MAGAZIN - Viaţa Liberă Galaţi
Remember. Cătălin Naum (1939-2013)
Scris de Virgil Guruianu Marți, 09 Mai 2023
Actor și regizor, Cătălin Naum s-a născut pe 1 aprilie 1939, la București, unde, în 1970, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Din același an a fost regizor și mentor al Teatrului Studențesc "Podul", al cărui fondator a fost în 1967, în mansarda Casei de Cultură a Studenților…
ISTORIA ALTFEL. 9 Mai - triplă aniversare
Scris de Iulian Voicu Marți, 09 Mai 2023
Că istoria o scriu doar învingătorii este o axiomă la care ar trebui să aibă acces toată lumea. Ce înseamnă tripla aniversare de 9 mai puteţi descoperi mai jos... 9 Mai 1877 - Ziua Independenței României1875 a fost anul în care au izbucnit răscoale în Balcani: Herțegovina, Bosnia, apoi Bulgaria,…
Oameni de seamă. Piotr Ilici Ceaikovski, primul mare compozitor rus
Scris de Virgil Guruianu Luni, 08 Mai 2023
Compozitorul romantic rus Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut pe 7 mai 1840, într-o familie burgheză, tatăl său fiind inginer minier. Mama sa era de origine franceză. La vârsta de 5 ani, a început să studieze pianul. Părinții au hotărât să-l îndrume să facă studii de Drept. A urmat Colegiul de…
Remember. Ioan Constantin Filitti (1879-1945)
Scris de Virgil Guruianu Luni, 08 Mai 2023
Istoric, jurist şi diplomat, Ioan Constantin Filitti s-a născut la București, pe 8 mai 1879. A urmat cursurile Liceului "Sf. Sava" din localitatea natală și pe cele ale Facultății de Drept din Paris, secția Istorie Diplomatică, fiind declarat diplomat al Școlii de Științe Politice din Paris. În 1904, a devenit…
Paste cu fructe de mare
Scris de Raluca Ichim Duminică, 07 Mai 2023
Fructele de mare sunt un deliciu exotic, cu iz de vacanță, care poate fi savurat în fel și chip: de la salate și garnituri până la frigărui și paste. Ingrediente: 500 g paste (spaghetti sau tagliatelle), 350 g mix de fructe de mare, 60 ml ulei de măsline, 400 g…
Oameni de seamă. David Hume, reprezentant marcant al iluminismului scoțian
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 07 Mai 2023
Filozof, istoric și economist, adept al empirismului, David Hume s-a născut pe 7 mai 1711, la Edinburgh, fiind al doilea fiu al unei familii din mica nobilime scoțiană.Considerat "unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai iluminismului scoțian", David Hume a criticat dogmatismul metafizic și religios, devenind celebru pentru modul…
Chec cu nuci, cafea și ciocolată
Scris de Raluca Ichim Duminică, 07 Mai 2023
Ingrediente: 350 g făină, 4 ouă, 150 g zahăr, 80 ml ulei, 200 ml cafea lichidă rece, 5 g praf de copt, 150 g miez de nucă, 100 g ciocolată neagră, 1 vârf cuțit sare, 100 g ciocolată albă (pentru decor). Preparare: Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile până când…
Se schimbă anotimpul, începe năpârlirea!
Scris de Anca Melinte Duminică, 07 Mai 2023
Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi ne vom strădui să vă fim de folos cu informații și sfaturi care să vă ajute să vă înțelegeți mai bine prietenul necuvântător. Chiar dacă primăvara se menține capricioasă și în această ultimă lună, iar ploile și temperaturile scăzute se succed ca la…
Legume la tigaie gustoase și apetisante
Scris de Raluca Ichim Duminică, 07 Mai 2023
1. Așezarea legumelor în tigaie se va face în ordinea descrescătoare a timpilor de gătire: de la cele mai tari (morcovi) până la cele mai delicate ( de ex. sparanghel).2. Nu se sărează decât la final! Sarea scoate apa din țesuturi și duce la înmuierea acestora.3. Pentru sotat se folosește…
Cele mai zdruncinate împărătese ale Europei
Scris de Iulian Voicu Duminică, 07 Mai 2023
Ioana cea nebună, regină a Spaniei (1504-1555) În 1496, principesa Juana de Castilla (superfrumoasă, inteligentă și hipercultivată) s-a căsătorit la 16 ani cu prințul Filip cel Frumos. Au avut împreună șase copii.Pe fondul unor importante interese regale, „mamicuța” Ioanei (Isabela Catolica) a declarat-o „zdruncinată”, pentru că nu credea nici în…
Remember. Alain Rene Lesage (1668-1747)
Scris de Virgil Guruianu Sâmbătă, 06 Mai 2023
Scriitorul francez Alain Rene Lesage s-a născut pe 6 mai 1668, la Sarzeau. A studiat la Colegiul din Cannes, apoi la Paris, unde a urmat Dreptul. A practicat avocatura până în 1695, când a început să scrie. A fost un bun cunoscător și traducător al literaturii spaniole, care i-a influențat…
Friptură de iepure la cuptor, cu sos de vin și măsline
Scris de Raluca Ichim Sâmbătă, 06 Mai 2023
Friptura de iepure, indiferent de modul în care este preparată, este deosebit de fragedă și gustoasă. Carnea de iepure este de culoare alb rozalie, cu cel mai mic nivel de colesterol, grăsimi saturate, calorii și sodiu, dar pe de altă parte are cel mai mare nivel de proteine. Este ușor…
Remember. Theodor Speranția (1856-1929)
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 05 Mai 2023
Scriitor și folclorist, Theodor Dimitrie Speranția s-a născut pe 4 mai 1856, la Onești. A învățat la Seminarul "Veniamin Costache" din Iași, apoi a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității ieșene. Și-a continuat studiile la Universitatea din Liege, unde a obținut, în 1887, diploma de doctor în…
Oameni de seamă. Mihnea Gheorghiu, reper al vieții culturale româneşti
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 05 Mai 2023
Scriitor, scenarist, traducător şi academician, Mihnea Gheorghiu s-a născut pe 5 mai 1919, la București. După studiile liceale urmate la Craiova, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie, specializarea Engleză-Franceză și Istoria Artei, din cadrul Universității din București. În 1947 a obținut doctoratul în litere și filosofie. Și-a continuat specializarea…
Remember. George Paget Thomson (1892-1975)
Scris de Virgil Guruianu Miercuri, 03 Mai 2023
Fizicianul Georges Paget Thomson s-a născut pe 3 mai 1892, la Cambridge, fiind fiul fizicianului J.J. Thomson, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea electronului. A urmat cursurile Școlii Perse din Cambridge, înainte să se dedice cursurilor de matematică și de fizică de la Colegiul Trinity din Cambridge. A descoperit și…
Remember. Alfred de Musset (1810-1857)
Scris de Virgil Guruianu Marți, 02 Mai 2023
Scriitorul francez Alfred de Musset s-a născut pe 11 decembrie 1810, la Paris. A început să studieze Dreptul, apoi Medicina, dar a renunțat și, în cele din urmă, s-a dedicat exclusiv literaturii. La 20 de ani, a publicat prima carte, intitulată "Povestiri din Spania și Italia". În aceeași perioadă, a…
Oameni de seamă. Ion Lotreanu, ofițerul pasionat de poezie
Scris de Virgil Guruianu Marți, 02 Mai 2023
Ion Lotreanu (pseudonim al lui Ion Lăbuscă) s-a născut pe 2 mai 1940, în localitatea Alimpești, județul Gorj. După cursurile liceele urmate la Târgu Jiu și Câmpulung Moldovenesc, în anii 1954-1957, a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri din Sibiu, în perioada 1957-1960. S-a înscris apoi la Facultatea de Filologie…
Remember. Glenn Ford (1916-2006)
Scris de Virgil Guruianu Luni, 01 Mai 2023
Actorul american de origine canadiană Glenn Ford s-a născut (Gwyelyn Samuel Newton) pe 1 mai 1916, în Quebec. La vârsta de opt ani, s-a mutat împreună cu familia în Santa Monica, California. În timpul liceului a jucat în piese de teatru, pentru ca mai târziu să se alăture trupei "West…
Oameni de seamă. Mihai Ralea, sociolog, eseist și filosof
Scris de Virgil Guruianu Luni, 01 Mai 2023
Sociolog, eseist, psiholog, memorialist şi filosof, Mihai Ralea s-a născut pe 1 mai 1896, la Huși. A urmat cursurile Liceului Internat din Iași, pe care l-a absolvit în 1914, apoi și-a luat licența în Drept și Litere la Universitatea din Iaşi, în 1918. Și-a continuat pregătirea la Ecole Normale Superieure…
Oameni de seamă. Nicolae Gh. Lupu, creatorul şcolii româneşti de hematologie
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 30 Aprilie 2023
Medicul Nicolae Gh. Lupu s-a născut pe 24 februarie 1884, în localitatea Arsura, județul Vaslui. A efectuat studii liceale la Iași și medicale la București. În 1912 și-a susținut teza de doctorat intitulată "Cercetări asupra acţiunii bacteriale şi antitoxice apiocianazei". Şi-a continuat specializarea la Berlin, Berna şi Paris.Între 1915 şi…
Prăjitură cu iaurt și căpșune
Scris de Raluca Ichim Duminică, 30 Aprilie 2023
Rețetă de weekend Ingrediente: 5 ouă, 200 g zahăr, 200 g iaurt, 100 ml ulei, 200 g făină, 10 g praf de copt, 1 lingură coajă de lămâie, esență de vanilie, 250-300 g căpșuni + 1 lingură făină Mod de preparare: Căpșunele se spală, se curăță de codițe și se…
Noaptea albă a filmului românesc
Scris de Cristinel Luca Duminică, 30 Aprilie 2023
În noaptea de 6 spre 7 mai, „Noaptea albă a filmului românesc” de la TVR Internaţional este dedicată regizorului Cornel Mihalache. Începând cu ora 22,00 şi până a doua zi dimineaţă, la 6,45, insomniacii (sau pasionaţii) vor putea vedea filmele: „Phoenix. Har/Jar”, „De Crăciun ne-am luat raţia de libertate”, „Vreau…
Cum să pregătești caracatiţa, pentru un gust desăvârșit
Scris de Raluca Ichim Duminică, 30 Aprilie 2023
Înainte de depozitare, caracatiţa trebuie curăţată și spălată. Aceasta se pune apoi într-un bol care se acoperă și se lasă la frigider. Caracatiţa nu poate fi păstrată mai mult de două zile. După preparare, aceasta mai poate sta în frigider cel mult trei zile. Pentru a-și păstra însă adevărata savoare,…
Stresul și antidepresivele afectează viața sexuală
Scris de Dana Antonescu Duminică, 30 Aprilie 2023
Nivelurile mai mari de stres eliberează mai mult cortizol - hormonul de luptă sau de fugă - ce poate afecta negativ dorinţa sexuală, susţin cercetătorii americani. Dacă aţi observat recent o scădere a nivelurilor de stres, acest lucru poate explica, de asemenea, o creștere a dorinţei sexuale, pentru că, deși…