicate și al consumului crescut de băuturi răcoritoare, Agenția pentru St ...

Licitaţie pentru un centru integrat de îngrijiri paliative la Galaţi

Până pe 1 iulie 2025, Consiliul Judeţean Galaţi aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi construirea ...

Sprijin emoțional și medical pentru bolnavii de cancer. Peste 17.000 de pacienți în Galaţi

Un program unic în România, dedicat pacienților oncologici din întreaga țară, a fost lansat oficial ...

Scenariu sumbru pentru Combinat: ANAF, aproape să bage Liberty în faliment. INTERVIU cu Remus Borza, președintele EuroInsol

Cu numai două zile înainte de 5 iulie, data-limită până la care Tribunalul Galați ar trebui să omolo ...

Noi proteste gălăţene la Fisc și Statistică, urmează Casa de Pensii

„Nu noi! Nu doar noi! Nu tot noi!” este mottoul sub care salariații Direcției Județene de Statistică ...

Legea prevenției trebuie să sprijine mediul de afaceri, nu să fie o formalitate

Creșterea taxelor fără o analiză atentă inhibă consumul și generează efecte de bumerang asupra buget ...

Mai mulți bani scoşi din buzunar de cei care au credite

Posibilitatea creșterii impozitului pe cifra de afaceri în sectorul bancar de la 2% la 4%, parte a p ...

Stejarii debutează în turneul sud-american. Din sportul gălăţean

RUGBY. Echipa naţională de rugby a României are programate trei meciuri de pregătire în cadrul unui ...

Probleme financiare majore în prima ligă de handbal feminin

Abia promovată în prima ligă de handbal feminin, formaţia CSM Galați are de trecut peste provocările ...

Galațiul - județ cu trei echipe de fotbal în Liga a III-a

Galațiul a fost numit, mai mereu, orașul dintre ape sau orașul siderurgiștilor. Iată însă că Galațiu ...

Cantonament comun la „Dacia”. Din sportul gălăţean

TENIS. Clubul Dacia Galaţi va organiza, în curând, un cantonament interesant. Grupe de câte cinci sp ...

Acuzații de defăimare la nivel înalt, la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Judecătoria Galați a pus punct unui proces deschis în urmă cu un an și jumătate de fostul președinte ...

CATEDRA. Dunărea, văzută prin ochii copiilor din Tecuci

Ziua Dunării nu a trecut neobservată în rândul celor mai mici membri ai comunității. Preșcolarii din ...

Ștefan Purice, gimnazistul de 10 al Galațiului. Singura medie maximă la Evaluarea Națională, la Școala Nr. 28

După afișarea rezultatelor inițiale la Evaluarea Națională 2025, judeţul Galați se mândrește cu o me ...

Andrei Toma, elevul-performer din Braniștea. Rezultate foarte bune la Evaluarea Națională şi în mediul rural

Chiar dacă a fost elev în mediul rural, la Branistea, Andrei Toma a demonstrat, prin rezultatele deo ...

Arcașii din Galați, la Hîdîrlezul tătarilor din Dobrogea (FOTO)

Într-o iurtă tătărească, în miros de suberek și kavurma, printre dansuri, cântece și jocuri tradițio ...

Galaţiul de Lumină a mărturisit: „Hristos a Înviat!”– „Adevărat a Înviat!” (FOTO şi VIDEO)

Mai luminat ca în această noapte n-a fost de multă vreme Galaţiul. Luminat de miile de lumânări şi c ...

Oraș cu pretenții, dar fără WC-uri. Modern pe hârtie, primitiv la ”nevoie”

Galațiul, un oraș care se mândrește cu spitale digitale, pubele inteligente și chiar cu tehnologii i ...

Magnolii înflorite și pavaj spart. Centrul Galațiului, din nou în șantier (FOTO)

Cu siguranță merită să admirați magnoliile înflorite din zona Spicu - Romarta! Doar că va trebui să ...

Mandate europene în trei sate gălăţene, pentru „tunuri” de jumătate de milion de euro

Șapte bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, din județul Galați, sunt vizați de o anchetă ...

Oamenii au făcut posibilă repatrierea gălățeanului Dragoș Chirilă

Mobilizarea masivă a oamenilor impresionați de drama gălățeanului care a murit la numai 30 de ani în ...

Gălățeanul Dragoș Chirilă, greu de repatriat din cauza banilor. Va salva şapte vieţi

La numai 30 de ani, Dragoș Chirilă, un gălățean plecat în Marea Britanie ca să-și facă un rost alătu ...

Diaspora votează! Câţi români şi-au ales deja preşedintele

Potrivit datelor înregistrate în timp real, până sâmbătă, la ora 11,00, nu mai puţin de 270.809 de c ...

Care este legătura Apostolului moţilor cu eparhia Dunării de Jos

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit recent o slujbă de pomen ...

O sută de familii cer insistent un loc de joacă pentru copiii lor (FOTO)

„Loc de joacă închis urmare a deciziei Tribunalului Galați, în vederea demontării echipamentelor”, a ...

Școala de vară U3A - o punte între generații și regiuni

Cultura, tradițiile și spiritul comunitar se regăsesc, vara aceasta, într-un program educațional ded ...

Noi bilete de tratament balnear prin Casa de Pensii Galaţi

Pentru seria a IX-a de tratament balnear din acest an, Casei Județene de Pensii (CJP) Galați i s-a r ...

Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”

Medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din acest an, Rareș Andrei Neculau, elev în cl ...

Teatrul „Nae Leonard”, invitat să susțină un concert de gală în Lagună. Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul ICR Veneția

Aflându-se în importanta poziţie de director al Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, prof. ...

SPOT ON la „Viața liberă”: actrița Oana Mogoș - dovada că în Vadul Ungurului se naște succesul (VIDEO)

Nominalizată la Premiile UNITER 2025 pentru cea mai bună actriță în rol principal, Oana Mogoș a fost ...

Monica Măciuceanu, ProFa care dă VOCES Galațiului. „Hodorock Pop Song Simfonic” (VIDEO)

Datorită ei, vocile copiilor și ale tinerilor din Galați răsună spectaculos de fiecare dată. Și nu d ...

Se caută donatori de sânge. O învățătoare are nevoie urgentă de ajutor

O învățătoare din Galați, care se află internată în secția de ginecologie a Spitalului Județean, are ...

Două familii cu 11 membri, fără acoperiș de Paște. Pompierii i-au salvat și au strâns bani (FOTO)

Drama prin care trec cele două familii din Galați, lovite crunt de pierderea caselor la începutul să ...

O familie din Galați s-a trezit cu casa în cap după o explozie în vecini

Un început mai negru nu putea avea Săptămâna Mare pentru o familie din Galați, care luni, 14 aprilie ...

În lupta cu cancerul, Gheorghiță are din nou nevoie de noi

Șerban Gheorghiță, gălățeanul bolnav de cancer pentru care „Viața liberă” a făcut apel la ajutorul c ...

„Templul interior” al sculptorului Liviu Bumbu, la Muzeul de Artă Vizuală

Muzeul de Artă Vizuală găzduiește în aceste zile expoziția „Templul interior” a sculptorului Liviu B ...

Vernisajul „Salonului de vară”. Carnet cultural

 Expoziţii Muzeul de Artă Vizuală - Expoziţia "Templul Interior", cu lucrări ale sculptorului Liviu ...

Cenaclul „Noduri şi Semne, la Festivalul „Poezia - port la Dunăre”

Așa cum observa unul dintre invitații prestigioși, poetul craiovean Mihai Firică (proaspăt laureat a ...

Salonul de vară al plasticienilor gălăţeni

Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Galați invită publicul gălăţean iubitor de frumos ...

Cine și de ce defrișează malul gălăţean al Dunării. Răspunsuri ale Primăriei Galați

Un proiect în valoare de 981.000 de euro, conform planului de afaceri, ar trebui să se materializeze ...

Defrișări pe malul Dunării, la Galați. O lucrare cu multe semne de întrebare și controverse (FOTO)

Poate că nu este cel mai inspirat titlu pe care le-am fi putut găsi, dar reflectă cel mai bine reali ...

Ancheta accidentului mortal din Gara Galați, finalizată după doi ani de la tragedie

La aproape doi ani de când a avut loc accidentul feroviar din Gara CFR Galați, în urma căruia ceferi ...

Cum s-a jucat „alba-neagra” cu borduri, pe strada Domnească. Odiseea granitului istoric din centrul orașului (FOTO)

Mai întâi s-au scos bordurile vechi, din granit, și s-au montat altele noi, din compozit. Apoi au fo ...

Galaţiul se împrumută iarăşi la Exim Banca Românească: 150 de milioane de lei pentru 30 de investiţii

Cu 16 voturi favorabile, aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să negocieze și ...

Cine a reprezentat Galaţiul în străinătate şi cu ce scop. Deplasări externe la Primăria Galaţi, în 2024

Franţa, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Olanda, Grecia, Croaţia, ...

Companiile la care a tras banul public în 2024. TOP 10 al marilor câștigătoare de contracte cu Primăria Galaţi

Tramvaie noi, autobuze electrice noi, mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale pentru u ...

Gafe, gogomănii, golănii şi ţepe, în Galaţiul anului 2024 (FOTO)

Am avut de toate pe parcursul anului 2024: gafe, gogomănii, golănii, țepe…! Ca la fiecare început de ...

Stațiuni românești care și-au pierdut turiștii (foto)

Stațiunea Vidra din județul Vâlcea, unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă, sa ...

Zeci de turiști salvați de salvamontiști

Salvamontiştii au anunţat, duminică, că în ultimele 24 de ore au primit 39 de apeluri prin care li s ...

Noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, gata de Crăciun

Lucrările la noul "Hotel de gheaţă" de la Bâlea Lac, cel de-al 18-lea, au început deja, având în ved ...

Iertat de pușcărie după ce vrut să arunce în aer trei oameni

Individul care în primăvara anului trecut a comis un atac violent asupra gospodăriei unui vecin, în ...

Ceremonie de onoare la Academia de Ştiinţe Juridice din România

Vineri, 4 iulie, Academia de Ştiinţe Juridice din România organizează un eveniment de gală, ceremoni ...

Ziua Polițistului de Penitenciare, sărbătorită la Galați

Penitenciarul Galați a marcat, săptămâna trecută, Ziua Polițistului de Penitenciare printr-un evenim ...

Preotul acuzat de viol a scăpat de arest

Tribunalul Galați a admis contestația preotului cercetat pentru viol și, după o amânare de patru zil ...

Testare și informare în cadrul unei campanii pentru prevenirea consumului de alcool

Direcția de Sănătate Publică Galați, prin Compartimentul Promovarea Sănătății, a derulat, în lunile ...

Multe cărți noi, la biblioteca din Slobozia Conachi

Biblioteca Comunală Slobozia Conachi și-a îmbogățit semnificativ colecțiile, oferind acum locuitoril ...

Fost consilier local în Corod, găsit în incompatibilitate

Costel Negruţ, fost consilier local în comuna Corod, judeţul Galaţi, a fost găsit în incompatibilita ...

Salubrizarea, irigațiile și protecția împotriva inundațiilor - priorități pentru Galați

La Prefectura Județului Galați a avut loc recent ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia au ...

NUMAI AICI (aşteptare... picior peste picior)

Motto: „de când aşteaptă să te-ntorci acasă,/ stă numai la fereastră, negreşit...!.../ a vrut să ple ...

DOMNUL (în) ALB (elegie în alb)

Domnule-(n) Alb, fii blând şi milostiv,/respectă-ţi Jurământul de onoare,nu vezi câtă nădejde-n juru ...

ÎNAINTE de CAPĂT (...dincolo... dincoace...)

Cred că trebuie să mă opresc înainte de a trecede capătul acestui Sens!Ce sens are să trec dincolo d ...

AUTOGRAF (dictatura de la miezul nopţii)

În sus, în jos, aşa, oriunde mergi/ după atunci(uri)... sau după acum(uri), te rog să fii atentă şi ...

IACĂTĂ!!!

Tocmai de atunci, când cele două clopote ale schitului Zimbru se aprindeau şi se stingeau în dangăte ...

SCRISOARE DESCHISĂ... la TIMP

Bună dimineaţa, bună ziua, bună seara!... Mă numesc Divina Tragedia şi număr 2025 de ani... după H, ...

BĂTRÂNA UITATĂ (II)

Şi tot aşa, în fiecare zi, bătrâna din ziarul de ieri se duce în păduricea din sus, se întoarce acas ...

BĂTRÂNA UITATĂ (I)

Bătrână, scundă, costelivă, cu bocanci mari... trece dinspre casă înspre pădurice, în fiecare dimine ...

Filmul zilei la tv

„Ziua Independenței” SUA (1996), acţiune, SF, thrillerPro TV, sâmbătă, 5 iulie, ora 20.00Cu: Jeff G ...

Remember. Walter Gropius (1883-1969)

Arhitectul și pedagogul german Walter Gropius s-a născut pe 18 mai 1883, la Berlin. Este considerat ...

Pandișpan cu căpșuni, o reţetă simplă cu multe moduri de preparare

Pandișpanul este considerat una dintre primele prăjituri pentru care nu se folosește drojdie. Numel ...

„Frittata” persană kuku sabzi, cu multe verdeţuri

Dacă s-ar face o paralelă între acest fel de mâncare vegetarian și drobul de Paște, pentru că amândo ...

Sex și psihologie după divorț. Reguli pentru reușita la „a doua șansă”

Ai o nouă relaţie după divorţ? Ceea ce-i împărtăşeşti noului tău partener din culisele experienţelor ...

Ce să faci dacă te înțeapă o albină

Sezonul cald aduce nu doar zile însorite și momente petrecute în natură, ci și riscul înțepăturilor ...

Ce trebuie să ştim despre împerecherea câinilor. Şcoala iubitorilor de animale

Împerecherea la câinii de companie este un subiect controversat. În principiu, câinii care nu sunt d ...

Sucul de roșii - elixirul verii pentru hidratare

În căutarea unei băuturi răcoritoare, sănătoase și cu multiple beneficii, sucul de roșii este o aleg ...