MAGAZIN - Viaţa Liberă Galaţi
Remember. Traian Tr. Lalescu (1920-1976)
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 15 Octombrie 2023
Poetul Traian Tr. Lalescu, fiul matematicianului Traian Lalescu, s-a născut, la Bucureşti, pe 10 martie 1920. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi studii de Drept la Universitatea din Bucureşti. A debutat cu versuri în revista "Vlăstarul", a liceului. A colaborat de-a lungul vieţii la periodicele vremii, precum: "Viaţa românească",…
Mici secrete din bucătărie
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
1. Cu cât carnea va fi mai săracă în grăsimi, cu atât va avea mai multe proteine.2. Creierul are o valoare alimentară comparabilă cu cea a gălbenușului de ou.3. Ficatul are cel mai mare conținut de proteine, fier și vitamine.4. Pentru ca ouăle să nu se spargă, adaugă puțină sare…
Alimentele care ne ajută să facem față stresului cotidian
Scris de Ovidiu Amălinei Duminică, 15 Octombrie 2023
Stresul, că ne place sau nu, face parte din viața noastră. Dar la fel ca în cazul bolilor cronice, în momentul în care suntem stresați pentru o perioadă prea mare de timp, stresul poate să fie dăunător, atât pentru sănătatea psihică, dar și pentru cea fizică. Mai ales că atunci…
Cupa Lycurgus, nanotehnologie din Roma antică
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
Deși măsoară doar 15,9 cm pe 13,2 cm, Cupa Lycurgus a fost descrisă drept cel mai spectaculos pahar al perioadei sale, singurul exemplu complet cunoscut de vas de diatret roman Aflată la British Museum, frumoasa piesă este unul dintre cele mai interesante obiecte supraviețuitoare din epoca romană. Cupa Lycurgus este…
Tartă cu dovleac și nuci
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
Ingrediente: pentru aluat tartă: 200 g făină, un praf de sare, 115 g unt nesărat, la temperatura camerei, 50 g zahăr, 1 ou;pentru umplutură: 150 g miez de nucă, 1/4 linguriță de sare, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1/4 coajă de lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 45 g unt,…
Fructele - bune și sănătoase, dar nu în exces
Scris de Ovidiu Amălinei Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
E sezonul fructelor, dar ele trebuie consumate cu moderație, ne spune nutriționistul Mihaela Bilic”Struguri, prune, mere și gutui… este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin…
Salată de legume coapte
Scris de R.C. Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Toamna se numără... borcanele de zacuscă, murături și alte conservăreli. Iar rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Iată cum să pregătești acasă un preparat gustos și potrivit pentru orice masăIngrediente: 1 dovlecel, 3 vinete mici, 1/2 conopidă, 250 g roșii cherry, 2-3 ardei grași galbeni, 2-3 ardei…
Oameni de seamă. Ştefan Pascu, specialist în istoria Evului Mediu
Scris de Virgil Guruianu Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Istoricul Ştefan Pascu s-a născut pe 14 octombrie 1914, în localitatea Apahida, din judeţul Cluj. A urmat studii superioare la Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj. În anii 1940-1942, a fost membru al Şcolii Române din Roma. În 1942, a absolvit Şcoala de Paleografie, Diplomatică şi Arhivistică de pe…
Cum poți scăpa de răul de mișcare
Scris de Ovidiu Amălinei Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Răul de mișcare este o problemă comună și poate fi ameliorat sau prevenit în mod natural. Iată câteva remedii naturiste care pot ajuta, potrivit Healthline:Ghimbir: Consumul de ghimbir poate reduce simptomele de rău de mișcare. Poți încerca să consumi ceai de ghimbir sau capsule cu ghimbir.Menta: Poate ajuta la calmarea…
Supă-cremă de dovleac
Scris de Ramona Cotârleț Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Ingrediente: 1 kg miez dovleac plăcintar, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1/4 țelină, 1 ceapă, 2 linguri ulei de măsline, 200 ml smântână, sare, piperPreparare: Se curăță dovleacul și se taie. Între timp, se curăță ceapa, țelina, păstârnacul și morcovii. Ceapa se taie în bucăți mai mari, restul legumelor se taie…
Remember. Jean Cocteau (1889-1963)
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 13 Octombrie 2023
Scriitorul și regizorul Jean Cocteau s-a născut pe 5 iulie 1889, la Maisons Laffitte (Seine-et-Oise), un orășel de lângă Paris. În anul 1900, a fost înscris la o școală particulară, de unde a fost exmatriculat în 1904. În 1908, s-a împrietenit cu Edouard de Max, actor în mare vogă, care…
Oameni de seamă. Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru din Marea Britanie
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 13 Octombrie 2023
Politiciana britanică Margaret Hilda Thatcher s-a născut la Grantham, pe 13 octombrie 1925.A primit o bursă pentru a studia chimia la Oxford, unde a obținut licența și masterul. La începutul anilor 1950, a început să studieze Dreptul. În 1946, a fost președinta Asociației Studenților Conservatori de la Oxford. A lucrat…
Remember. Rene Lacoste (1904-1996)
Scris de Virgil Guruianu Joi, 12 Octombrie 2023
Rene Lacoste, tenismen şi producător de vestimentaţie sportivă, s-a născut pe 2 iulie 1904, la Paris. Ca sportiv s-a remarcat prin jocul metodic prin care încerca să reziste mai mult decât adversarul. A dominat tenisul francez în anii 1920-1930, câştigând şapte titluri de Grand Slam la simplu: Marea Britanie (1925,…
Oameni de seamă. Edgar Allan Poe, precursor al literaturii moderne
Scris de Virgil Guruianu Joi, 12 Octombrie 2023
Scriitorul american Edgar Allan Poe s-a născut la Boston, pe 19 ianuarie 1809, într-o familie de actori. A urmat primele clase elementare în Anglia, trecând şi prin şcoala condusă de dr. John Bransby, pe care o va descrie în nuvela sa cu elemente autobiografice "William Wilson". Şi-a continuat apoi studiile…
Remember. Henry J. Heinz (1844-1919)
Scris de Virgil Guruianu Miercuri, 11 Octombrie 2023
Omul de afaceri Henry John Heinz s-a născut pe 11 octombrie 1844, la Pittsburg, Pennsylvania. În copilărie, l-a ajutat pe tatăl său să construiască spații de depozitare pentru legumele marinate făcute de mama sa. Încă din tinerețe a dovedit o pasiune pentru comerț, încercând să vândă conservele mamei sale. La…
140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș
Scris de Virgil Guruianu Miercuri, 11 Octombrie 2023
În anul 1873, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen începe înălțarea Castelului Peleș, la Sinaia, după planurile arhitectului de școală germană Wilhelm von Doderer. După anul 1876, șantierul i-a fost încredințat lui Johannes Schultz.Inaugurarea oficială a Castelului Peleș a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar construcția a fost continuată cu transformări…
Remember. Herbert Ross (1927-2001)
Scris de Virgil Guruianu Marți, 10 Octombrie 2023
Herbert Ross, regizor și coregraf, s-a născut pe 13 mai 1927, în Brooklyn, New York. Și-a început cariera ca dansator și coregraf pentru American Ballet Theater. În anii 1950, a început să facă coregrafia pentru diverse filme, printre care ”Carmen Jones”, ”The Young Ones”, ”Dr. Dolittle”, ”Funny Girl”. A debutat…
Oameni de seamă. Harold Pinter, dramaturg laureat Nobel
Scris de Virgil Guruianu Marți, 10 Octombrie 2023
Dramaturgul britanic Harold Pinter s-a născut la Londra, pe 10 octombrie 1930. A început să scrie poezie pentru reviste, încă din adolescenţă. A studiat actoria la Academia Regală de Artă Dramatică şi la Şcoala Centrală de Dramaturgie, studii abandonate pentru a urma cariera de actor. Şi-a petrecut câţiva ani interpretând…
Remember. Camille Saint-Saens (1835-1921)
Scris de Virgil Guruianu Luni, 09 Octombrie 2023
Camille Saint-Saens s-a născut la Paris, pe 9 octombrie 1835. S-a remarcat ca pianist, compozitor, organist, dirijor și critic muzical. Cunoscând notele înainte de a învăța să citească, la vârsta de 5 ani compunea prima sa piesă, iar la 10 ani a susținut primul recital. Din acel moment nu va…
Oameni de seamă. Adrian Pintea, actorul care a impresionat prin profunzimea interpretării
Scris de Virgil Guruianu Luni, 09 Octombrie 2023
Adrian Pintea s-a născut în localitatea Beiuş, judeţul Bihor, pe 9 octombrie 1954. A absolvit, în 1979, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică; din 1990, devine profesor la același institut, în prezent Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. În 2002 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în domeniul teatrului, cu teza…
Când e momentul să o lași mai ușor cu cafeaua
Scris de Ovidiu Amălinei Duminică, 08 Octombrie 2023
Ai observat că dacă nu bei cafea într-o dimineață, deși ești obișnuit să îți începi mereu ziua cu o ceașcă plină, te doare capul? Ei bine, află că da, abținerea de la cofeină, în special dacă ești obișnuit cu consumul regulat de cafea, poate cauza dureri de cap sau alte…
Compot de struguri
Scris de Raluca Ichim Duminică, 08 Octombrie 2023
Ingrediente: 300 g boabe de struguri (depinde de mărime și de cum se așază în borcan), 2-3 cuișoare, 30 grame zahăr, circa 200 ml apă. Preparare: Strugurii se spală și se lasă la scurs. Cel mai bine este să cufundați ciorchinii de struguri în apă rece și să-i lăsați măcar…
Remember. Hans Stille (1876-1966)
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 08 Octombrie 2023
Geologul și paleontologul Hans Stille s-a născut pe 8 octombrie 1876, în Hanovra, unde a urmat studiile primare. A studiat geologia la Universitatea din Gottingen. După terminarea studiilor postuniversitare, a lucrat o perioadă la Institutul Geologic Prusac ca geolog cartografier, apoi a fost profesor de geologie la Universitatea din Gottingen…
Prăjitura Greta Garbo
Scris de Raluca Ichim Sâmbătă, 07 Octombrie 2023
Se pare că numele acestei prăjituri a fost dat de cofetarul Emil Gerbeaud, după ce a fost vizitat la cofetărie de celebra actriță Greta Garbo. Din acest motiv, unii cunosc prăjitura sub denumirea de Jerbo, altii de Greta Garbo. Cafeneaua există și astăzi în Budapesta.Ingrediente: pentru foi: 500 grame făină,…
