CAMPANII VLG - Viaţa Liberă Galaţi

Să insultăm în limba română corectă. Confuzie

Scris de Marți, 10 Septembrie 2024
Una dintre greșelile frecvente de exprimare în limba română este folosirea defectuoasă a adjectivului “patetic” Motivul principal este chiulul de la orele de limbă și literatură română, în scoala gimnazială. Motivul secundar ar putea fi vizionarea în exces a filmelor americane (sau britanice).Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, adjectivul patetic…

Bulan/giu. Etimologii chiznovatice

Scris de Duminică, 14 Iulie 2024
O grămadă de cuvinte țigănești "colorează" vocabularul limbii române Mișto, nasol, baftă, ciordeală, puradel, baragladină, gagiu, mardei etc., extrem de des folosite în limbajul curent. Substantivul și familia lui de cuvinte care m-au frapat cel mai tare au rădăcina rromani în bulan.Să vedem care sunt sensurile:- bulan (1) - baston…

Căpșuni: pluralul defect. Sărmana limbă română

Scris de Sâmbătă, 06 Iulie 2024
Am avut odată un seminar cu studenții gălățeni la jurnalism. Ca să-mi fac o idee despre cine îmi stă în față și cum trebuie să abordez lucrul cu ei pe viitor, am dat o testare scurtă: am scris pe tablă cinci cuvinte și i-am rugat să alcătuiască o notă sau…

„A freca menta”. Semantică

Scris de Vineri, 05 Iulie 2024
Menta este o plantă aromatică cu proprietăți medicinale. Mirosul frunzelor de mentă este foarte puternic, înțepător, ușor de recunoscut, inconfundabil. Nimic nu se aseamănă cu mirosul frunzelor de mentă.În folclorul românesc există expresia "a freca menta", care descrie lenea, comoditatea, "lălăiala".Se pare că originea acestei expresii îşi are rădăcinile în…

Moaș-ta pe gheață! Semantică

Scris de Vineri, 28 Iunie 2024
Conform Dicționarului explicativ al limbii române, o "moașă" este o asistentă medicală cu pregătire specială sau o femeie cu experiență care asistă femeile la naștere În trecutul nu foarte îndepărtat, în satele izolate ale României, se întâmpla frecvent ca prima care ar fi putut veni în ajutorul unei viitoare mame,…

Caserolă/canțarolă. Etimologii chiznovatice

Scris de Joi, 27 Iunie 2024
În toate piețele găsești bilete cu preț pe care scrie, spre exemplu, „Cireșe/căpșuni/afine/mure N lei canțarola”.Ca un adevărat titrat în litere, care a trecut cu brio printr-un curs de lingvistică comparată, m-am întrebat întotdeauna ce dreaq or fi alea „canțarole”?!Pe vremea când eram eu copil, tata pleca la serviciu pe…

Mucalit și Fortuit. Sărmana limbă română

Scris de Marți, 25 Iunie 2024
Am auzit de mai multe ori, la oameni cu oarecare pretenții, folosirea celor două cuvinte doar în baza asemănării fonetice, însă cu sensuri total diferite față de cele adevărate Îmi spunea cineva „Nu-l iau cu mine în excursii pe cumnată-meu pentru că nu mă înțeleg deloc cu mucalitu’ ăsta: nu…

„Secretul lui Polichinelle”. Semantică

Scris de Miercuri, 19 Iunie 2024
Expresia "secretul lui Polichinelle" își are originea în teatrul francez tradițional de marionete, începând cu improvizaţiile de tip "commedia dell'arte" din secolul al XVI-lea și continuând cu spectacolele de teatru de păpuși din secolul al XVII-lea, care au captivat publicul francez de-a lungul timpului.Polichinelle este un personaj comic, dar și…

Etimologii chiznovatice. Loază

Scris de Sâmbătă, 25 Mai 2024
Geniul miștocăresc al lui Caragiale, în „Pedagog de școală nouă”, al cărui erou negativ este dascălul Chicoș Rostoganu, este ridicat la un alt nivel (desigur, superior) de către Florin Piersic, într-un text antologic referitor la „metoda educațională intuitivă”.Este pregnant modul în care dascălul i se adresează elevului cu posibilități mintale…

Alegerea imposibilă: “Între Scylla și Caribda”

Scris de Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024
Uneori, pe parcursul vieții, ne putem afla în ipostaza de a lua decizii dificile, fără a avea nicio garanție că vom obține exact ceea ce ne-am dorit sau că totul va decurge conform planului nostru, cu un final fericit.Expresia "a fi între Scylla și Caribda" (Charybdis) descrie situația în care…

„A-și da arama pe față”. Semantică

Scris de Vineri, 15 Decembrie 2023
Prea v-ați arătat arama, sfâșiind această țară,/ Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară (Mihai Eminescu - Scrisoarea a III-a) În Evul Mediu, unele monede erau fabricate din aur sau din argint. Evident, cu cât era mai prețios metalul din care era bătută moneda, cu atât era mai valoroasă.Conform…

"Să ai o zi bună" - amabilitate sau ofensă?

Scris de Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023
În ultimii ani, nu doar în comunicarea prin viu grai, dar mai ales în mediul virtual, pe rețelele de socializare, am observat din ce în ce mai frecvent modificarea forțată a unei banale formule de politețe, de salut: “bună ziua!” Este o expresie comună, pe care majoritatea dintre noi o…

Etimologii chiznovatice. Putoare

Scris de Luni, 25 Septembrie 2023
Substantivul are un sens-rădăcină ale cărui sinonime sunt iz, duhoare, miasmă, împuțiciuneDin cauză că unii oameni emanau (fie așa erau percepute olfactiv trupurile ori gurile lor, fie din cauza neprieteniei cu apa) mirosuri de nesuportat, putoare s-a transformat în calificativ: „Ești o putoare de om!”Mergând mai departe cu gândirea sa…

Etimologii chiznovatice. CashCaval

Scris de Miercuri, 30 August 2023
Cașcavalul este o brânză galbenă fină maturată, adesea în formă de roată, produsă, în general, din lapte de oaie. Există două etimologii acceptate pentru acest substantiv.Prima vine din latină, unde caseus înseamnă brânză, iar caballus înseamnă cal; potrivit acestei teorii, legătura cu calul este aceea că burdufurile pline cu brânză…

Săraca limbă română. Trăiască pifteaua!

Scris de Marți, 22 August 2023
Omul de rând, fără o educație solidă, se exprimă în general după cum îi vine la gură; am mai dat, într-un articol anterior, câteva exemple grăitoare: autorizație de construcție vs de construire, balastru vs balast etc. Exemple sunt cu sutele, dar azi ne vom ocupa doar de două cuvinte, ambele…

Etimologii chiznovatice. Cum s-au transformat cârnații în mici

Scris de Sâmbătă, 19 August 2023
Cârnat: DEX – produs alimentar preparat din carne tocată și condimente, introduse în intestine de animal sau într-un înveliș din material sintetic (din lat. carnacius, produs din carne). Mic: DEX - Fel de mâncare din carne tocată, de forma unor cârnăciori, condimentați și fripți direct pe grătar; mititel. Originea celor…

Etimologii chiznovatice. A tăbărî, tabără

Scris de Sâmbătă, 12 August 2023
Cunoaștem cu toții sensul verbului și substantivului din titlu. Dar știm care le este originea?„Cînd auzeam noi de masă, tăbăram pe dînsa ș-apoi aține-te gură!” – I. Creangă. Din contextul frazei reiese clar că a tăbărî înseamnă a da fuga în grup, a se năpusti, a năvăli asupra cuiva/ceva.Pe de…

Etimologii chiznovatice. Scurmuieră/scrumieră și alte paralogii

Scris de Duminică, 06 August 2023
Mă aflam în celebrul (anonim) sat Dănești de Codăești de Vaslui, unde m-a aruncat soarta ca profesor stagiar de engleză-franceză. Un al doilea contact lingvistic șocant pe care l-am avut cu limba autohtonă a fost acela cu cârciumarul Ghiorghiță, care ne-a întrebat „Ăi, nu trebui sî vî schimb scurmuiera șeia,…

Etimologii chiznovatice: „Împrumuturi” din țigănește

Scris de Sâmbătă, 15 Iulie 2023
Este uimitor cum o populație minoritară poate să-și pună amprenta asupra vocabularului civilizației care o adoptă Lingviștii nu știu dacă "împrumuturile" sunt cauzate de amuzament ori de o realitate socială anterior indescriptibilă - în cazul nostru - în cuvinte românești, așa cum s-a întâmplat cu "șurub", "bormașină", "locomotivă" etc.Mișto înseamnă…

Săraca limbă română. „Mănușă”, „mânăstire”

Scris de Marți, 27 Iunie 2023
Am auzit și am citit de nenumărate ori, în mass-media de orice tip, mocofani agramați zicând mănușă și mânăstire. Nimic mai greșit!Pentru că:1. Mânușă vine de la mână, deci ă-ul nu are ce căuta în acest cuvânt. Dacă era de bine, Sergiu Nicolaescu și-ar fi intitulat filmul "Cu măinile curate"!…

Etimologii chiznovatice: Dezmățat

Scris de Vineri, 16 Iunie 2023
DEX-ul dă cuvântului dezmățat o explicație care, normală cu trecerea vremurilor, a ajuns la cunoștința noastră: 1. Lipsit de rușine, de bună-cuviință. Sinonime: depravat, desfrânat, destrăbălat, deșănțat, imoral; 1.1. Cu înfățișare dezordonată, neglijentă. Sinonime: dezordonat.În realitate, dezmățat provine din prefixul slav dez (cu sensul de „fără de”, „lipsit de”), „maț”…

Săraca limbă română. Șaptisprezece - optisprezece

Scris de Luni, 12 Iunie 2023
Realmente, mă seacă la inimă să văd maimuțoi analfabeți care au ajuns lideri de opinie. Asta se poate întâmpla doar într-o țară a agramaților. Pe vremea lui Ceașcă, școala asigura și un dram de cunoaștere; măcar a limbii române (sper că sesizați diferența, „cunoaștere a limbii vs nivel al limbii).Aud,…

Trebuie - a fi obligatoriu vs a fi necesar

Scris de Marți, 06 Iunie 2023
Mă exasperează viteza cu care biata limbă română se transformă într-un grai al agramaților și faptul că liderii semi-alfabetizaților sunt "vedeții" zilei de azi. Observați, vă rog, că între sintagmele1. Noi trebuie să mai punem mâna pe manualul de Română!2. Noi trebuim copiilor noștri.3. Noi trebuim să mai citim despre…

Etimologii chiznovatice: A lua cu japca

Scris de Luni, 05 Iunie 2023
ISTORIE. Sensul dat de DEX este acela de "a lua cu forța și pe nedrept". Istoria jăpcii este veche și vine, cel mai sigur, de pe vremea când orice cotropitor își prindea robii (copii pentru a fi crescuți ca servitori, tineri pentru instruire militară, femei pentru sclavie la treburile casnice)…
Pagina 1 din 11