Stadioane Euro 2012

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stadionul Olimpic Kiev

kievStadionul Olimpic din Kiev este o construcţie impresionantă şi este cea mai mare arenă pe care se vor juca meciuri la CE 2012. Arena a fost inaugurată în august 1923, însă în decursul timpului a fost renovată în mai multe rânduri. Stadionul a fost demolat în totalitate în 2008 iar reconstrucţia sa a durat aproximativ 3 ani. Presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a revenit onoarea să inaugureze oficial noua arenă pe 8 octombrie 2011. Olimpiysky Stadium are o capacitate de 65.400 de locuri şi este arena oficială a naţionalei Ucrainei dar si a multiplei campioane Dinamo Kiev.

Primul meci care s-a jucat după inaugurare a fost înfruntarea dintre Ucraina şi Germania, terminată cu o remiză spectaculoasă ,3-3. Olympisky va găzdui la EURO primul meci al Ucrainei, dar si alte 2 meciuri din grupa D : Suedia-Franţa  şi Suedia - Anglia. În faza eliminatorie se vor mai juca încă două jocuri, un sfert de finală şi chiar ultimul act, care va avea loc pe frumoasa arenă din capitala Ucrainei pe 1 Iulie.


 

Metalist Stadium

harkovMetalist Stadium din Harkov este o arenă cu o capacitate de 38.633 de locuri şi care găzduieşte echipa locală Metalist, sfertfinalistă a ultimei ediţii a Europa League. A fost inaugurat pe 12 septembrie 1926 şi a intrat într-un amplu proces de finisare, încheiat în decembrie 2009.

Cele mai importante modificări au fost de ordin estetic, rezultatul fiind unul excelent, stadionul benficiind acum de încălzire proprie şi de tabele de marcaj bazate pe tehnologie LED .Costal total al renovării stadionului s-a ridicat, în final, la 68 de milioane de euro. Aici naţionala olandeză va juca cele trei meciuri  ale sale din grupa B de la EURO 2012 , spectatorii putând vedea dueluri de 5 stele,  adversarele batavilor fiind Germania, Portugalia şi Danemarca.


 

 Miejski Stadion

poznanMiejski Stadion din Poznan este arena echipelor Lech Poznan şi Warta Poznan şi are o capacitate de 43.269 de locuri. Stadionul a fost construit între 1968 şi 1980, dar între 2003 şi 2010 a fost modernizat, fiind aproape complet renovat. Este cea de-a cincea arenă ca mărime din Polonia iar redeschiderea sa după procesul de modernizare a avut loc odată cu recitalul celebrului Sting. Arena aparţine primăriei oraşului Poznan şi a costat 180 de milioane de euro.

Arena va gazdui 3 meciuri la meciuri la Campionatul European 2012, fanii squadrei azzurra putand urmări meciurile Italiei cu Irlanda şi Croatia ,dar şi jocul dintre reprezentativa lui Bilici şi “verzii” lui Trapattoni.


 

Donbass Arena

donetkDonbass Arena din Donetk  este un stadion absolut superb care are o capacitate de 51.504 locuri. A fost inaugurat în august 2009, arena apartinand clubului Şahtior Doneţk , echipa antrenată de românul Mircea Lucescu din 2004. În vara inaugurării, minerii din Donetk au prezentat pe noul stadion trofeul Cupei UEFA , cucerit in Mai 2009 la Istanbul. Proiectul finanţat de patronul clubului din Doneţk, Rinat Ahmetov , a costat 420 de milioane de dolari, construcţia demarând în anul 2006.

Arena Donbass a fost proiectată de aceeasi firmă care a creionat şi stadioanele City of Manchester din Anglia dar şi impresionantul stadion din Beijing denumit ‘Cuib de pasăre’.

Inaugurarea arenei a avut loc de ziua orasului Doneţk. Primul meci al lui Şahtior Doneţk pe noul stadion a fost o victorie în campionat  împotriva echipei FC Obolon Kiev în septembrie 2009.

Pe stadionul din Doneţk se va juca atât derbyul grupei D, Franta -Anglia cât şi alte două partide ale Ucrainei de la turneul final. Tot aici vor mai avea loc un sfert de finală şi o semifinală, pe 23 si respectiv 27 Iunie.


 

Wroclaw

wroclawStadionul Municipal din Wroclaw are o capacitate de 42.771 de locuri pe scaune. Pe această arenă îşi dispută meciurile de acasă echipa Slask Wroclaw, care a stabilit şi recordul de asistenţă al arenei în toamna anului trecut  la un meci din prima liga poloneză împotriva rivalilor de la Wisla Cracovia.  Stadionul a fost inaugurat pe 10 septembrie cu ocazia meciului de box dintre campionul polonez Tomasz Adamek şi ucrainianul Vitali Klitschko, iar prima partida de fotbal s-a disputat între Slask şi Lechia Gdansk o lună mai târziu.

Municipalul din Wroclaw are o formă aparte iar în exterior pereţii stadionului sunt luminaţi şi au un desen inovator, fiind acoperiţi de fibre de sticlă şi teflon. Conceptul arhitectonic al stadionului cuprinde şi o promenadă  numită “esplanada” care garantează intrarea în stadion din direcţii diferite. Mario Balotelli şi Giampaolo Pazzini au marcat primele goluri într-un meci internaţional pe această arenă, Italia învingând Polonia cu 2-0 într-un joc amical jucat în noiembrie anul trecut. Stadionul va găzdui 3 meciuri,toate pe care naţionala Cehiei le va juca la EURO 2012 în Grupa A, împotriva Rusiei, Greciei şi a ţării gazdă, Polonia.


 

PGE Arena Gdansk

gdanskPGE Arena Gdansk este un stadion cu o capacitate de 43.615 locuri inaugurat in anul 2011. Construcţia stadionului a început în anul 2008 şi a durat trei ani de zile,  primul meci al naţionalei poloneze având loc aici în Septembrie 2011 cu ocazia partidei dintre reprezentativele Poloniei şi Germaniei. Recordul de spectatori dateaza însă din 14 august 2011 de la partida Lechia Gdansk – MKS Cracovia, din prima ligă poloneză, meci care a adunat 34.444 de spectatori.

Arena este destinata exclusiv meciurilor de fotbal, nu are pistă de atletism iar structura acoperişului este impresionantă şi acopera o arie de 44.000 m2.  Pe perioada Campionatului European, din motive de securitate, capacitatea arenei va fi redusă la 40.000 de locuri. PGE Arena Gdansk va găzdui meciuri din cadrul Grupei C a Campionatului European de Fotbal. Aici va putea fi urmarită Campioana Europeană şi Mondială Spania in partidele cu Italia, Irlanda şi Croaţia dar şi unul dintre sferturile de finală.


 

National Stadium din Varsovia

varsoviaNational Stadium din Varsovia este o arenă impresionantă cu o capacitate de 58.000 de spectatori pe care îşi desfăşoară meciurile naţionala Poloniei. Construcţia a costat 500 de milioane de euro, a început în 2008 şi s-a încheiat în Noembrie 2011. Arena a fost inaugurată în februarie cu ocazia meciului pe care naţionala leşilor l-a jucat în compania Portugaliei. La Varsovia  se va  juca, printre altele, meciul de deschidere de la EURO, şocul Polonia-Rusia , dar şi un sfert de finală şi o semifinală. Stadionul beneficiază de un acoperiş retractabil care poate acoperi suprafaţa de joc, similar cu cel de pe Commerzbank Arena din Frankfurt. Dupa demolarea fostului Stadion Dziesieciolecia, lucrările la Arena Naţională din Varşovia au început odată cu îngroparea unei ”capsule a timpului” care conţinea steagul Poloniei şi al UE dar şi câteva artefacte ale oraşului, printre care monezi sau articole din ziare.


 

Lvov Arena

lvovLvov Arena  are o capacitate de 34.915 locuri şi găzduieşte meciurile echipei locale Karpaty. Stadionul a fost dat în folosinţă în anul 2011 după trei ani de lucrări. Primarul oraşului Lvov a anunţat că arena va căpăta un nume nou după ce vor fi finalizate negocierile cu una dintre companiile interesate să cumpere publicitate pe noul stadion al oraşului.

Stadionul a fost deschis publicului în octombrie 2011, iar pe 15 noiembrie anul trecut s-a jucat primul meci international,Ucraina – Austria. Arena conţine un sector VIP, un sector impresionant rezervat mass media, birouri administrative, restaurante, dar şi câteva centre de pregătire.

La Lvov se vor juca trei dintre derby-urile din grupa B, Portugalia, Danemarca şi Germania urmand a juca meciurile directe pe frumoasa arenă a Ucrainei.

 


 

Citit 11648 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.

Infractori găsiți și încarcerați la Galați

Trei persoane care se sustrăgeau executării pedepselor pe care le primiseră în urma comiterii unor f ...

Salariații Casei de Pensii Galați au oprit spontan lucrul. Noi proteste împotriva Guvernului

A fost protest spontan, vineri, și la Casa Județeană de Pensii (CJP) Galați. Aproape 30 de salariați ...

Liberty a repornit Laminorul de Tablă Groasă

Combinatul siderurgic Liberty Galați a anunțat, vineri, repornirea Laminorului de Tablă Groasă (LTG) ...

Locuință distrusă de flăcări pe strada Brașov

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați au fost solicitați s ...

„Regina nopţii”, selectată la Festivalul Naţional de Teatru

Spectacolul „Regina nopţii”, al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, a fost selectat în Fes ...

Contrabandă cu freon la Oancea

Poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea efectuează cercetări în privinţa unui ...

Direcția Județeană de Mediu trage un semnal de alarmă

În plină campanie de recoltare a cerealelor păioase, Direcția Județeană de Mediu Galați avertizează ...

Galațiul, sub Cod galben de caniculă până sâmbătă

 Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort te ...

Cum se renovează cu bani europeni pe strada Eroilor (FOTO)

De-atâta muncă susţinută a picat răsturnat panoul european, iar cel de şantier a dispărut cu totul! ...

CAPACITĂȚI DE PRODUCERE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE DE ENERGIE PENTRU CONSUM PROPRIU ÎN COMUNA COSMEȘTI, JUDEȚUL GALAȚI

24.06.2025 COMUNICAT DE PRESĂprivind începerea proiectului Beneficiar: Comuna Cosmești, județul Ga ...

19,5 milioane de lei pentru modernizarea Colegiului „Costache Negri”

Consolidare, eficientizare energetică, reabilitare şi modernizare - acestea sunt planurile Primăriei ...

Spectaculosul pod peste Siret, aproape de finalizare (FOTO)

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis, sâmbătă, imagini cu podul peste râul Siret, ...

Angajări pe bandă rulantă la Primăria Galaţi

Primăria Galaţi a mai lansat trei concursuri de recrutare pe lângă cele pe care le derulează deja, ş ...

Unde ajung banii încasaţi de Primăria Galaţi din vânzările de terenuri. Întrebări şi suspiciuni în şedinţa Consiliului Local

Venituri de 573.349 de euro, adică 2.849.544 de lei, atât a calculat consilierul local PNL Eduard Ci ...

Cărțile electronice de identitate, disponibile și pentru gălățeni

Noile documente care conțin un cip ce va permite accesul la 11 servicii digitale le sunt acum dispon ...

Cu ce important oraş spaniol se „înfrăţeşte” Galaţiul

Primăria municipiului Galaţi a cheltuit, recent, 9.000 de lei fără TVA pentru trei bilete de avion p ...

NATO înființează în România un hub pentru livrări militare

Un nou centru NATO pentru coordonarea livrărilor militare către Ucraina este în pregătire pe teritor ...

Șeful adjunct al Marinei ruse a fost ucis într-un atac ucrainean

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul șefului Marinei ruse, care a condus, de asemenea, o brigadă ...

Armata rusă își accelerează înaintarea în Ucraina

Armata rusă a realizat în iunie cele mai mari progrese ale sale pe teritoriul ucrainean după luna no ...

Danemarca extinde recrutarea militară și la femei

Parlamentul danez a adoptat o reformă care extinde sistemul de recrutare militară prin tragere la so ...

Cireșele - beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Cireșele, fructele de sezon care aduc savoare începutului de vară, nu sunt doar un desert natural pe ...

Băuturile răcoritoare pot pune în pericol sănătatea copiilor mici

Pe fondul temperaturilor ridicate și al consumului crescut de băuturi răcoritoare, Agenția pentru St ...

Licitaţie pentru un centru integrat de îngrijiri paliative la Galaţi

Până pe 1 iulie 2025, Consiliul Judeţean Galaţi aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi construirea ...

Sprijin emoțional și medical pentru bolnavii de cancer. Peste 17.000 de pacienți în Galaţi

Un program unic în România, dedicat pacienților oncologici din întreaga țară, a fost lansat oficial ...

Scenariu sumbru pentru Combinat: ANAF, aproape să bage Liberty în faliment. INTERVIU cu Remus Borza, președintele EuroInsol

Cu numai două zile înainte de 5 iulie, data-limită până la care Tribunalul Galați ar trebui să omolo ...

Noi proteste gălăţene la Fisc și Statistică, urmează Casa de Pensii

„Nu noi! Nu doar noi! Nu tot noi!” este mottoul sub care salariații Direcției Județene de Statistică ...

Legea prevenției trebuie să sprijine mediul de afaceri, nu să fie o formalitate

Creșterea taxelor fără o analiză atentă inhibă consumul și generează efecte de bumerang asupra buget ...

Mai mulți bani scoşi din buzunar de cei care au credite

Posibilitatea creșterii impozitului pe cifra de afaceri în sectorul bancar de la 2% la 4%, parte a p ...

Stejarii debutează în turneul sud-american. Din sportul gălăţean

RUGBY. Echipa naţională de rugby a României are programate trei meciuri de pregătire în cadrul unui ...

Probleme financiare majore în prima ligă de handbal feminin

Abia promovată în prima ligă de handbal feminin, formaţia CSM Galați are de trecut peste provocările ...

Galațiul - județ cu trei echipe de fotbal în Liga a III-a

Galațiul a fost numit, mai mereu, orașul dintre ape sau orașul siderurgiștilor. Iată însă că Galațiu ...

Cantonament comun la „Dacia”. Din sportul gălăţean

TENIS. Clubul Dacia Galaţi va organiza, în curând, un cantonament interesant. Grupe de câte cinci sp ...

Acuzații de defăimare la nivel înalt, la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Judecătoria Galați a pus punct unui proces deschis în urmă cu un an și jumătate de fostul președinte ...

CATEDRA. Dunărea, văzută prin ochii copiilor din Tecuci

Ziua Dunării nu a trecut neobservată în rândul celor mai mici membri ai comunității. Preșcolarii din ...

Ștefan Purice, gimnazistul de 10 al Galațiului. Singura medie maximă la Evaluarea Națională, la Școala Nr. 28

După afișarea rezultatelor inițiale la Evaluarea Națională 2025, judeţul Galați se mândrește cu o me ...

Andrei Toma, elevul-performer din Braniștea. Rezultate foarte bune la Evaluarea Națională şi în mediul rural

Chiar dacă a fost elev în mediul rural, la Branistea, Andrei Toma a demonstrat, prin rezultatele deo ...

Arcașii din Galați, la Hîdîrlezul tătarilor din Dobrogea (FOTO)

Într-o iurtă tătărească, în miros de suberek și kavurma, printre dansuri, cântece și jocuri tradițio ...

Galaţiul de Lumină a mărturisit: „Hristos a Înviat!”– „Adevărat a Înviat!” (FOTO şi VIDEO)

Mai luminat ca în această noapte n-a fost de multă vreme Galaţiul. Luminat de miile de lumânări şi c ...

Oraș cu pretenții, dar fără WC-uri. Modern pe hârtie, primitiv la ”nevoie”

Galațiul, un oraș care se mândrește cu spitale digitale, pubele inteligente și chiar cu tehnologii i ...

Magnolii înflorite și pavaj spart. Centrul Galațiului, din nou în șantier (FOTO)

Cu siguranță merită să admirați magnoliile înflorite din zona Spicu - Romarta! Doar că va trebui să ...

Mandate europene în trei sate gălăţene, pentru „tunuri” de jumătate de milion de euro

Șapte bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, din județul Galați, sunt vizați de o anchetă ...

Oamenii au făcut posibilă repatrierea gălățeanului Dragoș Chirilă

Mobilizarea masivă a oamenilor impresionați de drama gălățeanului care a murit la numai 30 de ani în ...

Gălățeanul Dragoș Chirilă, greu de repatriat din cauza banilor. Va salva şapte vieţi

La numai 30 de ani, Dragoș Chirilă, un gălățean plecat în Marea Britanie ca să-și facă un rost alătu ...

Diaspora votează! Câţi români şi-au ales deja preşedintele

Potrivit datelor înregistrate în timp real, până sâmbătă, la ora 11,00, nu mai puţin de 270.809 de c ...

Care este legătura Apostolului moţilor cu eparhia Dunării de Jos

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit recent o slujbă de pomen ...

O sută de familii cer insistent un loc de joacă pentru copiii lor (FOTO)

„Loc de joacă închis urmare a deciziei Tribunalului Galați, în vederea demontării echipamentelor”, a ...

Școala de vară U3A - o punte între generații și regiuni

Cultura, tradițiile și spiritul comunitar se regăsesc, vara aceasta, într-un program educațional ded ...

Noi bilete de tratament balnear prin Casa de Pensii Galaţi

Pentru seria a IX-a de tratament balnear din acest an, Casei Județene de Pensii (CJP) Galați i s-a r ...

Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”

Medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din acest an, Rareș Andrei Neculau, elev în cl ...

Teatrul „Nae Leonard”, invitat să susțină un concert de gală în Lagună. Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul ICR Veneția

Aflându-se în importanta poziţie de director al Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, prof. ...

SPOT ON la „Viața liberă”: actrița Oana Mogoș - dovada că în Vadul Ungurului se naște succesul (VIDEO)

Nominalizată la Premiile UNITER 2025 pentru cea mai bună actriță în rol principal, Oana Mogoș a fost ...

Monica Măciuceanu, ProFa care dă VOCES Galațiului. „Hodorock Pop Song Simfonic” (VIDEO)

Datorită ei, vocile copiilor și ale tinerilor din Galați răsună spectaculos de fiecare dată. Și nu d ...

Se caută donatori de sânge. O învățătoare are nevoie urgentă de ajutor

O învățătoare din Galați, care se află internată în secția de ginecologie a Spitalului Județean, are ...

Două familii cu 11 membri, fără acoperiș de Paște. Pompierii i-au salvat și au strâns bani (FOTO)

Drama prin care trec cele două familii din Galați, lovite crunt de pierderea caselor la începutul să ...

O familie din Galați s-a trezit cu casa în cap după o explozie în vecini

Un început mai negru nu putea avea Săptămâna Mare pentru o familie din Galați, care luni, 14 aprilie ...

În lupta cu cancerul, Gheorghiță are din nou nevoie de noi

Șerban Gheorghiță, gălățeanul bolnav de cancer pentru care „Viața liberă” a făcut apel la ajutorul c ...

Vernisajul „Salonului de vară”. Carnet cultural

 Expoziţii Muzeul de Artă Vizuală - Expoziţia "Templul Interior", cu lucrări ale sculptorului Liviu ...

Cenaclul „Noduri şi Semne, la Festivalul „Poezia - port la Dunăre”

Așa cum observa unul dintre invitații prestigioși, poetul craiovean Mihai Firică (proaspăt laureat a ...

Salonul de vară al plasticienilor gălăţeni

Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Galați invită publicul gălăţean iubitor de frumos ...

Dezvăluirile unui psihoterapeut. Adevărate experiențe de viață, într-o carte de excepție

Am în față un volum recent apărut la editura Boem@ din Galați: „Terapii și Destine. Povestiri despre ...

Cine și de ce defrișează malul gălăţean al Dunării. Răspunsuri ale Primăriei Galați

Un proiect în valoare de 981.000 de euro, conform planului de afaceri, ar trebui să se materializeze ...

Defrișări pe malul Dunării, la Galați. O lucrare cu multe semne de întrebare și controverse (FOTO)

Poate că nu este cel mai inspirat titlu pe care le-am fi putut găsi, dar reflectă cel mai bine reali ...

Ancheta accidentului mortal din Gara Galați, finalizată după doi ani de la tragedie

La aproape doi ani de când a avut loc accidentul feroviar din Gara CFR Galați, în urma căruia ceferi ...

Cum s-a jucat „alba-neagra” cu borduri, pe strada Domnească. Odiseea granitului istoric din centrul orașului (FOTO)

Mai întâi s-au scos bordurile vechi, din granit, și s-au montat altele noi, din compozit. Apoi au fo ...

Galaţiul se împrumută iarăşi la Exim Banca Românească: 150 de milioane de lei pentru 30 de investiţii

Cu 16 voturi favorabile, aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să negocieze și ...

Cine a reprezentat Galaţiul în străinătate şi cu ce scop. Deplasări externe la Primăria Galaţi, în 2024

Franţa, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Olanda, Grecia, Croaţia, ...

Companiile la care a tras banul public în 2024. TOP 10 al marilor câștigătoare de contracte cu Primăria Galaţi

Tramvaie noi, autobuze electrice noi, mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale pentru u ...

Gafe, gogomănii, golănii şi ţepe, în Galaţiul anului 2024 (FOTO)

Am avut de toate pe parcursul anului 2024: gafe, gogomănii, golănii, țepe…! Ca la fiecare început de ...

Stațiuni românești care și-au pierdut turiștii (foto)

Stațiunea Vidra din județul Vâlcea, unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă, sa ...

Zeci de turiști salvați de salvamontiști

Salvamontiştii au anunţat, duminică, că în ultimele 24 de ore au primit 39 de apeluri prin care li s ...

Noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, gata de Crăciun

Lucrările la noul "Hotel de gheaţă" de la Bâlea Lac, cel de-al 18-lea, au început deja, având în ved ...

Iertat de pușcărie după ce vrut să arunce în aer trei oameni

Individul care în primăvara anului trecut a comis un atac violent asupra gospodăriei unui vecin, în ...

Ceremonie de onoare la Academia de Ştiinţe Juridice din România

Vineri, 4 iulie, Academia de Ştiinţe Juridice din România organizează un eveniment de gală, ceremoni ...

Ziua Polițistului de Penitenciare, sărbătorită la Galați

Penitenciarul Galați a marcat, săptămâna trecută, Ziua Polițistului de Penitenciare printr-un evenim ...

Preotul acuzat de viol a scăpat de arest

Tribunalul Galați a admis contestația preotului cercetat pentru viol și, după o amânare de patru zil ...

Testare și informare în cadrul unei campanii pentru prevenirea consumului de alcool

Direcția de Sănătate Publică Galați, prin Compartimentul Promovarea Sănătății, a derulat, în lunile ...

Multe cărți noi, la biblioteca din Slobozia Conachi

Biblioteca Comunală Slobozia Conachi și-a îmbogățit semnificativ colecțiile, oferind acum locuitoril ...

Fost consilier local în Corod, găsit în incompatibilitate

Costel Negruţ, fost consilier local în comuna Corod, judeţul Galaţi, a fost găsit în incompatibilita ...

Salubrizarea, irigațiile și protecția împotriva inundațiilor - priorități pentru Galați

La Prefectura Județului Galați a avut loc recent ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia au ...

NUMAI AICI (aşteptare... picior peste picior)

Motto: „de când aşteaptă să te-ntorci acasă,/ stă numai la fereastră, negreşit...!.../ a vrut să ple ...

DOMNUL (în) ALB (elegie în alb)

Domnule-(n) Alb, fii blând şi milostiv,/respectă-ţi Jurământul de onoare,nu vezi câtă nădejde-n juru ...

ÎNAINTE de CAPĂT (...dincolo... dincoace...)

Cred că trebuie să mă opresc înainte de a trecede capătul acestui Sens!Ce sens are să trec dincolo d ...

AUTOGRAF (dictatura de la miezul nopţii)

În sus, în jos, aşa, oriunde mergi/ după atunci(uri)... sau după acum(uri), te rog să fii atentă şi ...

IACĂTĂ!!!

Tocmai de atunci, când cele două clopote ale schitului Zimbru se aprindeau şi se stingeau în dangăte ...

SCRISOARE DESCHISĂ... la TIMP

Bună dimineaţa, bună ziua, bună seara!... Mă numesc Divina Tragedia şi număr 2025 de ani... după H, ...

BĂTRÂNA UITATĂ (II)

Şi tot aşa, în fiecare zi, bătrâna din ziarul de ieri se duce în păduricea din sus, se întoarce acas ...

BĂTRÂNA UITATĂ (I)

Bătrână, scundă, costelivă, cu bocanci mari... trece dinspre casă înspre pădurice, în fiecare dimine ...

Pandișpan cu căpșuni, o reţetă simplă cu multe moduri de preparare

Pandișpanul este considerat una dintre primele prăjituri pentru care nu se folosește drojdie. Numel ...

„Frittata” persană kuku sabzi, cu multe verdeţuri

Dacă s-ar face o paralelă între acest fel de mâncare vegetarian și drobul de Paște, pentru că amândo ...

Cariere. Nikolaus Berwanger, personalitate culturală a Banatului

Scriitorul de limbă germană originar din România Nikolaus Berwanger s-a născut pe 5 iulie 1935, în c ...

Băuturi răcoritoare naturale preparate acasă

Vara ne provoacă să ne hidratăm mai mult ca oricând, iar băuturile dulci din comerț, pline de zahăr ...

Sex și psihologie după divorț. Reguli pentru reușita la „a doua șansă”

Ai o nouă relaţie după divorţ? Ceea ce-i împărtăşeşti noului tău partener din culisele experienţelor ...

Ce să faci dacă te înțeapă o albină

Sezonul cald aduce nu doar zile însorite și momente petrecute în natură, ci și riscul înțepăturilor ...

Ce trebuie să ştim despre împerecherea câinilor. Şcoala iubitorilor de animale

Împerecherea la câinii de companie este un subiect controversat. În principiu, câinii care nu sunt d ...

Sucul de roșii - elixirul verii pentru hidratare

În căutarea unei băuturi răcoritoare, sănătoase și cu multiple beneficii, sucul de roșii este o aleg ...