MAGAZIN - Viaţa Liberă Galaţi
Michael Caine şi-a anunţat retragerea (FOTO)
Scris de Viaţa liberă Duminică, 22 Octombrie 2023
Actorul britanic Michael Caine, în vârstă de 90 de ani, recompensat cu două premii Oscar, a spus că se retrage din actorie după lansarea în cinematografe a celui mai recent film al său, informează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.''Tot spun că mă voi pensiona. Ei bine, mă voi pensiona acum'',…
Remember. Cella Serghi (1907-1992)
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 22 Octombrie 2023
Cella Serghi (pseudonimul Cella Marcoff) s-a născut în Constanța, la data de 22 octombrie 1907. Clasele primare le-a urmat la Constanța și la București, unde în anul 1927 a absolvit liceul și în anul 1931 Facultatea de Drept. A practicat în timp avocatura.Cella Serghi a debutat în anul 1934 cu…
Tehnologie inovatoare. File de somon făcut la imprimantă 3D
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 22 Octombrie 2023
Primul file de somon vegan imprimat 3D din lume a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Germania și Austria. Lista ingredientelor pentru aceste fileuri include proteine din ciuperci și soia, vitamine, precum și numeroși lianți și aditivi. Somonul imprimat 3D își păstrează conținutul de Omega-3, toți cei nouă aminoacizi esențiali și…
Pizza fără dospire
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 22 Octombrie 2023
Ingrediente: pentru blat: 150 g făină, 2 g praf de copt, 90 g iaurt, 2 linguri ulei de măsline; pentru topping: 150 ml sos de roșii, 150 g brânză mozzarella, 1 linguriță oregano, 8 frunze busuioc.Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 240 grade. Într-un bol măricel, combină făina cu praful…
Frittata cu roșii cherry. Quiche cu spanac și haloumi
Scris de Ramona Cotârleț Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Ingrediente: 75 g parmezan, 6 ouă, 1 cățel usturoi, 12 roșii cherry, 50 g unt, sare, piper negru măcinat.Mod de preparare: Răzuiește fin parmezanul. Bate ouăle într-un castron și adaugă jumătate din parmezanul ras. Asezonează cu sare și cu piper. Decojește usturoiul și mărunțește-l fin. Taie în jumătate toate roșiile…
Dovleacul, o sursă excelentă de vitamine
Scris de Ovidiu Amălinei Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Unul dintre cele mai apreciate produse de sezon este, în această perioadă, dovleacul. El ne aduce numeroase beneficii pentru sănătate, fiind apreciat pentru conținutul său nutritiv și versatilitatea în bucătărie. Iată câteva motive pentru care să incluzi dovleacul în dieta ta, potrivit Healthline:Bogat în nutrienți esențiali: Dovleacul este o sursă…
Oameni de seamă. Pietro Aretino, scriitor italian, ”unul dintre marii realiști ai secolului său”
Scris de Virgil Guruianu Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Pietro Aretino s-a născut în localitatea Arezzo, pe data de 20 aprilie 1492. Când era foarte tânăr, a plecat la Perugia și pentru o vreme a pictat, apoi în anul 1517 s-a mutat la Roma. În ciuda sprijinului primit din partea Papei și a unui patron, Aretino a fost forțat…
Uleiuri sănătoase în bucătărie
Scris de Ramona Cotârleț Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Pe piață există o mulțime de sortimente de uleiuri alimentare: de măsline, soia, arahide, floarea-soarelui, in, dovleac, sâmburi de struguri, avocado etc. Sunt versatile și se utilizează la prepararea unor mâncăruri foarte diverse, pentru carne, ouă, legume, sosuri și deserturi. Din atât de multe variante, ce uleiuri sunt mai sănătoase,…
Oameni de seamă. Ioan Grigorescu, realizatorul serialului TV "Spectacolul lumii"
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 20 Octombrie 2023
Prozator şi scenarist, Ioan Grigorescu s-a născut pe 20 octombrie 1930, la Ploieşti. A urmat Institutul "Maxim Gorki" din Moscova în anii 1950-1955 şi Institutul Internaţional de ziaristică de la Strasbourg - absolvit în 1960, ca bursier UNESCO. În anii 1956-1958, a fost corespondent de presă în Polonia, iar în…
Edificii culturale. Inaugurarea Muzeului de Artă Modernă din Bilbao
Scris de Virgil Guruianu Vineri, 20 Octombrie 2023
Pe 19 octombrie 1997, regele Spaniei, Juan Carlos, a inaugurat, la Bilbao, Muzeul de Artă Modernă, prezentat ca primul mare muzeu al secoluluiMuzeul din Bilbao este unul dintre cele cinci muzee ale Fundaţiei "Solomon R. Guggenheim". Este probabil cea mai uşor de recunoscut construcţie din Bilbao, fiind una dintre dovezile…
Oameni de seamă. John Le Carre, celebru autor de romane de spionaj
Scris de Virgil Guruianu Joi, 19 Octombrie 2023
Scriitorul britanic John Le Carre s-a născut (David John Moire Cornwell) pe 19 octombrie 1931, în localitatea Poole. A urmat Sherborne School din Dorset, apoi a studiat literatura germană la Universitatea din Berna (Elveția) timp de un an (1948-1949) și a obținut licența în limbi moderne la Colegiul Lincoln de…
Remember. Dumitru Almaș (1908-1995)
Scris de Virgil Guruianu Joi, 19 Octombrie 2023
Prozatorul şi istoricul Dumitru Almaș s-a născut pe 19 octombrie 1908, în satul Negrești, comuna Dobreni, județul Neamț. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din București, obţinând licența în istorie-geografie în 1933. A lucrat în presă ca redactor și secretar de redacție la "Zorile" în perioada 1935-1937 și…
Cine a câştigat 30.000 de euro la „Chefi la cuțite”
Scris de Anca Melinte Joi, 19 Octombrie 2023
Janni Alexandridis, „cuţitul de aur” al lui Florin Dumitrescu este câștigătorul celui de-al 12-lea sezon „Chefi la cuțite”. Finalistul a luptat cu Ioana Dehelean, tot din echipa lui chef Dumitrescu și cu Valentin Timofte, finalistul lui chef Sorin Bontea, şi reușit să pună mâna pe marele trofeu în valoare de…
Oameni de seamă. Aurel Cioranu, cunoscut actor de teatru şi film
Scris de Virgil Guruianu Miercuri, 18 Octombrie 2023
Actorul Aurel Cioranu s-a născut pe 17 octombrie 1929, la Bucureşti, unde, în 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.A jucat pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, fiind distribuit în spectacole, dintre care menţionăm: "Melodie varşoviană", de Leonid Zorin; "Viteazul", de Paul Anghel; "Puricele în ureche", de George…
Remember. Peter Lawrence Boyle (1935-2006)
Scris de Virgil Guruianu Miercuri, 18 Octombrie 2023
Actorul Peter Lawrence Boyle s-a născut pe 18 octombrie 1935, la Norristown, Pennsylvania. După o educaţie catolică solidă, s-a alăturat Ordinului religios "Christian Brothers", în timp ce frecventa Universitatea "La Salle" din Philadelphia, dar şi-a "pierdut" chemarea după câţiva ani. Având înclinaţie către actorie, a studiat iniţial la New York,…
Oameni de seamă. Alexandru Dima, critic și istoric literar
Scris de Virgil Guruianu Marți, 17 Octombrie 2023
Criticul și istoricul literar Alexandru Dima s-a născut la Turnu Severin, pe 17 octombrie 1905. A urmat cursurile liceale în localitatea natală, apoi a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București. Și-a continuat pregătirea în estetică, etnografie, istoria artelor și istoria limbilor romanice și germanice la Berlin, Munchen…
Remember. Andrei Bârseanu (1885-1922)
Scris de Virgil Guruianu Marți, 17 Octombrie 2023
Andrei Bârseanu, poet și folclorist, s-a născut pe 17 octombrie 1858, în localitatea brașoveană Dârste. A studiat Literele și Filosofia la universitățile din Viena și München. În anii studenției a condus Societatea Studenților Români "România jună". Întors în țară, a desfășurat activitate didactică la Brașov, în anii 1886-1911, apoi la…
Cu 30 de ani în urmă, România a devenit membru în mișcarea francofonă
Scris de Virgil Guruianu Luni, 16 Octombrie 2023
Termenul de "francofonie" a fost utilizat inițial de geograful francez Onesime Reclus, în anul 1880, pentru a desemna spațiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent, indiferent de situația politică a teritoriului respectiv. Consacrarea definitivă a dimensiunii instituționale a francofoniei a fost marcată de prima conferință a șefilor…
Remember. Dino Buzzati (1906-1972)
Scris de Virgil Guruianu Luni, 16 Octombrie 2023
Dino Buzzati, unul dintre maeștrii poeziei fantastice moderne, s-a născut în localitatea San Pellegrino, pe 16 octombrie 1906. A urmat studii de Drept la Universitatea din Milano. Și-a început cariera ca ziarist la cel mai mare cotidian italian, Corriere della Sera, în 1922. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,…
Remember. Traian Tr. Lalescu (1920-1976)
Scris de Virgil Guruianu Duminică, 15 Octombrie 2023
Poetul Traian Tr. Lalescu, fiul matematicianului Traian Lalescu, s-a născut, la Bucureşti, pe 10 martie 1920. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi studii de Drept la Universitatea din Bucureşti. A debutat cu versuri în revista "Vlăstarul", a liceului. A colaborat de-a lungul vieţii la periodicele vremii, precum: "Viaţa românească",…
Mici secrete din bucătărie
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
1. Cu cât carnea va fi mai săracă în grăsimi, cu atât va avea mai multe proteine.2. Creierul are o valoare alimentară comparabilă cu cea a gălbenușului de ou.3. Ficatul are cel mai mare conținut de proteine, fier și vitamine.4. Pentru ca ouăle să nu se spargă, adaugă puțină sare…
Alimentele care ne ajută să facem față stresului cotidian
Scris de Ovidiu Amălinei Duminică, 15 Octombrie 2023
Stresul, că ne place sau nu, face parte din viața noastră. Dar la fel ca în cazul bolilor cronice, în momentul în care suntem stresați pentru o perioadă prea mare de timp, stresul poate să fie dăunător, atât pentru sănătatea psihică, dar și pentru cea fizică. Mai ales că atunci…
Cupa Lycurgus, nanotehnologie din Roma antică
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
Deși măsoară doar 15,9 cm pe 13,2 cm, Cupa Lycurgus a fost descrisă drept cel mai spectaculos pahar al perioadei sale, singurul exemplu complet cunoscut de vas de diatret roman Aflată la British Museum, frumoasa piesă este unul dintre cele mai interesante obiecte supraviețuitoare din epoca romană. Cupa Lycurgus este…
Tartă cu dovleac și nuci
Scris de Ramona Cotârleț Duminică, 15 Octombrie 2023
Ingrediente: pentru aluat tartă: 200 g făină, un praf de sare, 115 g unt nesărat, la temperatura camerei, 50 g zahăr, 1 ou;pentru umplutură: 150 g miez de nucă, 1/4 linguriță de sare, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1/4 coajă de lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 45 g unt,…