Unde mergem în VACANȚĂ, la mânăstire

Unde mergem în VACANȚĂ, la mânăstire
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Să fii în concediu înseamnă să ai suficient timp pentru tine încât să poţi, de pe o parte, să descoperi lumea şi, pe de altă parte, să te odihneşti.

Gălăţenii care preţuiesc liniştea, mai presus de orice, pot lua în calcul să îşi petreacă concediul - sau măcar parte din el - la o mănăstire. Oferta, în ţară, e foarte bogată, cam prin toate regiunile existând mănăstiri sau biserici cărora merită să le treceţi pragul. Dacă n-ar fi aşa, n-ar veni, anual, sute de străini să le viziteze, în Maramureş sau în nordul Moldovei.

Vă spunem astăzi câte ceva despre locurile pe care le-aţi putea vizita vara asta şi despre cât v-ar costa un astfel de concediu. Doar cât să vă faceţi o părere despre ce înseamnă vacanţele cu specific, în care plecaţi în regie proprie, cu maşina sau cu maxi-taxi. Dacă acest mod de a călători nu vă surânde, puteţi oricând să studiaţi ofertele agenţiilor de turism şi ale parohiilor de prin oraş. Aşa, o să plecaţi în pelerinaj cu un grup şi, posibil, chiar cu un preot, care să vă poată explica mult mai mult din ceea ce veţi vedea.

Farmecul nordului Moldovei

Putna este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din ţară. A fost ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare (actualmente sfânt în caledarul ortodox), în anul 1466, după ce acesta cucerise Chilia. În letopiseţul Ţării Moldovei stă scris că „să mulţumească lui Dumnezeu pentru ce i-a fost dăruit lui...”. Era un obicei al domnului moldovean să ridice mănăstiri după victoriile sale militare. Mănăstirea Putna avea să ocupe însă un loc special în viaţa spirituală a timpului şi în inima domnului Moldovei. Într-un uric (act de donaţie - n.r.), voievodul scria că dă Putnei satul Jicovul de Sus, pe care îl cumpărase special în acest scop “cu toate hotarele sale vechi, cu câmpurile şi poienile, cu muncelele, fâneţele şi izvoarele, sfintei noastre Mănăstiri Putna, unde este hramul Preasfintei şi Preacuratei Maici a lui Dumnezeu şi a Preasfintei ei Adormiri, pentru ca acest sat (...) să fie Mănăstirii noastre Putna uric, cu tot venitul, neclintit niciodată, în veci”. Specială a fost şi este Putna şi pentru că aici este înmormântat Ştefan cel Mare. Cum se discută mult, în aceste zile, despre canonizarea sfântului - cu care unii sunt de acord, iar alţii nu - chiar n-ar strica să mergeţi acolo şi să vă formaţi o părerea în cunoştinţă de cauză.

Sigur că această mănăstire, în care îşi doarme somnul de veci cel mai cunoscut voievod din istoria noastră medievală, este doar una dintre atracţiile zonei. Mai la sud, la vreo 35 de kilometri (pe care îi parcurgeţi în vreo 40 de minute, cu maşina), găsiţi mănăstirea Suceviţa, una dintre cele pictate la exterior. Existenţa ei este atestată din anul 1582, iar în jurul construcţiei lăcaşului s-a creat o legendă în care parte dintre localnici cred încă. Se spune că, pentru a-şi ispăşi păcate pe care le considera grele, o femeie a cărat, vreme de 30 de ani, piatră de râu, cu un car tras de bivoli, pentru construcţia mănăstirii. Iar ce s-a clădit din piatra respectivă (dacă legenda va fi cumva adevărată), chiar merită văzut. S-ar putea să prindeţi gustul pentru biserici pictate la exterior şi să vreţi să le vedeţi şi pe celelalte. Şi nici n-aţi mai avea mult de mers pentru asta.

La 35 de kilometri de Suceviţa (încă vreo 40 de minute de mers, spre sud), ajungeţi la Mănăstirea Moldoviţa, ctitorită, în anul 1532, de către Petru Rareş, fiu al lui Ştefan cel Mare, construită cu piatră de pe valea râului Moldoviţa sau spartă din coasta muntelui de la Vama. Găsiţi, pe site-urile de călătorii ortodoxe, o mulţime de informaţii legate de arhitectura bisericii şi de modul în care s-a lucrat la ea. Dacă apucaţi să le parcurgeţi şi să vă mai şi notaţi câte ceva, v-ar putea ajuta mult să înţelegeţi mai bine istoria locului, atunci când veţi vorbi cu călugării din zonă. Istoricii spun că mănăstirea trebuie să fi avut, în epocă, şi rol de strajă militară, de vreme ce există dovezi potrivit cărora stareţul avea şi rol militar în regiune.

Atât Moldoviţa, cât şi Suceviţa fac parte din patrimoniul cultural UNESCO. Mai la est sunt mânăstirile: Arbore, Humor, Voroneţ, Slatina, Bogdana, Rădăuţi, Dragomirna, Râşca, Probota şi alte câteva.

Per total, dacă le vizitaţi pe toate, o să bateţi câteva sute de kilometri. De la Galaţi la Putna, 406 kilometri în total, plus tot cam atât prin părţile Bucovinei. Cu tot cu întoarcere, să spunem că aţi avea nevoie de vreo trei plinuri şi că vreo 900 lei s-ar putea duce numai pe carburant. Cel mai confortabil ar fi, evident, cu maşina personală. Consumaţi un plin, dar vă bucuraţi mai mult de drum. Dacă nu aveţi maşină, o să găsiţi în zonă transport, oricum ar fi. Cu maxi-taxi, drumul până acolo, înapoi, plus plimbările între mănăstiri o să vă coste, de persoană, circa 200 lei. Dar e bine să aveţi, totuşi, câteva zeci de lei puşi deoparte, pentru transport.

Variante de cazare în zonă aveţi din belşug. La Mănăstirea Putna, spre exemplu, aveţi două variante. Una e să staţi în camere mai mari, cu cinci sau mai multe paturi, aşezate în structuri supraetajate. Un pat vă va costa 10 lei pe noapte, potrivit informaţiilor pe care le-am obţinut, ieri, telefonic, de la mănăstire. Mai există, la un preţ un pic mai mare, şi varianta cazării în cameră cu două paturi şi baie pe hol. Sfat: nu vă lăsaţi descurajaţi de faptul că părinţii responsabili nu răspund, de la primele apeluri, la numerele de telefon afişate pe site-ul mânăstirii. Din câte am înţeles, e aglomeraţie. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să insistaţi, pentru că e musai să vă rezervaţi din timp locuri, ca să fiţi siguri că prindeţi. Aşa cum vă spuneam, şi românilor, şi străinilor le place în nordul Moldovei, aşa că numărul de turişti e mare în zonă, când e vreme bună.

Dacă, în schimb, vă cazaţi în Suceava, în oraş, să spunem, preţurile camerei, pe noapte, pornesc de pe la 60 de lei. Dacă vreţi confort, o să ajungeţi, cel mai probabil, să plătiţi cam 100 lei pe noapte sau peste. Spre exemplu, Canaba Cetinită este o pensiune cu zece camere, în preajma mănăstirii Suceviţa. Proprietarii cer 120 lei pe noapte, pentru condiţii specifice cabanei de munte confortabile, în care aveţi bucătărie, saună şi camere curate şi aranjate. Sunte zeci de oferte din care să alegeţi.

Mănăstirile din lemn de pe Valea Izei

Şi în Maramureş sunt măcar vreo 25 de mănăstiri pe care merită să le vizitaţi. Unele vechi, altele noi. Poveşti interesante au toate. Spre exemplu, istorie bogată are mânăstirea Bârsana. E departe, la 542 de kilometri de Galaţi. Veţi petrece cam nouă ore pe drum, dar s-ar putea să constaţi că merită, de cum veţi vedea mănăstirea din lemn, ctitorită în anul 1390. Plus că, odată ajunşi la mănăstire, sunteţi deja în Maramureşul istoric, pe Valea Izei, un loc pentru care merită să revii şi de la capătul pământului. De fapt, sfântul lăcaş a fost mutat aici pe la începutul secolului al XVIII-lea.

Biserica fusese construită de preotul Ioan Ştefanca şi de fii acestuia, în 1711, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru că îi protejase în timpul unei epidemii de ciumă din anul precedent. E interesant să intri în curtea bisericii printr-o poartă maramureşeană şi să vezi o biserică din lemn înaltă de 57 de metri! Găsiţi, totodată, în Maramureş, biserici tinere, ctitorite de oameni care sunt încă în viaţă şi care au vrut să îi mulţumească lui Dumnezeu. Un exemplu bun, în acest sens, este Mănăstirea Baia Borşa, aflată la 57 de kilometri sud-est de Bârsana.

Călătorii mai recomandă şi vizitarea altor mânăstiri ca: Botiza, Budeşti, Chiuzbaia, Dragomireşti, Breaza, Pietroasa sau Dealu Mare.

Sfaturi pentru o vacanţă reuşită

Documentaţi-vă înainte! Dacă vă lăsaţi în voia evenimentelor, concediul la mănăstire vi se poate transforma uşor într-o cursă de pupat icoane. Nu c-ar fi ceva rău în a pupa iconele - gestul face parte din ritualurile ortodoxe - dar poate că vreţi un pic mai mult de atât, cum ar fi să vă îmbogăţiţi cultura generală, să înţelegi parte dintre lucrurile care v-au mirat, de-a lungul timpului, cu privire la viaţa monahală, la modul în care sunt acestea organizate şi administrate, la ierarhia specifică sau la ceea ce îi face pe unii dintre episcopi să îşi petreacă toată viaţa, umili, în chiliile lor, în vreme ce pe alţii îi ridică în ranguri de administratori şi aşa mai departe. Or, pentru asta, trebuie să mergeţi acolo cu tema făcută!

Aflaţi regulile locului şi asiguraţi-vă că le puteţi respecta. Mai ales dacă vă cazaţi la mănăstire, sigur vi se va cere să respectaţi un set de reguli. Spre exemplu, s-ar putea să nu găsiţi spaţii pentru fumat în interior şi nici terase pe care să vă întindeţi la bere până la 4.00 dimineaţa, ca pe Litoral. S-ar putea chiar să vi se impună o oră de întoarcere în cameră. La fel de bine, s-ar putea să nu aveţi voie cu animale de companie în cameră. Aşteptaţi-vă şi să vi se restricţioneze dreptul de a vizita bisericile, pe durata slujbelor, când puteţi doar să luaţi parte la rugăciune şi…. cam atât. Mesele sunt servite, de regulă, la ore fixe, aşa că dacă întârziaţi, degeabă o să vă mai plângeţi că aţi plătit pentru mâncarea pe care n-aţi mai apucat să o consumaţi.

Ţinuta şi liniştea, obligatorii. Sigur că vi se va permite să purtaţi ţinute legere, că doar e vară şi concediu. Dar asta nu înseamnă că puteţi ieşi din chilia de vizitator în costum de baie sau în şlapi. Călugării ţin la decenţă, aşa că cel mai bine ar fi să vă pregătiţi pentru această constrângere. În plus, chiar dacă sunteţi în camera pe care aţi plătit-o, tot n-o să vi se permită să puneţi muzică tare sau să vă uitaţi cu volumul ridicat la filme. Fiţi rezonabili! Nu pentru asta se duc oamenii la mănăstire, aşa că trebuie să le respectăm şi celorlalţi dreptul de a se odihni şi a se reculege.

CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DESTINAȚII TURISTICE

Citit 11634 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.

100 de liceeni la Galați Summer University

Liga Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați organizează, în perioada 20 iulie - 3 ...

Sărbătoare. Pe cine ocroteşte Sfântul Ilie

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vech ...

Magazie arsă din cauza unui aparat de tăiat lemne

O magazie pentru lemne a ars din temelii, după ce un aparat electric de tăiat lemne, lăsat în priză, ...

Un academician a plecat să predea printre îngeri. S-a stins Petru Alexe

Este doliu în lumea universitară gălățeană, după ce Petru Alexe, fostul decan al Facultății de Știin ...

S.C. GREEN LABS ADVERTISING S.R.L. - Anunț public

  S.C. GREEN LABS ADVERTISING S.R.L. anunță publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordul ...

Gălăţeni urmăriți internațional, aduși în țară

În perioada 10-11 iulie 2025, Poliția Română a adus în țară şapte persoane, pe numele cărora au fost ...

Poza zilei. „Munţii” de la Inelul de Rocadă

Geografia municipiului Galaţi s-a „îmbogăţit” cu noi forme de relief: munţii de la Inelul de Rocadă. ...

Un pas important pentru rețeaua de gaze din Smârdan

Proiectul privind înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Smârdan avansează cu un nou pas con ...

Cu câţi bani sunt plătiţi mai-marii judeţului Galaţi

Pentru că sunt remunerați din bani publici, ni se pare normal ca gălăţenii să ştie cu cât sunt plăti ...

Transurb şi-a adus aminte de întreţinerea sistemului de ticketing

Dacă automatul de bilete v-a tras „ţeapă”, dacă sunteţi nevoit să „înotaţi” prin mulţimea de călător ...

La peste 120 de ani, consolidare și renovare de 5,7 milioane de lei

La venerabila vârstă de peste 120 de ani, clădirea de pe strada Gării nr. 30, aparținând Primăriei G ...

Prefectura, aproape de cetățeni. Când se fac audiențe

Instituția Prefectului județului Galați continuă să fie un punct de sprijin pentru cetățenii care ca ...

Zelenski, încurajat de Trump să lovească Moscova și Sankt Petersburgul

Președintele american Donald Trump a încurajat în discuții private Ucraina să intensifice atacurile ...

Doliu naţional la Cernăuţi, după atacul rusesc din noaptea trecută

Duminică, 13 iulie, va fi doliu naţional la Cernăuţi, în memoria victimelor celui mai recent atac ae ...

„Această ciocnire cu Rusia este doar începutul”. Interviu despre Dunăre, război şi dezinformare

De Ziua Dunării, am avut ocazia să stăm de vorbă, la "Viaţa liberă", cu un oaspete al oraşului nostr ...

Colonel SBU, asasinat în Kiev

Un colonel al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost împușcat mortal în districtul Holos ...

„Creierul e o prioritate” de peste 10,4 milioane de lei

Echipamente medicale, echipamente IT, mobilier şi alte dotări necesare pentru tratarea pacientului c ...

Cireșele - beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Cireșele, fructele de sezon care aduc savoare începutului de vară, nu sunt doar un desert natural pe ...

Băuturile răcoritoare pot pune în pericol sănătatea copiilor mici

Pe fondul temperaturilor ridicate și al consumului crescut de băuturi răcoritoare, Agenția pentru St ...

Licitaţie pentru un centru integrat de îngrijiri paliative la Galaţi

Până pe 1 iulie 2025, Consiliul Judeţean Galaţi aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi construirea ...

Leul și-a conservat câștigurile obținute miercuri

Reducerea aversiunii față de risc a permis monedelor de la marginea zonei să se aprecieze față de eu ...

Amendă de 50.000 de lei pentru o firmă din Barcea

În cadrul unei inspecții planificate, comisarii Gărzii de Mediu Galați au verificat şi sancţionat un ...

Proiect pentru salvarea SRL-urilor blocate prin decesul administratorului

Parlamentarii USR au depus un proiect de lege care deblochează funcționarea societăților cu răspunde ...

Euro a scăzut cu aproape un ban. Analiza pieţei financiare

Creșterea ofertei de valută a asigurat monedei naționale un parcurs apreciativ. De la 5,078 lei, faț ...

Gălăţeni la Festivalul Olimpic al Tineretului European

FOTE. Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), care se va desfășura în Macedonia de Nord, ...

Ne vizitează Sastamala. Din sportul gălățean

VOLEI. CSM Arcada Galați, din nou față în față cu voleiul finlandez, în Challenge Cup. Chiar dacă nu ...

Oțelul a ajuns la al 17-lea transfer și nu se oprește

Gruparea gălățeană a oficializat cel de-al 17-lea transfer al verii, dar deja este cu gândul la urmă ...

Modul în care generația muzicală a României redefinește divertismentul digital în 2025

Modul în care generația muzicală a României redefinește divertismentul digital în 2025  Peisajul di ...

Vacanță, joc și lectură, la Clubul BiblioVACANŢA

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Filiala nr. 1 „Costache Negri”, a dat startul celei de-a X-a ed ...

Elevii din Rădești, faţă în faţă cu provocările viitorului

Chiar dacă vacanța de vară este în toi, la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădești din județul Galați, clopo ...

Femeile antreprenor din Galați inspiră prin lectură și solidaritate

Pe 25 iulie, între orele 19,00 şi 21,00, gălățencele care vor trece pe Faleza din Galați, în zona Fo ...

Rezultatele inițiale la definitivat plaseză Galaţiul pe locul 5 în ţară

După ce absolvenții de liceu și cei de gimnaziu au susținut probele examenelor de final, a venit și ...

Arcașii din Galați, la Hîdîrlezul tătarilor din Dobrogea (FOTO)

Într-o iurtă tătărească, în miros de suberek și kavurma, printre dansuri, cântece și jocuri tradițio ...

Galaţiul de Lumină a mărturisit: „Hristos a Înviat!”– „Adevărat a Înviat!” (FOTO şi VIDEO)

Mai luminat ca în această noapte n-a fost de multă vreme Galaţiul. Luminat de miile de lumânări şi c ...

Oraș cu pretenții, dar fără WC-uri. Modern pe hârtie, primitiv la ”nevoie”

Galațiul, un oraș care se mândrește cu spitale digitale, pubele inteligente și chiar cu tehnologii i ...

Magnolii înflorite și pavaj spart. Centrul Galațiului, din nou în șantier (FOTO)

Cu siguranță merită să admirați magnoliile înflorite din zona Spicu - Romarta! Doar că va trebui să ...

Prima întâlnire a ministrului Oana Ţoiu cu românii din Italia

Prima întâlnire oficială a ministrului de Externe, Oana Ţoiu, cu reprezentanți ai comunităților româ ...

Gălățeni acuzați că au furat substanțe de 3.000.0000 de euro. Poliția franceză a venit după ei (FOTO)

Mai mulți bărbați din județul Galați sunt cercetați de autoritățile franceze sub acuzații de furt în ...

Mandate europene în trei sate gălăţene, pentru „tunuri” de jumătate de milion de euro

Șapte bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, din județul Galați, sunt vizați de o anchetă ...

Oamenii au făcut posibilă repatrierea gălățeanului Dragoș Chirilă

Mobilizarea masivă a oamenilor impresionați de drama gălățeanului care a murit la numai 30 de ani în ...

Scandal într-un bar din Galați. Un bărbat este căutat de poliție în urma unei încăierări

A fost scandal general într-un bar din zona Siderurgiștilor, o bătaie între mai multe persoane, clie ...

Ce destinaţie va avea fostul punct termic din Micro 17

Bun găsit în Galaţiul şantierelor nesemnalizate! Şi al lucrărilor fără panou de informare, aşa cum p ...

Jocuri, pictură, limonadă și înghețată, în pridvorul bisericii

Un atelier de pictură pe sticlă, lemn, foi și farfurii tradiționale, jocurile „Lanțul solidarității” ...

O nouă serie de bilete de tratament balnear

Pentru seria a X-a de tratament balnear din acest an, Casei Județene de Pensii (CJP) Galați i s-au r ...

Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”

Medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din acest an, Rareș Andrei Neculau, elev în cl ...

Teatrul „Nae Leonard”, invitat să susțină un concert de gală în Lagună. Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul ICR Veneția

Aflându-se în importanta poziţie de director al Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, prof. ...

SPOT ON la „Viața liberă”: actrița Oana Mogoș - dovada că în Vadul Ungurului se naște succesul (VIDEO)

Nominalizată la Premiile UNITER 2025 pentru cea mai bună actriță în rol principal, Oana Mogoș a fost ...

Monica Măciuceanu, ProFa care dă VOCES Galațiului. „Hodorock Pop Song Simfonic” (VIDEO)

Datorită ei, vocile copiilor și ale tinerilor din Galați răsună spectaculos de fiecare dată. Și nu d ...

Se caută donatori de sânge. O învățătoare are nevoie urgentă de ajutor

O învățătoare din Galați, care se află internată în secția de ginecologie a Spitalului Județean, are ...

Două familii cu 11 membri, fără acoperiș de Paște. Pompierii i-au salvat și au strâns bani (FOTO)

Drama prin care trec cele două familii din Galați, lovite crunt de pierderea caselor la începutul să ...

O familie din Galați s-a trezit cu casa în cap după o explozie în vecini

Un început mai negru nu putea avea Săptămâna Mare pentru o familie din Galați, care luni, 14 aprilie ...

În lupta cu cancerul, Gheorghiță are din nou nevoie de noi

Șerban Gheorghiță, gălățeanul bolnav de cancer pentru care „Viața liberă” a făcut apel la ajutorul c ...

Şase elevi de anul I ai Centrului Cultural, premianţi la un festival internaţional (GALERIE FOTO)

Pentru majoritatea copiilor, este deja de multe zile vacanţă, dar, pentru unii, emoţiile abia s-au î ...

Concursul „Gheorghe Petrașcu”, provocare pentru plasticieni

Până pe 17 august, artiștii vizuali se pot înscrie la cea de-a III-a ediție a Concursului de artă pl ...

Tinere talente în lumină. Expoziția viitorilor pictori gălăţeni

În următoarele trei săptămâni, gălățenii sunt invitați la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, strada ...

Vacanţă la Casa Artelor, până la 1 septembrie

După ce teatrele din Galaţi au anunţat sfârşitul stagiunilor, iată, a venit timpul să între în vacan ...

Cine și de ce defrișează malul gălăţean al Dunării. Răspunsuri ale Primăriei Galați

Un proiect în valoare de 981.000 de euro, conform planului de afaceri, ar trebui să se materializeze ...

Defrișări pe malul Dunării, la Galați. O lucrare cu multe semne de întrebare și controverse (FOTO)

Poate că nu este cel mai inspirat titlu pe care le-am fi putut găsi, dar reflectă cel mai bine reali ...

Ancheta accidentului mortal din Gara Galați, finalizată după doi ani de la tragedie

La aproape doi ani de când a avut loc accidentul feroviar din Gara CFR Galați, în urma căruia ceferi ...

Cum s-a jucat „alba-neagra” cu borduri, pe strada Domnească. Odiseea granitului istoric din centrul orașului (FOTO)

Mai întâi s-au scos bordurile vechi, din granit, și s-au montat altele noi, din compozit. Apoi au fo ...

Galaţiul se împrumută iarăşi la Exim Banca Românească: 150 de milioane de lei pentru 30 de investiţii

Cu 16 voturi favorabile, aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să negocieze și ...

Cine a reprezentat Galaţiul în străinătate şi cu ce scop. Deplasări externe la Primăria Galaţi, în 2024

Franţa, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Olanda, Grecia, Croaţia, ...

Companiile la care a tras banul public în 2024. TOP 10 al marilor câștigătoare de contracte cu Primăria Galaţi

Tramvaie noi, autobuze electrice noi, mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale pentru u ...

Gafe, gogomănii, golănii şi ţepe, în Galaţiul anului 2024 (FOTO)

Am avut de toate pe parcursul anului 2024: gafe, gogomănii, golănii, țepe…! Ca la fiecare început de ...

Stațiuni românești care și-au pierdut turiștii (foto)

Stațiunea Vidra din județul Vâlcea, unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă, sa ...

Zeci de turiști salvați de salvamontiști

Salvamontiştii au anunţat, duminică, că în ultimele 24 de ore au primit 39 de apeluri prin care li s ...

Noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, gata de Crăciun

Lucrările la noul "Hotel de gheaţă" de la Bâlea Lac, cel de-al 18-lea, au început deja, având în ved ...

28 de ani de închisoare pentru mama care şi-a ucis fetiţa de 9 ani

Tribunalul Galați a pronunțat luni, 14 iulie, condamnarea în dosarul de omor al minorei Alexandra Va ...

66 de ani de închisoare pentru ucigașii Alexandrei!

Tribunalul Galați a pronunțat luni, 14 iulie, condamnarea în dosarul de omor al minorei Alexandra Va ...

Șofer chinez, înfrânt la graniță de birocrație. Din două permise, niciunul nu era bun

Un cetățean chinez nu a fost lăsat să intre în țară la volanul mașinii după ce autoritățile române d ...

Absolventă CNVA, Simina Tănăsescu - prima femeie președinte la CCR

Simina Tănăsescu (56 ani) este noul președinte al Curții Constituționale. Ea a fost aleasă, duminică ...

Bani europeni pentru investiţii în zece comune gălăţene

Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) Lunca Joasă a Siretului a obținut fonduri europene nerambur ...

Asistență medicală și socială în satele gălăţene

Prefectura Galați a organizat recent o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției Județene pentru ...

Un gălățean va înfunda pușcăria pentru reacţia la o palmă

Cel puțin cinci ani de închisoare riscă un bărbat din Galați, care a dat curs unei provocări și a sc ...

Irigarea continuă, deşi Dunărea a scăzut alarmant. Agricultura gălățeană rezistă în fața secetei

În ciuda faptului că nivelul Dunării a scăzut îngrijorător în această perioadă, fermierii din județu ...

ULTIMA PARTIDĂ (certificat de avertizare)

Mărite rege, roagă-te, fă-ţi cruce,închină-te la cer şi la pământ,şterge-ţi trufia... a-nviat Regina ...

VEȘNICIA MICĂ (dosarele XYZ)

Hai să dăm mână cu mână - (nu aşa se cere?) -şi să ne jucăm călare pe lepidoptere !!!Hai să dăm ovăz ...

FRUMUSEȚE EXEMPLARĂ (dosarele XY Z)

DOMNIȘOARA-I FRUMUSEȚE EXEMPLARĂ, destul de tristă şi înlăcrămată uneori - ieri, la ora cânt clopot ...

DESCÂNTEC de POARTĂ NOUĂ (sincretic vals)

azi-dimineaţă... mă găsesc lâng-o frumoasă,încet-încet, plin cu nădejdi, în troleibuz -spun „săru-mâ ...

Maria de la Monastire

A stat cu mine exact o lună, două săptămâni, patru zile, două ore, trei minute şi cincizeci de secun ...

AVENTURI cu MARIA de la CONTABILITATE

Maria de la Contabilitate e una dintre cele mai parasimpatice Marii ale timpului şi spaţiului din do ...

UNA EPISTOLIE pentru DOAMNA 3,14

De când te-a părăsit domnul 7,62 şi ai rămas să dai apă la moara Singurătăţii, totul a început să se ...

UN PUNCT... de VEDERE - la mormântul poetului Simon Ajarescu

Sună telefonul. Apăs, pun la ureche, aud: „Bună ziua! Sunt Maria aceea! Nu sunt Maria cealaltă! Îl c ...

Actorul John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme

John Goodman, în vârstă de 73 de ani, a apărut într-o formă de invidiat la premiera din Los Angeles ...

Răsfățul culinar, permis și chiar recomandat

Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă o perspectivă diferită asupra gustărilor considerate „inter ...

Filmul zilei la tv

„Teorema lui Marguerite” Franţa - Elveţia (2023), dramă, misterCinemax 2, sâmbătă, 19 iulie, ora 19 ...

Remember. Arsenie Papacioc (1914-2011)

Părintele Arsenie Papacioc s-a născut pe 15 august 1914, la Misleanu, judeţul Ialomița. Teolog din " ...

Prea mult online poate fi periculos. Atenţie la ce postaţi despre viaţa personală!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra riscurilor tot mai mari ...

Scapă de mătreață în mod natural!

Mătreața este una dintre cele mai frecvente probleme ale scalpului, afectând milioane de oameni, ind ...

Când nu mănânci, te vindeci! O practică milenară cu efecte dovedite asupra sănătății

Într-o epocă a abundenței, în care mesele sunt tot mai bogate, iar tentațiile culinare ne însoțesc l ...

Cum putem învinge atacurile de panică fără medicamente

Într-o lume în care stresul a devenit o constantă a vieții moderne, tot mai multe persoane se confru ...